MAFIJAŠKI SUKOB

FOTO: U Rakitju obračun atentatora na Đinđića, upucan Sretko Kaliić

 Matija Koković

Zagreb je danas bio poprište obračuna dvojice bjegunaca “zemunskoga klana”, za kojima srbijansko pravosuđe bezuspješno traga već sedam godina, zbog sudjelovanja u ubojstvu srbijanskog premijera Zorana Đinđića i niza mafijaških likvidacija.

U 12.45 sati, kod jezera u Rakitju, slučajni prolaznik naišao je na teško ranjenog Sretka Kalinića (36), kojeg je u trbuh upucao Miloš Simović (31), a obojica su na top-5 listi najtraženijih bjegunaca srbijanskog pravosuđa i policije. Kalinić je prevezen u bolnicu Sestara milosrdnica i život mu nije ugrožen.

MUP je na svojoj web stranici objavio sliku 31-godišnjeg muškarca , ne navodeći njegov identitet, kojeg traži zbog kaznenog djela pokušaja ubojstva Sretka Kalinića. Riječ je o Milošu Simoviću. Mole se građani koji mogu o njemu dati bilo kakvu korisnu informaciju da se jave na broj 92.

Svega nekoliko kilometara dalje, ali s druge strane Save, 16. na 17. veljače ove godine spaljen je Mercedes njemačkih oznaka koji je koristio Cvetko Simić , čiji su raskomadani dijelovi tijela 8. ožujka otkriveni u zagrebačkom Jarunskom jezeru. Okolica Zagreba postala je poprište krvavih obračuna pripadnika srbijanskog podzemlja.

Prolazniku, koji je u 12.45 sati u Rakitju pružio pomoć prostrijeljenom muškarcu, vjerojatno ništa nije značilo ime 31-godišnjeg Miloša Simovića, koje mu je izgovorio ranjeni muškarac prije nego se srušio pogođen u trbuh, očito identificirajući napadača koji ga je prostrijelio.

Teško ranjeni Sretko Kalinić, rođen u Zadru 1974., slovi kao najopasniji ubojica tzv. zemunskog klana i jedan od izravnih sudionika atentata na srbijanskog premijera u ožujku 2003. godine. Simović, napadač na Kalinića, imao je zaduženja logističara tijekom tog atentata i nadgledao je kolonu vozila u kojoj se vozio ubijeni Đinđić.

Srbijanska i hrvatska policija već su neko vrijeme imale informacije da se odbjegli članovi zemunskog klana Simović i Kalinić kriju u Hrvatskoj, odakle se često prebacuju u BiH i druge države regije. Simović je u Srbiji pravomoćno osuđen na 40 godina zatvora zbog ubojstva premijera Đinđića i drugih teških kaznenih djela.

Prema operativnim podacima srpskih tajnih službi i policije, Simović je u Hrvatskoj ostvario dobre veze s podzemljem, a povremeno se sreće s još dva “zemunca” - Ninoslavom Konstantinovićem i Sretkom Kalinićem, koji rade za mafiju s juga Italije.

Postoji operativni podatak da je kod Miloša Simovića u Hrvatskoj bila ženska osoba, za koju se pretpostavlja da je njegova supruga iz Beograda. Ona je prvo otišla u BiH, pa onda u Hrvatsku, vjerojatno pokušavajući zavarati trag. Također, hrvatska policija ima podatke da se Simović dobro povezao s najjačim mafijaškim skupinama u našoj zemlji i da uživa njihovu zaštitu. Nakon što je nedavno objavljeno da se Simović i Kalinić kriju u Hrvatskoj, srbijanski MUP odmah je opovrgnuo tu informaciju.

Sretka tražili u Zadru

Sretko Kalinić svojedobno je bio glavni protagonist spektakularne potjere u studenom 2006. godine u Zadru, kada su s eksplozivom uhićeni Nikola Vein i Tibor Für, no navodno je glavni cilj bio Sretko Kalinić, koji je navodno trebao dignuti trajekt u zrak. Cilj potrage bio je i “zemunac” Vladimir Milisavljević, zvani Vlada Budala.

Zahuktava se obračun bandi u Hrvatskoj

U prosincu 2006. godine srbijanski su mediji nagađali kako Sretko Kalinić, Miloš Simović i Vlada Budala imaju iskaznice crnogorske tajne policije, a i da dalje kontroliraju trgovinu drogom u regji. U ljeto 2006. godine, navodno, mjesec dana bili su gosti ekskluzivnog hotela u Bečićima i pod izravnom zaštitom crnogorske tajne policije.

Najčešće su kontaktirali, tvrde Srbi, s Acom Đukanovićem, bratom crnogorskog premijera Mila Đukanovića. To su sve bile medijske spekulacije bez provjere, ali očito je da se nakon ubojstva Sretka Simića i akcije Balkanski ratnik zahuktava obračun narkobandi u Hrvatskoj.

Prema nekim neslužbenim informacijama, kojima raspolažu policije u Srbiji i Hrvatskoj, nakon spomenute akcije, održana su dva sastanka. U Zagrebu i Beogradu narkobande sastavljale su liste za likvidacije.

Akcija Balkanski ratnik, podsjetimo, rezultirala je zapljenom 2177 kg kokaina u Urugvaju prošle godine. Srbijansko specijalno tužiteljstvo optužilo je Darka Šarića, kontroverznog poduzetnika iz Pljevalja u Crnoj Gori, kao vođu balkanskog kokainskog kartela. Prije nekoliko dana na javnoj je dražbi prodan dio njegove imovine, vrijedne ukupno 150 milijuna eura. Krajem svibnja slovenska policija uhitila je 15-ak pripadnika njegove “ćelije” u Sloveniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 13:40