'SOKOL MARIĆ'

FOTO Mariću mjesec dana pritvora, ali za 200 tisuća kuna može odmah na slobodu

Tužiteljstvo ga tereti samo za telefonske prijetnje Lozici, ali ne i za propucavanje odvjetnikova Smarta na Jagodnjaku
 Admir Buljubašić / CROPIX

Sudac istrage Ratko Ščekić odredio je u nedjelju Zlatku Mariću, vlasniku najveće hrvatske zaštitarske tvrtke Sokol Marić, jednosmjesečni pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke u slučaju nevodne prijetnje odvjetniku Peri Lozici, kojemu je prije dva dana propucan automobil ispred obiteljske kuće na zagrebačkom Jagodnjaku.

FOTO Marić kazneno prijavljen zbog prijetnji Lozici, policija mu našla puške i 400 metaka

Sudac je, međutim, odredio i zamjensku mjeru jamčevine od 200.000 kuna. Ako odluku suca idućih dana potvrdi izvanraspravno vijeće, Marić može biti pušten na slobodu čim uplati novac.

Sudac je također u tome slučaju predvidio da će Marić morati dati garanciju da neće pokušati kontaktirati sa svjedocima koje je tužiteljstvo predložilo u ovom postupku.

Trofejno oružje?

Tih svjedoka, kako neslužbeno doznajemo, ukupno je četvero, a riječ je o poznanicima Marića, Lozice te Lozičine supruge Nevije, s kojom je Marić dulje vrijeme bio u vezi.

FOTO Zlatko Marić u policiji jer je prijetio Lozici: 'Pero, noge ću ti iščupati!'

Mariću se, međutim, propucavanje Lozičina Smarta ne stavlja na teret jer je već prve večeri na kriminalističkoj obradi u Heinzelovoj sam zatražio i prošao poligraf o tome događaju.

Tužiteljstvo ga, dakle, tereti samo za prijetnju Lozici izrečenu u četvrtak tijekom telefonskog razgovora u kojemu je Marić Lozici, prema Lozičinim riječima, rekao: “Prestani me prijavljivati policiji, noge ću ti iščupati”. Odvjetnik je to odmah prijavio policiji.

Marić je pak na ispitivanju porekao i tu prijetnju rekavši kako je imao samo kratki razgovor s Lozicom u kojemu je bilo oštrih riječi, ali ne i prijetnji.

Osim za prijetnju, tužiteljstvo je Marića prijavilo i zbog nedopuštenog držanja oružja nakon što su pretragom Marićeve kuće pronašli jednu automatsku pušku, nekoliko pištolja te 400 komada streljiva za koje Marić nije imao dozvolu.

Prema informacijama iz izvora bliskih Mariću riječ je o zaostalom trofejnom oružju iz rata koje je bilo potpuno zahrđalo i neupotrebljivo.

Poslovi s Hypo bankom

Sukob između Zlatka Marića i Pere Lozice, najviše poznatog kao pravnog savjetnika Hypo banke, kulminirao je nakon što je Lozica prijavio Marića da mu ilegalno popravlja kamere na kući na zagrebačkom Jagodnjaku, koje je Marić na Lozičin zahtjev postavio dok su još bili u prijateljskim odnosima, odnosno dok je Marić bio obiteljski prijatelj Lozice i njegove supruge Nevije.

Nakon što je poligrafom s priličnom sigurnošću opovrgnuto Marićevo sudjelovanje u propucavanju odvjetnikova Smarta, policija sve više razmatra puno ozbiljnije motive toga događaja, točnije mogućnost da propucavanje ima veze s Lozičinim poslovima vezanim uz Hypo banku.

Naime, nakon što je prije tjedan dana u dvorište bivšeg direktora Hypo Leasing Kroatiena Drage Vidakovića bačena ručna bomba, Lozica je već druga osoba povezana s Hypo bankom kojoj je očigledno upućena prijetnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:23