REPORTER JUTARNJEG U ATENI

Grčke vlasti u panici zbog Boysa, boje se Srba u zatvorima: ‘Stariji su razbijeni u manje skupine!‘

Zatvori, pogotovo oni koji imaju dosta srpskih zatvorenika moraju voditi računa da nema kontakata između Hrvata i ostalih
 Ronald Goršić/Cropix

U ponedjeljak rano ujutro prve su Dinamove navijače pritvorene u Ateni, njih 46, nakon incidenta sa smrtnim ishodom s navijačima suparničkog AEK u Novoj Filadelfiji, premjestili u grčke zatvore. Grčke su vlasti, doznajemo, u velikoj panici oko toga kako će zatvorenici Grci, ali i velik broj Srba, reagirati na pristigle Hrvate.

Svih 105 navijača, dakle, ostaje u istražnom pritvoru u Grčkoj do daljnjeg, prema jučerašnjoj odluci Gradskog suda. Svi su oni dosad bili pritvoreni u Glavnoj policijskoj postaji Attike, a od srijede će biti raspoređeni u ukupno 16 grčkih zatvora.

Ono što se zna jest da je 70 navijača "dobilo odluku o zatvoru". Njih osam ide u zatvor Avlona, ​​a još šest u Korydallos. Ostali će biti raspoređeni u zatvore Trikalu, Larissu, Volos, Nigrita, Komotini, Malandrino, Amfissa, Domokos, Chania, Chios, Grevena, Nafplio, Kos i zatvor u Solunu.

Prema informacijama našeg izvora, cijeli je raspored razmještaja u grčke zatvore sastavljan logikom da jamči najveću moguću sigurnost za Hrvate. Tako su svi stariji hrvatski navijači razbijeni u manje skupine, po njih pet ili šest, osim najmlađih uhićenika, onih ispod 21 godine. Oni će ići u neke od slabije štićenih zatvorskih objekata, za mlađe punoljetnike.

Grčka, podsjetimo, ima 34 zatvora, a svi se bore s problemima prenapučenosti, loših uvjeta i velikim brojem nasilnih incidenata. Najstrože su čuvani atenski Korydallos te Domokos i Malandrinos, oba u središnjoj Grčkoj.

Grčke su vlasti zabrinute hoće li zatvorenici biti sigurni, a zato je Glavno tajništvo za antikriminalnu politiku kontaktiralo uprave svih pritvorskih centara da poduzmu mjere za sigurno držanje pritvorenika. Primjerice, hrvatske navijače u Korydallosu drže u posebnom odjelu, tako da nemaju kontakta s drugim zatvorenicima.

Zatvori, posebno oni koji imaju mnogo srpskih zatvorenika i navijača, moraju voditi računa da nema kontakata između Hrvata i ostalih zatvorenika koji bi mogli dovesti do sukoba, a izrađeni su planovi pojačanih mjera i nadzora u svim kaznionicama, kao i planovi pripravnosti lokalnih policijskih vlasti.

Odvjetnik Vasilis Noulezas, koji brani trojicu navijača, potvrdio je za Jutarnji list da planira uložiti žalbu na odluku suda o pritvaranju Boysa i njihovu slanju u zatvore, gdje im se ne može jamčiti sigurnost. Zasad nije iznosio svoju konkretnu strategiju.

Ipak, Athanasios Kaimenakis, odvjetnik po službenoj dužnosti, koji brani najveći broj Hrvata, njih 90, rekao nam je da je očekivao ovakvu odluku suda i da zasad neće ulagati žalbu, nego će čekati povoljan trenutak za to u istrazi.

- Prvo ćemo pričekati da vidimo što će pokazati istraga i dokazi, a onda ćemo, kada odredimo da nam to ide u prilog, ići na individualne zahtjeve za izdržavanje istražnog pritvora na slobodi. U tom slučaju sud predlaže neke uvjete pod kojima pušta osumnjičenika, bilo da su novčani, bilo da ne smije napuštati zemlju - rekao je Kaimenakis. Odvjetnik nije htio spekulirati kada bi mogao biti povoljan trenutak za žalbu na odluku suda.

- Sve ovisi o tijeku istrage, ali mislim da je u interesu policije da se istraga što prije okonča. Jednom kada dođu povoljni dokazi, imamo pravo žaliti se za puštanje iz pritvora svaka dva mjeseca - rekao je i dodao da ne može znati kada bi Boysi najbrže mogli izaći na slobodu, ali da najdulje mogu ostati 18 mjeseci do početka suđenja.

Objašnjavajući zašto je odluka suda tako rigorozna, napomenuo je da su u ovom trenutku svi navijači, njih 105, osumnjičenici za ubojstvo 29-godišnjeg navijača AEK Michalisa Katsourisa.

Policijska je istraga trenutno u punom jeku. Pomno se pregledavaju svaki video i fotografija, kao i mobiteli uhićenih. Iako je odvjetnik Noulezas ustvrdio da postoji scena snimke na kojoj se vidi nož, kao i čin ubojstva te počinitelj, policija je demantirala te navode.

Osim toga, čini se da je policija ušla u slijepu ulicu s rezultatima testiranja uzoraka DNK uzetih s tijela 29-godišnjeg Michalisa, koji nisu upotrebljivi, kako se doznalo. Uzorci koje su prikupili s odjeće i tijela ne vode do specifičnog genetskog koda, pa se svi napori policije da identificiraju ubojicu s nožem fokusiraju na mutne videomaterijale prikupljene u okolici stadiona.

Hrvatski veleposlanik u Grčkoj Aleksandar Sunko rekao nam je da "Veleposlanstvo, kao i do sada, nastavlja biti podrška".

- Primamo stotine poziva roditelja i trudimo se na sve odgovoriti. Vjerujem da ćemo i sada biti, u granicama mogućega, njihova veza s obitelji, za slanje novca, odjeće, čega god treba - navodi veleposlanik i dodaje da i sada navijačima dobavljaju sve potrebno. Najčešće traže cigarete i sapun. Veleposlanik je rekao da zasad nijedna obitelj nije najavila svoj dolazak u Atenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 15:59