PRIVEDENO ŠEST OSOBA

Francišković ostaje iza rešetaka, ‘opsada‘ suda je trajala puna četiri sata: Kod prosvjednika nađen nož i suzavac

Ulaz u dvorište prosvjednicima su onemogućili deseci policajaca, pripadnika specijalne postrojbe kao i mnogobrojni pravosudni policajci

Policija uklanja plakat podrške Marku Franciškoviću

 Dragan Matic/Cropix

Puna četiri sata trajala je "opsada" pravosudnog kompleksa na zagrebačkoj Ilici gdje se u sudnici Županijskog suda u Zagrebu održavalo ročište na kojem, ni ovoga puta, optužno vijeće nije donijelo odluku o optužnici nego se i dalje raspravljalo o zakonitosti dijela prikupljenih dokaza na kojima tužiteljstvo temelji optužbu protiv Marka Franciškovića, njegove supruge Lane Francišković te Natka Kovačevića.

Ali su zato odlučili da Francišković ostaje do daljnjega iza zatvorskih rešetaka, te su produljili mjere opreza zabrane pristupa internetu njegovoj partnerici dok su Kovačeviću osim zabrane pristupa internetu zabranili i pristup javnim skupovima te mu naložili obavezno javljanje policiji.

image

Policija pretresa prosvjednike

Dragan Matic/Cropix

Za razliku od prošlog ročišta kada su prosvjednici u mirnom skupu podrške ušli u dvorišni dio s transparentima sve do samog ulaza u zgradu suda, ovoga puta kapija im je bila zatvorena. Ulaz su im onemogućili deseci policajaca, pripadnika specijalne postrojbe kao i mnogobrojni pravosudni policajci koji su snimali svaki njihov pokret, potez i korak.

Iako je ročište bilo zakazano za 9.30 sati, deseci prosvjednika stigli su do zgrade suda već poslije 8 sati. Okupili su se tamo nakon detaljnih dogovora u Telegram grupi Banovina Horosan. Početak okupljanja nije prošao mirno. Jedan od prosvjednika parkirao je vozilo s velikim transparentom ‘Sloboda za Marka‘ na prikolici na nogostup uz samu tramvajsku stanicu pa su policajci pozvali vučnu službu da isto ukloni. Dok je pauk odvozio auto prosvjednici su vikali su: ‘Lopovi! Lopovi! Marko!‘

image

Prosvjednica pokušava ući u sud

Dragan Matic/Cropix

- Stanite u jednu vrstu uz ogradu i pripremite dokumente. Ako ih nemate, bit ćete pretreseni - poručili su pripadnici specijalne policije okupljenima. Jedan je prosvjednik odmah izdvojen iz mase. Opirao se pa je uz sredstva prisile bačen na pod i zatim odveden u maricu. Kako se približavao početak ročišta, na ulazna vrata kapije stigla je mlada žena s malim djetetom u rukama.

- Molim vas pustite me unutra. Nemam poziv ni dokument, ali imam osobnu iskaznicu – rekla je pravosudnim policajcima. Potom su joj objasnili da ne može na sud s djetetom.

- Ali ja sam trećeokrivljena Lana, molim vas pustite me unutra – ponovila im je na što su joj ponovno objasnili da "s djetetom u sud ne može". Na kraju je na ročište otišla sama.

Inače, tijekom prosvjeda koji nije službeno prijavljen, privedeno je šest osoba od kojih je oduzet jedan nož i suzavci. U jednom trenutku su se prosvjednici preselili pod prozor sudnice s vanjske strane zgrade gdje se na 1. katu trojac optužen za više kaznenih djela javnog poticanja na terorizam, borio za svoja prava. Okupljeni od suda traže da se Francišković pusti na slobodu jer da "nije nikakav terorist nego dobrovoljac Domovinskog rata, otac petero djece te da piše knjige i od toga živi i uzdržava obitelj". Franciškovićev odvjetnik Zvonimir Hodak metaforički je rekao da je optužnica već odavno potvrđena ali i da su prosvjed ispred HDZ-a, na kojem je uhićen maloljetnik s molotovljevim koktelom navodno povezan s Franciškovićem, organizirali ljevičari a ne desničari".

image

Prosvjednici ispred općinskog suda u Ilici

Dragan Matic/Cropix

Optužnica Franciškovića tereti da je od 13. studenog do 1. prosinca 2021. u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima održanima na anti-covid prosvjedima. S tih je prosvjeda preko videosnimki koje je objavljivao na društvenim mrežama pozivao građane na mobilizaciju i napade na tjelesni integritet članova vladajućih državnih struktura, zauzimanje javnih objekata i na druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti. Kovačevića tužiteljstvo, pak, tereti da je 28. studenog 2021. sudjelovao s Franciškovićem na javnom okupljanju na kojem su pozivali na mobilizaciju te, među ostalim, i na nasilne metode za smjenu vlasti. Osim toga, Franciškovića se tereti da je djela za koje je optužen, počinio i dok je bio u istražnom zatvoru. Iz zatvora je telefonski komunicirao sa suprugom, a ona je ono što je on govorio snimala te kasnije objavljivala na društvenim mrežama. I u tim razgovorima je pozivao građane na nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura u RH.

image

Zvonimir Hodak

Dragan Matic/Cropix

Zvonimir Hodak: ‘Pravosudni perpetum mobile‘

Zvonimir Hodak, odvjetnik Marka Franciškovića, nakon završetka sudskog ročišta metaforički je rekao da je optužnica protiv njegova branjenika već odavno potvrđena. "Već godinu dana dolazimo na ova optužna vijeća i godinu dana ne možemo uvjeriti nikoga da moj branjenik s nekakvom grupom terorista nema veze. Nema nikakvih činjenica, dokaza, ništa, nije prezentiran nikakav incident. Sve u svemu, pravosudni perpetum mobile"

Policija o prosvjedu

U tijeku je kriminalističko istraživanje nad šest osoba privedenih tijekom neprijavljenog prosvjeda. Iz PU zagrebačke kažu da su "praćenjem otvorenih izvora i objava došli do saznanja da bi se, zbog pružanja podrške 52-godišnjaku ili zbog nezadovoljstva odlukom suda, u neposrednoj blizini ili ispred suda moglo održati neprijavljeno javno okupljanje, odnosno javni prosvjed nepoznatog broja osoba.

-Također se došlo do saznanja da bi tijekom neprijavljenog javnog okupljanja moglo doći do protupravnih ponašanja sudionika. Sukladno sigurnosnoj procjeni na mjestu mogućeg neprijavljenog javnog okupljanja u neposrednoj blizini Općinskog kaznenog suda policija je provodila mjere i radnje propisane Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima - kažu iz policije. Dodaju i da su još sinoć navečer, preko puta zgrade Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, na nogostupu uz ogradu Hrvatskog Vojnog učilišta, prvo uočili osobno vozilo s priključenom prikolicom na čijem su se panou nalazili plakati podrške 52-godišnjaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 04:08