DRAMA U RADIĆEVOJ

FOTO: PLJAČKA U CENTRU ZAGREBA Lažirali kupnju vjenčanih prstena, vezali i pretukli zlatara, te ležerno odšetali s plijenom

 Damir Krajač / CROPIX

ZAGREB - Zagrebački zlatar i draguljar Janko Kos (65) u ponedjeljak prijepodne nasjeo je na ljubaznost i lažnu zainteresiranost dvojice lopova koji su fingirali kupnju vjenčanih prstena da bi u jednom trenu fiktivni kupci okrenuli 'ploču', poprskali zlatara suzavcem, bacili ga na tlo, ozlijedili mu glavu te ga vezali i potom pobjegli niz ulicu sa ručno izrađenom unikatnom zlatninom.

Mjesto radnje je Radićeva ulica u srcu metropole prepuna ljudi, ali kako pljačkaši nisu bili maskirani niti naoružani, prolaznici i djelatnici obližnjih radnji nisu se obazirali na lopovski dvojac koji je ubrzano hodao uzbrdo po ulici sa pozamašnim plijenom 'teškim' nekoliko stotina tisuća kuna.

Hrabri zlatar udario razbojnika metalnom šipkom: 'Kad se borite za svoje, adrenalin krene...'

Nije za isključiti da ih je u vozilu negdje na skrovitom mjestu čekao i treći pomagač kako bi se što prije udaljili u nepoznato.

- Stopili su se s masom turista. Bili su fino odjeveni. Načuo sam da je jedan bio deblji pa je teže išao uz strmu Radićevu. Nisu bili upečatljivi već su izgledali kao sneni građani koji kasne na posao. Ubrzo su pristigla policijska kola. Sirene su nas digle na noge. Vlasnik zlatarnice je bio splašen i ozljeđene glave. Djelovao je jako izudaran. U kolima Hitne pomoći liječnici su mu pružili potrebnu pomoć. Ostao je na mjestu događaja s policijom da im pomogne u očevidu. Ipak je on i žrtva i glavni svjedok koji je razbojnike, nakon što su mu pozvonili na vrata radnje, svjesno pustio unutra i poslužio - ispričao nam je jedan od stanara ulice pred čijim se prozorom odvijala cijela akcija.

Kako doznajemo, lijepo odjeveni lopovi su u par minuta domogli se velike količine zlatnine koja je bila izložena na pultu. Prvo su tražili da im pokaže vjenčano prstenje nakon čega su zlatara poprskali suzavcem i bacili ga na pod iza pulta. Uhvatili su ga za glavu i njome udarali o tlo da bi mu u konačnici i vezali ruke. Zatim su se posvetili zlatnini i pobjegli, a sreća u nesreći je da zlatara nisu čvrsto vezali pa se vrlo brzo, unatoč proživljenom šoku i ozljedi glave, uspio osloboditi i potražiti pomoć.

- Janko mi se nije javljao na telefon gotovo sat vremena. Kad smo uspostavili kontakt, tihim glasom mi je samo rekao: "Marija, opljačkan sam". Protrnula sam od straha. Suprug mi je rekao tek da je jedan lopov bio deblji. Proživio je nekoliko minuta ekstremnog straha. Sad je pod šokom jer ovo je unazad nekoliko godina drugi puta da ga pljačkaju. Zadnji put je to bilo kad su pljačkaši nakon razbojništva tijekom bijega po ulici gubili lančiće po tlu. Skoro 50 godina se bavi zlatom i nikada mi neće biti jasno zašto ljudi žele to zlato. Svjesna sam opasnosti koje vrebaju pa zlatninu više ni ne nosim na sebi - ispričala nam je kratko zlatareva bolja polovica Marija kojoj suprug, jer zna da je plašljiva, pretrpljena razbojništva uvijek nastoji prešutiti.

Inače, u posljednjih nekoliko mjeseci u krugu od 50 metara Radićeve ulice drumski razbojnici opljačkali su još dvojicu zlatara, no za razliku od ovog puta, u prethodna dva slučaja lopovi su otišli praznih ruku i završili su u policijskim lisicama zahvaljujući brzoj reakciji štoli samih zlatara štoli građana koji su nesebično odlučili pomoći.

Naime, prije nešto više od tri mjeseca 20. studenog u 8,40 sati dvojica recidivista Ranko Š. (31) i Goran J. (33) nisu ni slutila da će im se razbojništvo u zlatarnicu 'Filigran' izjaloviti obzirom da se zlatar Anton Široka (65), kojeg su u jednom trenu obojica zaskočila, odupro i udario jednog od razbojnika metalnom palicom. Praznih ruku lopovi su istrčali na ulicu no zahvaljujući budnom oku susjeda, brzo su i uhvaćeni obzirom da su u pljačku krenuli Goranovim citroenom županjskih registarskih oznaka, kojeg su parkirali 20-ak kućnih brojeva dalje. Zlatar se, kako nam je tad ispričao, borio za svoje pa mu je proradio adrenalin. Razbojništvo je trajalo desetak minuta, a kada su ušli u zlatarnu sa skijaškim kapama na glavama, bio je otraga i vidio ih je u ogledalu. Jedan je odmah nasrnuo na njega pa se ubrzo hrvao na tlu s obojicom, te je jednog udario i šipkom po nozi.

Mjesec dana nakon toga 21. prosinca u popodnevnin, pak, satima, zahvaljujući zlataru Nikoli Nokaju uhvaćen je naoružani razbojnik s torbom zlata koju je netom ukrao u zlatarnici 'Tomkić'. Naime, vlasnik zlatarnice 'Mario' se tako nije libio spasiti zlatninu od konkurencije, a sa lopovom se hrvao nasred ceste te mu je skinuo fantomku i istrgnuo mu pištolj iz ruke.

U Radićevoj ulici zlatari strahuju i pitaju se tko je sljedeći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 01:22