GODINU I POL ZATVORA

FRIZIRALA NATJEČAJE Obersnelova bliska suradnica osuđena zbog mita, uzimala slike i zlatninu

RIJEKA - Željka Marković, suspendirana ravnateljica Direkcije za poslovne prostore Grada Rijeke, nepravomoćno je osuđena na godinu i pol zatvora zbog primanja mita i namještanja natječaja za gradske poslovne prostore. U istom slučaju, u kojem je bilo šestoro optuženih, prvooptužena Biserka Gregorović, umirovljena inspektorica Državnog inspektorata, nepravomoćno je osuđena na godinu dana zatvora, zbog zlouporabe položaja i ovlasti te davanja mita.

Državni inspektori Bojan Kuprešanin i Marko Gašperov dobili su zbog primanja mita po pet mjeseci zatvora, a voditeljica pisarnice u državnom inspektoratu u Rijeci Nevija Mišćak i slikar Klas Grdić po šest mjeseci, zbog zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno u Grdićevom slučaju zbog davanja mita. Međutim, njima je zatvorska kazna zamijenjena radom za opće dobro u trajanju od 50 radnih dana.

Presudu im je danas na Županijskom sudu u Rijeci izrekla sutkinja Jesenka Kovačić koja je predsjedala sudskim vijećem.

Suđenje je pobudilo veliku pažnju javnosti, s obzirom da je Marković bila bliska suradnica bivšeg riječkog gradonačelnika Slavka Linića i njegovog nasljednika Vojka Obersnela. Cijeli je slučaj bio podijeljen u dva dijela, a kao dokazi izneseni su brojni snimljeni telefonski razgovori, kao i čitav niz svjedočanstava. U prvom dijelu Biserka Gregorović obavještavala je vlasnike zlatarnica, pekara, kafića, restorana i drugih objekata kada će biti izvršen inspekcijski nadzor. Te joj je podatke davala voditeljica pisarnice, a inspektori Kuprešanin i Gašperov za uredan nalaz dobili su "nagrade", prvi zlatni lančić s privjeskom bubamare, a drugi srebrni lančić s privjeskon s ugraviranim imenom Tina.

U drugom dijelu optužnice, Željku Marković teretilo se da je za kćer Biserke Gregorović "frizirala" javni natječaj za najam poslovnog prostora tako da je uvela da namjena ne može biti frizerski salon, čime je izbacila konkurenciju. Za "nagradu" je dobila novčanik u zlatnoj boji i crnu narukvicu. Također, posredovala je i za atelje riječkog slikara Klasa Grdića koji joj je za to dao dvije umjetničke slike.

Prema presudi, dva lančića, novčanik, narukvica i dvije slike postaju vlasništvo Republike Hrvatske. Sud je, međutim, odbacio zahtjev USKOK-a da se Željki Marković trajno oduzme ostalih 50 umjetničkih slika koje su bile zaplijenjene u njezinom stanu. Željki Marković je također izrečena zabrana da idućih pet godina radi na dužnostima na kojima je do sada bila.

Tužiteljica USKOK-a Jasna Jurković - Kralj kazala je da su zadovoljni osuđujućom presudom, a najavila je i mogućnost žalbe zbog 50 slika koje će biti vraćene Željki Marković. Osuđenice, pak, nisu željele komentirati presudu. Njihovi odvjetnici Milenko Škrlec i Goran Marjanović najavili su žalbe u kojima će, kao i u obrani tijekom suđenja, ustrajati na nevinosti svojih klijentica kod onoga za što ih se teretilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 09:47