IZBJEGAO SUĐENJE

GLAVNI ORGANIZATOR ŠVERCA ORUŽJA IZ AMERIKE NAGODIO SE S USKOKOM Omiški zaštitar kojem su pošiljke stizale poštom u zgradu gradske uprave ide u zatvor

Ilustracija
 Goran Šebelić / Hanza media

Na 3 godine i 3 mjeseca zatvora nagodio se sa splitskim USKOK-om Mlađo Raboteg (43) iz Omiša, optužen kao glavni organizator međunarodnog šverca oružja koje je stizalo iz Amerike u poštanskim paketima. U to vrijeme je prvooptuženi Raboteg radio kao zaštitar u gradskoj upravi Omiša gdje su također stizali paketi s oružjem, piše Slobodna Dalmacija.

U istražnom zatvoru je od studenog prošle godine kada je uhićen zbog organiziranja šverca s petoricom suučesnika, trojicom sa splitskog područja, jednim iz Zagreba i jednim iz Samobora. Prilikom uhićenja u kući jednoga od optuženih je nađeno 45 pištolja i revolvera različitih marki, 28 raznih pušaka, dvije strojnice, pet automatskih pušaka, poluautomatska puška, 11 prigušivača, 162 komada sastavnih i rezervnih dijelova, 18.199 komada puščanog i pištoljskog streljiva, 1.017 inicijalnih kapisli za streljivo i pet kilograma baruta.

Na slobodu je s Bilica Mlađo Raboteg izašao u srijedu ujutro nakon što je na sjednici optužnog vijeća Županijskog suda u Splitu pod predsjedanjem Dinka Mešina potpisao nagodbu u kojoj je priznao ono za što ga se tereti. Osim zatvorske kazne, Mlađi Rabotegu je oduzeto 50.000 kuna protupravne imovinske koristi stečene kaznenim djelom te je dužan platiti oko 29.000 kuna sudskih troškova.

U ovom slučaju USKOK zastupa zamjenica ravnatelja Daira Barović kojoj još uvijek preostaju ostali optuženi. Sudski predmet nad njima je odvojen u poseban postupak te će se na splitskom sudu provesti glavna rasprava. Kao suradnici Mlađe Rabotega se terete: Krunoslav P. (64) iz Omiša, zatim Josip O. (60), djelatnik Hrvatske pošte iz Zagreba, te Goran P. M. (35) iz Splita, Marko Š. (32) iz Marine i Ivan M.(57), službenik Carinske uprave iz Samobora.

U istražnom zatvoru je još uvijek Krunoslav P. dok se ostali brane sa slobode s tim da je Marko Š., koji ima hrvatsko i nizozemsko državljanstvo, nedostupan. USKOK četvoricu sa splitskog područja tereti za djelovanje u sastavu zločinačkog udruženja, odnosno za nabavu i daljnju preprodaju pištolja naručivanih iz inozemstva, i to u razdoblju od početka pa do kraja studenog 2018. godine.

Povezali su se s Wernerom Menzijem i Mikeom Panganibanom iz Amerike od kojih su naručivali pištolje raznih marki, najviše Glock raznih modela i kalibara, revolvere, strojnice, automatske puške, lovačke puške s optičkim ciljnikom, prigušivače, spremnike za municiju, zrna s rasprskavajućom košuljicom. Isporučitelj je naručeno oružje lažno deklarirao kao dijelove za automobile, motocikle i igračke i potom pošiljke slao na kućnu adresu Mlađe Rabotega kao i na izmišljeno ime na adresi na njegovom radnom mjestu, piše Slobodna Dalmacija.

Raboteg je o isporuci paketa izvještavao Josipa O. koji je kao otpremnik pošte carinjenja Zagreb potom izvještavao carinika Graničnog carinskog ureda Zračna luka i pošta Ivana M. koji je pakete s oružjem prema njegovim uputama stavljao u redovni poštanski promet, navodi optužni akt. Time je u više navrata omogućio izbjegavanje carinske kontrole. Stoga se Zagrepčanin Josip O. tereti se za poticanje carinika Ivana M. na zlouporabu položaja i ovlasti, a njih dvojica nisu utuženi kao članovi zločinačke udruge.

Pakete je potom preuzimao Mlađo Raboteg, navodi optužnica, te su ih sklapali i prodavali. Tijekom suđenja ostalima Mlađo Raboteg će imati ulogu svjedoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:19