SUSTIGLA GA KAZNA

GRAĐANI GA SPRIJEČILI DA NE SILUJE MALOLJETNICU Sesvetskom bludniku 11 mjeseci zatvora: 'Htio sam zadovoljiti svoju potrebu...'

 Bruno Konjević / CROPIX

Višestruko osuđivani bludnik Ivan Feltrin (29) iz sesvetskog kraja, koji je od lanjskog listopada u istražnom zatvoru nakon što su ga građani spriječili u zločinu nad maloljetnom djevojčicom na stubištu zgrade u Jelkovcu, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno je osuđen na 11 mjeseci bezuvjetnog zatvora zbog bludničenja i paljenja bankomata.

Sudac Milenko Đaković odredio je Feltrinu i sigurnosnu mjeru liječenja ovisnosti od alkohola, obvezao ga je podmiriti 50.000 kuna za koliko je oštetio PBZ paljenjem bankomata, a naložio mu je i plaćanje 7350 kuna sudskih troškova.

Vještak psihijatar Željko Marinić je proveo psihijatrijsko vještačenje i utvrdio da je Feltrin osoba čije se “intelektualno funkcioniranje odvija na nivou blaže mentalne retardacije koja je pojednostavljena i emocionalno nezrela uz sniženi emocionalni kapacitet s elementima disocijalnog ponašanja”.

Marinić je mišljenja da se Feltrinova višegodišnja konzumacija alkohola prezentira u formi ovisnosti i da je u vrijeme (ne)djela bio smanjeno ubrojiv ali ne bitno, međutim “kad bi se izuzela akutna alkoholiziranost, njegov nalaz u odnosu na ubrojivost bio bi isti”.

- Vagajući svu dokumentaciju, iskaze i obranu, kao olakotnu okolnost uzeto je vaše priznanje djela. Ali nisam po vašem izrazu lica mogao iščitati da li se doista kajete. No, priznali ste i to ima svoju težinu, a i vještak je rekao da ste bili smanjeno ubrojiv ali ne bitno. Otegotna okolnost je vaša dosadašnja kažnjavanost. Čak ste tri puta dosad osuđeni pravomoćno za bludne radnje. Simptomatično je da su sve osude izricane uz rok kušnje, no ništa iz njih niste naučili jer sloboda je sloboda. A očito je da vi imate problem. Išli ste zadovoljiti pohotu. Izrečenih 11 mjeseci zatvora je primjereno da uvidite što ste činili i da se u budućnosti to ne ponavlja. Nadam se da će to postići svoju svrhu i da ćete se vratiti na pravi put – rekao je obrazlažući presudu sudac Milenko Đaković.

Inače, na početku suđenja Feltrin je rekao da je po zanimanju soboslikar, da živi s teško bolesnim roditeljima i preživljava od 800 kuna socijalne pomoći. Priznao je i da se protiv njega vodi još jedan kazneni postupak, ali da ne zna za koje kazneno djelo.

- Smatram se krivim za bludne radnje na štetu djevojke L.H, kao i za paljenje bankomata. Zaskočio sam curu s leđa i rukama uhvatio za vrat. Stiskao sam je. Zatim sam je primio za stražnjicu, a ona me nekoliko puta torbicom udarila po glavi. Odustao sam nakratko i opet krenuo za njom kako bih je ponovno uhvatio i dirao za stražnjicu. Nisam je imao namjeru fizički ozlijediti niti opljačkati nego sam htio zadovoljiti svoju potrebu, ali je onda djevojka iz torbice izvadila suzavac i pošpricala me po licu. Bio sam bijesan zbog cijele te situacije te bijesan na sebe pa sam zapalio bankomat. U otvor za kartice ugurao sam više papira i zapalio ih. Bankomat je gorio, a ja sam odšetao. Žao mi je i kajem se - kazao je Feltrin koji je zavapio sucu da nije za zatvor nego da mu treba liječenje u ustanovi.

Upravo Feltrinovu tvrdnju da djevojku nije imao namjere ozljediti i pokrasti nego je nad njom samo ispoljio pohotu da zadovolji seksualni nagon, Feltrinov odvjetnik Hrvoje Butković u završinim riječima prezentirao je kao olakotnu okolnost.

Čuvši to, tužiteljica je ubacila repliku istaknuvši kako zadovoljenje nagona nikako ne može biti olakotna stvar.

Feltrin je od 2009. tri puta pravomoćno osuđivan zbog bludničenja. Prvo je osuđen na četiri mjeseca s dvogodišnjim rokom kušnje, pa na šest mjeseci uvjetno na četiri godine, a posljednja osuda bila je 10 dana rada za opće dobro.

Lani u listopadu Feltrin je devetogodišnju školarku pratio po ulici sve do dolaska pred njezinu zgradu. Ušao je za njom u ulaz te nasrnuo na nju. Začepio joj je rukom usta, odgurao je u podrum, natjerao da se skine i da ga dira po intimnim dijelovima. S obzirom na to da je ona cijelo vrijeme zapomagala i pokušavala pobjeći, ne bi li sproveo svoj bolesni naum u djelo, pitao je školarku je li sama doma. Odgovorila mu je potvrdno, iako to nije bila istina. Dok se s njom, držeći je za čvrsto za ruku, manijak pokušavao kriomice popeti po stepenicama, naišao je susjed pa je dijete počelo zapomagati. U sekundi su stubište “preplavili” očajni krici. U pomoć su pritekli svi susjedi koji su Feltrina, inače autista, zadržali do dolaska policije. Od tada je u istražnom zatvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 17:06