UBOJICA PRIVEDEN

FOTO, VIDEO: STRAVA KOD ČAKOVCA Kolcem do smrti pretukao tri svoja psa jer ih više nije mogao hraniti, a nitko ih nije htio udomiti

 Bioinstitut Čakovec

Tri psa pronađena su rano poslijepodne nasmrt pretučena u romskom naselju Kuršanec nedaleko od Čakovca. Odmah je pozvana policija, koja je utvrdila kako su psi ubijeni sinoć oko 22 sata, drvenim kolcem, a to je učinio muškarac romske nacionalnosti iz tog sela. On je priveden na kriminalističku obradu, a prema Kaznenom zakonu prijeti mu do godine dana zatvora. Kako doznajemo iz policije, riječ je o J.O., rođenom 1970. godine.

Tri nesretna oštrodlaka terijera, sva tri stara šest godina, uginula su od težine ozljeda. Sumnja se da ozljede koje su nastale od udaraca kolcem nisu presudile nesretnim psima, već ih je zločinac nakon premlaćivanja objesio, no ta informacija nije službeno potvrđena. Privedeni muškarac tvrdio je kako su psi njegovi, a bio je razočaran što se nitko nije javio da ih udomi. On ih više nije mogao hraniti, a pošto nije imao novca da kupi hranu, odlučio ih je opet premlatiti kolcem i potom objesiti. Njegova izjava o tome da su psi njegovi ne može se potvrditi, jer životinje nisu bile čipirane, pa se ne zna jesu li s njim provele svih šest godina svojeg života ili im je on nedavno pružio dom, u nadi da će od udruga koje spašavaju pse dobiti neka sredstva za njih.

Foto: Bioinstitut Čakovec

No, prošla noć bila je pogubna i za još jednog psa u Kuršanecu. Volonteri udruge "Prijatelji" iz Čakovca, koji ovih dana redovito dolaze u naselje u uzimaju teško bolesne pse, jutros su pronašli teško ozlijeđenu kuju.

- Prizor u kojem smo je zatekli je jeziv - ima teže traume glave i na rubu smrti je, a još se borimo za njen život. Ne znamo uzroke ozljeda, ali čini se da je pretučena. Navodno je nekoga pokušala ugristi, pa su je premlatili, ali u to sumnjam jer kuja nije ni najmanje agresivna, tako da ne znamo što stoji iza ovoga - kaže Petra Puvača, volonterka azila udruge Prijatelji iz Čakovca, koja ju je pronašla i odvela veterinaru.

Foto: Petra Puvača

Iz grada Čakovca osudili su ove napade, a tvrde kako čine sve što mogu da zaustave sustavno nasilje nad psima koje se događa u romskim naseljima županije. Procjenjuje se da u selima luta gotovo tri tisuće pasa, a dosad ih je izvučen mali broj. U tijeku su sterilizacije, kastracije i edukacija, a uz to policija češće kontrolira naselja. No, sve to nije pomoglo tri nesretna psa, koji su na brutalan način skončala život.

Teško ozlijeđeni pas koji je preživio:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 01:25