HOROR U MOŠĆENICI

Fotografija koja je zgrozila Hrvatsku: Podignuta optužnica protiv vlasnice Doma i njezina partnera

Prema optužnici je 49-godišnja Dijana P., vlasnica doma, postupila protivno odredbama o zaštiti osoba s duševnim smetnjama

Štićenica Doma

 Jutarnji list

Uznemirujuća fotografija razgolićene 85-godišnje umirovljenice oboljele od Alzheimera dok u neprirodnom položaju, s odbačenom pelenom i namazana izmetom sjedi na podu sobe staračkoga doma u Mošćenici, a oko vrata i ramena joj je omča, u vrlo kratkom vremenu prije točno godinu dana postala je viralna.

Uslijedili su šok i nevjerica, zgražanje i osude na tisuće osoba i to protiv dviju žena. S jedne strane bila je Valerija S., koja je vrlo kratko radila kao njegovateljica u prokazanom Domu Exclusiv nadomak Petrinje i koja je baku snimila te cijelu njezinu intimu, s ciljem da ukaže na navodne domske nepravilnosti, javno učinila dostupnom na društvenim mrežama.

S druge strane je vlasnica prokazanoga doma Dijana P. koja je o virtualnom potezu svoje bivše djelatnice odmah obavijestila policiju te protiv nje podnijela prijavu. U Dom je odmah nakon iznošenja optužbi u javnost ušla inspekcija Ministarstva rada te provela izvanredni nadzor, ali pritom nisu pronašli nikakvih nepravilnosti. Međutim, za policiju su u navedenom ophođenju postojali elementi kaznenoga djela. Rezultat toga nakon godine dana je optužnica Općinskog državnog odvjetništva u Sisku protiv vlasnice doma i njezina partnera i to za protupravno oduzimanje slobode!

Prema optužnici su 49-godišnjakinja, vlasnica obiteljskoga doma za starije, te 64-godišnjak, koji joj je pomagao u obavljanju poslova u Domu, od 27. srpnja do 2. prosinca 2020. postupili protivno odredbama članka 61., 62. i 64. Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. A ogriješili su se, kaže tužiteljstvo, i o odredbe članaka 5. i 6. Pravilnika o vrstama i načinu primjene mjera prisile prema osobi s težim duševnim smetnjama.

Točnije, samoinicijativno su u prostorijama doma u više navrata bez obavještavanja i bez dobivenog odobrenja ovlaštenog liječnika kao i bez obavještavanja zakonskog zastupnika korisnice, prilikom odlaska na spavanje, korisnicu vezali za krevet te joj tako tijekom noći onemogućili kretanje.

Nakon izbijanja afere Valerija S. i Dijana P. za Jutarnji list su ispričale svaka svoju stranu priče.

- Vidjela sam na Facebooku oglas da Exclusiv traži njegovateljicu. Kako sam se vratila iz Njemačke zbog korone, a 22 godine sam u tom poslu te sam zanat izučila u Švicarskoj, javila sam se vlasnici doma. Nakon dva tjedna probnoga rada, odlučila me zaposliti. Radila sam uglavnom noćnu smjenu od 15 do 9 sati, imala sam privremeno sobu u Domu jer sam iz Varaždina. Ali ostala sam zatečena načinom rada koji više sliči onome u udomiteljskoj obitelji. Osim što dom nije skroz prilagođen teško pokretnim i nepokretnim osobama jer je trebao biti noćni klub prije toga, u sobi su pacijenti izmiješani pa je srčani bolesnik kojemu treba mir s onim koji je bolestan na živce. I nema kreveta s ogradama - rekla je za Jutarnji Valerija S. Na upit kako, kad i zašto je nastala sporna fotografija, otkrila nam je da je to bilo tijekom noćne smjene.

- Ušla sam u sobu i zatekla baku onakvu namazanu izmetom i vezanu. Pa mogla se udaviti onako da je kojim slučajem pala potrbuške. Bila je zavezana mornarskim čvorovima. Pitala me: 'Zašto su moje noge vezane? Peče me'. Baka se inače hrva sama sa sobom, hrva se s odjećom. Slikala sam ju jer sam je već drugi put tako zatekla. Očistila sam je, a vlasnica joj je dala terapiju. Čula sam kasnije kako je vlasnica psuje i čulo se lupanje. Ostala sam zaprepaštena. Nakon toga sam vlasnici pokazala fotografije. Počela me omalovažavati kad sam je pitala je li me prijavila. Nisam mogla tolerirati da vlasnica doma tuče korisnike pa sam otišla, a prije toga mi je uzela mobitel radi slika, ali joj je muž rekao da mi ga vrati kad sam zaprijetila policijom - rekla nam je još Valerija S., svjesna da bi zbog objave fotografije mogla kazneno odgovarati.

Vlasnica doma, pak, Dijana P. ostala je šokirana kad ju je nazvao kum i rekao da slika njezine gole štićenice kola internetom.

- Nada mnom se provodi linč. Slika me prenerazila i vidi se da je baka na podu namontirana da bi ju se slikalo. Mi korisnike ne vežemo tako da ne znam odakle ta omča oko nje. Dom smo otvorenoga tipa i u uređenje smo uložili 1,5 milijuna kuna. Zar bi ovako riskirali pa da nas zatvore? Ako je već imala nešto protiv nas, onda je tu sliku trebala poslati policiji i inspekciji, a ne na Facebook. Valerija je došla k nama raditi s burze rada i činila se normalna. Prijavili smo je 27. studenoga na 5000 kuna i dali joj smještaj i hranu. Kćeri te bake sam se odmah išla ispričati i ona mi vjeruje da sam meta linča jer je svaki put svoju majku, kad je dolazila u dom, zatekla urednu, opranu, nahranjenu.

Na dan otkaza, Valerija je radila meni i mužu drame, njega je čak i ogrebala po leđima. U sekundi je postala druga osoba, kao da ju je nešto prebacilo. Nije se dala otjerati nakon svega, da bismo nakon što je otišla od korisnika doznali da im je mrvila kekse, uskraćivala hranu, da je jednom slikala dupe - ogorčeno će Dijana P. koja je bivšu djelatnicu odmah prijavila policiji.

Otkriva nam da je kontrola 26. studenoga u domu prošla u redu i da nisu otkrivene nikakve nepravilnosti. Domu nedostaje medicinska sestra i njegovateljica te ih intenzivno traže, no medicinska skrb nikome od korisnika, napominje, ne nedostaje.

- Dva puta tjedno nam dolazi patronažna sestra i kad zatreba Hitna pomoć uvijek brzo dođe. Kad sad vrtim film, pitam se kome sam noću ostavljala na skrb korisnike. Mogla je sve tablete izmiješati i onda bih ja bila kriva. Nakon što je otišla, zatekli smo u kupaonici na ogledalima muške gaće korisnika. Je li to normalno? A što se tiče kuhanja, za korisnike kuha moja svekrva jer tako znam da korisnici dobiju domaću hranu, a svaki dan se zaslade i nekim kolačom - zaključila je Dijana P. za koju je sve to bio orkestrirani bezrazložni napad pojedinaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:02