NESREĆA U BLIZINI KARLOVCA

Eksplozija na poligonu: tijekom obuke teško su ozlijeđeni časnik i vojnik

Časnik HV-a iz okolice Zagreba i polaznik temeljne časničke izobrazbe sa splitskog područja teško su ozlijeđeni u tragediji koja se jučer oko podneva odigrala na Inženjerijskom poligonu Cerovac, desetak kilometara od Karlovca.

Oni su stradali od eksplozivne naprave, a inspektori vojne policije istražuju od kakve točno, odnosno u kojim je okolnostima eksplodirala. Neslužbeno doznajemo da su je aktivirali sami vojnici, ali da je nakon toga došlo do preuranjene eksplozije.

Hitno operiran

Obojica su pritom teško ozlijeđena i hitno prevezena u OB Karlovac, polazniku škole u tom je trenutku život visio o koncu te je hitno podvrgnut operativnom zahvatu. Još u popodnevnim satima karlovački liječnici su se borili za njegov život, dok je časnik, koji je bio u službi instruktora, stabiliziran. Na mjesto događaja, kako u vojarnu, tako i u bolnicu došao je načelnik Glavnog stožera OSRH general Mirko Šundov.

- Do nesreće na poligonu Cerovac došlo je tijekom redovitih obučnih aktivnosti. Stradala su dva pripadnika OSRH koji su vrlo brzo nakon nesreće zbrinuti i prevezeni do bolnice - rekao je general Mirko Šundov ispred bolnice u trenutku dok je u operacijskoj sali trajala borba za život teže ozlijeđenom vojniku, a njegova su kolegu tada pripremali za operaciju.

- Nadamo se da će njihovo stanje biti dobro. Zahvaljujem osoblju bolnice na brizi - rekao je general Šundov.

- Jedan od pripadnika bio je životno ugrožen . Jednako tako, radi se o teškim tjelesnim ozljedama i kod drugog pripadnika Oružanih snaga, ali je on izvan životne opasnosti. Obojica su zbrinuta na intenzivnoj njezi. Teže stradali pripadnik je trenutačno u operacijskoj sali - rekao je sanacijski upravitelj bolnice dr. Suad Crnica.

Tek stigao u Cerovac

Neslužbeno doznajemo da je teže ozlijeđeni vojnik Josip Milković, 23-godišnji Vrličanin, koji je vojnu izobrazbu počeo u Splitu, prije nego što je specijalističku školu nastavio u Zagrebu.

Upravo je iz Zagreba tijekom jučerašnjeg dana i stigao u Cerovac na terenski dio obuke. General Šundov jučer nije želio govoriti o tome što je moglo prouzročiti eksploziju, pa tako nije želio potvrditi informaciju radi li se nekoj vrsti učne bombe ili pak protupješačke mine.

- U tijeku je očevid Vojne policije, a nakon toga više informacija dat ćemo javnosti. U tijeku je i ustrojavanje povjerenstva, što je uobičajena procedura kod ovakvih događaja, a koje će ispitati okolnosti nesreće, odnosno izvanrednog događaja - zaključio je general Šundov te, odgovarajući na novinarsko pitanje, napomenuo da je teško ranjeni polaznik već bio pri kraju izobrazbe koja traje deset mjeseci.

Unesrećeni Milković u studenome prošle godine diplomirao je na zagrebačkom Građevinskom fakultetu te se aktivno bavio sportom.

Poligon Cerovac mnogo je manje poznat široj javnosti od poligona “Eugen Kvaternik” kod Slunja, u kojem su česte vojne vježbe i u kojem su do sada zabilježeni slučajevi stradavanja vojnika tijekom raznih aktivnosti.

Na Cerovcu su se školovali inženjerci, odnosno pirotehničari, a manji incident tamo je zabilježen prije četiri godine. Tijekom izvođenja obuke koje se zvala “Borba protiv improviziranih eksplozivnih naprava” eksplodirala je vježbovna eksplozivna naprava, a dva vojnika su zasuta zemljom, pijeskom i komadićima kamenja.

Nakon pregleda u bolnici otpušteni su kućama s nekoliko ogrebotina. Iako je poligon omeđen šumom, snažnu eksploziju čuli su mještani Vukmaničkog Cerovca.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 11:02