TRAGEDIJA U ZADRU

FOTO: PRED UBOJICOM BRANIO OBITELJ Marinu je supruga bila sve, a sada je za nju i život dao

Marino Orlović bio je šest dana u komi i podlegao je ozljedama, a 10-mjesečni sin koji je dobio metak u glavu dobro se oporavlja

Nakon šest dana kome i borbe za život u zadarskoj bolnici, vodostrojar i poduzetnik Marino Orlović (49) podlegao je ozljedama prsa i glave.

Smrtno je ranjen nakon što je u njega i njegova desetomjesečnog sina pet hitaca iz pištolja ispalio Zlatko Svirčić (55), bivši muž njegove supruge M. M. O. (39). Četiri metka pogodila su Orlovića, a jedan je u glavu ranio bebu.

- Smrt je konstatirana u 21.40, a sve ostalo će se utvrditi obdukcijom. Nažalost, od samog početka bio je u komi. Fatalna je bila prostrijelna rana glave - rekao je zadarski liječnik dr. Robert Karlo.

Duša od čovjeka

I dok se obitelj priprema za posljednji ispraćaj u zadarskom kraju, u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti za život se bori Marinov sinčić. Nakon operacije dobro se oporavlja.

- S obzirom na stabilnost i povoljne nalaze, mi se nadamo dobrome. Međutim, još je rano za prognoze, ali možemo govoriti o tijeku liječenja koji je za sada povoljan. Nije bilo komplikacija i mi se nadamo da će ići i nastaviti se dobro - izjavio je dr. Miroslav Gjurašin, liječnik zagrebačke Klinike za dječje bolesti.

FOTOGALERIJA: Danas je na Gradskom groblju u Zadru pokopan Marino Orlović koji je preminuo u zadarskoj bolnici nakon šest dana kome

- Ne mogu vjerovati da Marino više nije među nama. Bio je duša od čovjeka, živio je za suprugu i djecu. On si je bio najmanje bitan, iako je bio vrlo temperamentna osoba. Pridavao je pažnju kvalitetnom životu. Vježbao je u teretani i igrao je košarku, a obožavao je i kuhanje. Njegova supruga bila mu je životna inspiracija. Dok nije upoznao nju, godinama je živio u inozemstvu, najviše u Italiji i Južnoj Americi, gdje je i stekao svoja kulinarska umijeća.

Prijetila mu deložacija

- Znam samo da mu je teško padala činjenica kako suprugu bivši muž zlostavlja i pokušava im uništiti bračnu sreću. Nisu se dali, ali ipak ih je rastavio na najgori mogući način. Nakon što je doznala da Marino nije izdržao bitku, na telefon mi je samo rekla: ‘Otišao je’ - ispričao je za Jutarnji list vidno potresen Marinov prijatelj iz djetinjstva. Svirčićev suludi potez osudili su svi pogotovo jer mu to nije prvi napad, ali još dodaju i da je u 2015. godinu trebao ući kao beskućnik.

Uvjetno osuđen

- Do kraja godine Svirčić je trebao biti deložiran iz stana na Bilom brigu koji je dobio kao branitelj. Pojadao mi se nedavno da mu je sud oduzeo njegov stan i pritom naredio da ga mora napustiti do kraja godine te da mora platiti neku vrstu najamnine bivšoj ženi jer je u tom stanu živio od rastave, točnije od 2002. godine. Taj je stan ionako trebala nakon njegove smrti naslijediti kćerka koju ima s bivšom ženom. Da su institucije od početka radile svoj posao, bez odugovlačenja, možda do ove tragedije ne bi došlo - objasnila je ubojičina rođakinja misleći na dosadašnje Svirčićeve ispade i privođenja. Podsjetimo, zbog napada i prijetnji bivšoj supruzi i njenom novom mužu, autoprijevoznik Svirčić je triput kazneno prijavljivan. A prije 12 godina u stanu iz kojeg je trebao biti deložiran zapucao je iz ilegalnog pištolja i pritom se potukao s Orlovićem pred bivšom suprugom. Osuđen je na šest mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine.

Ostale spasio susjed

Podsjetimo, nezapamćena tragedija u najnaseljenijem zadarskom kvartu odigrala se prošlog utorka oko 11 sati kada je Svirčić, zbog prijašnjih razmirica, s pištoljem u ruci došao ispred kuće u Kijevskoj ulici potražiti bivšu suprugu koja je tamo živjela s Orlovićem, 18-godišnjom Svirčićevom kćeri i desetomjesečnim sinom. Nakon kraće svađe Svirčić je odmah u dvorištu kuće ispalio četiri hica u Orlovića, a jedan u dijete.

Potpunu tragediju spriječio je 35-godišnji susjed koji je fizički napao Svirčića i prisilio ga na bijeg: kad je Svirčić počeo mijenjati spremnik sa streljivom, dotrčao je i udario ga šakom. Svirčić je pao, nakon čega je ustao i pobjegao. Kombijem je stigao u policiju, gdje je rekao da je pucao i da ima ranjenih. Prethodno je Orlovića nastrijelio u prsa i glavu, a djetetu je propucao glavu s prednje strane.

Svirčić je trenutno u pritvoru u Zadru, gdje je priveden u srijedu uz kaznenu prijavu za pokušaj teškog ubojstva. Nakon što tužiteljstvo prekvalificira kazneno djelo u teško ubojstvo za koje je predviđena maksimalna kazna od 40 godina zatvora, mogao bi doživotno ostati iza rešetaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 07:19