SPASILI GA VATROGASCI

GOSPODIN (87) KOJEGA SVI ZOVU LEGENDOM IVANJE REKE ZAGLAVIO NA VLASTITOM KROVU Htio popraviti oštećenja nakon potresa, a onda nije mogao sići

Ilustracija
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što je Zagreb pogodio razorni potres prije nešto više od tri tjedna, vidjeti ljude na krovovima zgrada i kuća i nije nikakva novost. Međutim, kad se na krov svoje obiteljske kuće popne vremešni umirovljenik, onda je to alarm za uzbunu.

U četvrtak nešto poslije 15 sati, ne bi li provjerio što mu ne valja s krovištem i crjepovima jer je danima uočavao problem, 87-godišnji umirovljenik Vlado K. odlučio se, ni manje ni više, nego sam popeti na krov kuće u Marofskoj ulici u zagrebačkoj Ivanjoj Reki. Ponos ili nesmotrenost? Manje je to sad bitno jer, nakon što je vidio da s krova više ne može nazad, susjedi koji su se zatekli toga trenutka u blizini začuli su njegove vapaje.

Ubrzo su u ulicu pristigli zagrebački policajci i vatrogasci kako bi ivanjorečku legendu, otkrivaju nam njegovi susjedi, sigurno spustili s krova. Akcija spašavanja odrađena je tako što su vatrogasci razvukli ljestve s kola i vremešnog penzionera spustili na sigurno, a oduševljenje nije mogao sakriti dok je pronalazio riječi zahvale za svoje spasitelje.

- Susjed živi sam i legenda je u kvartu. Popeo se s unutrašnje strane kuće kroz krovište pogledati dimnjak kako bi otklonio neki crijep i nešto još presložio. Nažalost, precijenio je svoje mogućnosti. Vidjeli smo ga gore, na krovu. Nije vam svejedno kad vidite bilo koga tako visoko gore, a kamoli ne osobu njegove dobi. Bio je u bezizlaznoj situaciji pa smo odmah zvali vatrogasce, a zatim je stigla i policija kako bi napravila očevid. Susjed je bilo koga od nas mogao pitati da mu to pogledamo ili skinemo. Nismo krovopokrivači, ali osnovne stvari možemo i znamo - rekao je za Jutarnji list jedan susjed. Druga, pak, susjeda dodaje da je protrnula kad ga je ugledala na krovu kako se vrti ukrug i ne zna kako natrag u kuću.

- Vatrogasci su došli brzo nakon što ih je jedan susjed pozvao. Razvukli su ljestve i skinuli dedu na sigurno. Bio je prezahvalan i presretan. Samo što imam osjećaj da će se opet upustiti u neku takvu novu avanturu jer on sam sebi sve radi. I kuha, i pere, i čisti, i uređuje okućnicu i sve po kući. Unazad par dana ga nismo vidjeli da šeta ulicom niti nam je svraćao kao obično po glavicu salate iz našeg vrta. Mislili smo da se primirio zbog situacije s koronavirusom, no ni na kraj pameti nikome nije bilo da ćemo ga ugledati na krovu. Hvala Bogu da je sve dobro završilo - zaključila je druga susjeda.

Iz PU zagrebačke kažu da su dojavu zaprimili oko 15.30 sati te je do njihova dolaska 87-godišnji muškarac već bio spušten s krova na sigurno. Napominju pritom i da umirovljenik nije ozlijeđen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:54