OPERACIJA NA OTOKU

FOTO: RACIJA NA HVARU Policajci u civilu upali na Ultru u potrazi za drogom

 Damjan Tadić / CROPIX

Splitski inspektori Odjela za droge ovih dana imaju pune ruke posla. U Splitu je prekjučer okončana trodnevna partijanerska fešta, a festival "Ultra Europe 2014" zaputio se put Hvara gdje je sinoć održan zaključni party u hotelu Amfora.

S njima su se na najsunčaniji otok zaputili i plavci, koji su ovoga puta raspojasane partijanere zaskočili zamaskirani u civilu, a sve su snimili objektivi naših fotoreportera.

Kako su izvijestili iz PU splitsko-dalmatinske, dovršino je kriminalističko istraživanje nad 23-godišnjakom koji je 15. srpnja zatečen u Hvaru u osobnom vozilu na kojem su se nalazile nepripadajuće registracijske oznake i kod kojeg je pronađeno i oduzeto 49.3 grama droge amfetamin. Uz kaznenu prijavu predan je policijskom pritvorskom nadzorniku.

Ukupno je u tri festivalska dana u Splitu privedeno 197 osoba, 118 hrvatskih državljana i 79 stranaca, od čega je njih 167 prekršajno sankcionirano zbog zloporabe droga.

Zaplijenjeno je više od 1000 tableta ectasyja, te više od kilograma amfetamina - speeda, a policija je zabilježila da se na “Ultri” najviše konzumirao upravo ecstasy odnosno MDMA - sintetička psihoaktivna droga koja je po kemijskom sastavu slična metamfetaminu i halucinogenom meskalinu, ali puno je jača i skuplja od ecstasyja.

Bilo je tu i kokaina, marihuane i vrlo malo heroina.

Zanimljivo je da su, kao uostalom i u svemu što je vezano za “Ultru”, cijene droge bile dvostruko ili trostruko veće od “normalnih”.

Tako je uobičajena cijena MDMA, prema policijskim izvorima, oko 700 kuna po gramu, dok se proteklog vikenda penjala i na 1500 kuna, pa čak i do 2000 kuna, a i cijena grama kokaina od 100 eura bila je dvaput ili triput veća.

Naravno, dileri su se dosjetili i kako dobro zaraditi na naivnim partijanerima, posebice strancima, pa je policija zabilježila velik broj slučajeva u kojima su umjesto kokaina prodavali npr. brašno ili šećer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 01:16