NAGODIO SE

EKSKLUZIVNO: Sin načelnika zagrebačke policije ukrao 1,5 mil. kuna pa dobio uvjetnu kaznu

Ovo je druga optužnica protiv Saše Burušića. U prvom slučaju uhićen je zbog prijevara s dizanjem zajmova
 Krajač/CROPIX

Saša Burušić , sin načelnika zagrebačke policije Gorana Burušića, nagodio se sa zagrebačkim Općinskim državnim odvjetništvom za uvjetnu zatvorsku kaznu nakon što je priznao optužbe da je s još devetoricom okrivljenika u samo pola godina, od rujna 2012. do ožujka 2013., od niza hrvatskih tvrtki na prijevaru otuđio robu vrijednu nešto manje od 1,5 milijuna kuna. Premda službenu potvrdu te informacije nikako nismo mogli dobiti, neslužbeno doznajemo da je sin šefa PUZ-a potpisao nagodbu kojom pristaje na kaznu od godinu dana zatvora s četverogodišnjim rokom kušnje. Burušićev odvjetnik Darko Maržić jučer, pak, nije bio raspoložen za razgovor. “Od kuda vam to? Ne mogu ništa reći”, rekao nam je odvjetnik.

No kako neslužbeno doznajemo, na zagrebački Općinski sud nedavno je stigla optužnica Općinskog državnog odvjetništva u kojoj se za Sašu Burušića predlagala bezuvjetna zatvorska kazna od godinu i pol dana. No po svemu sudeći, Burušić se ipak nakon podizanja optužnice uspio nagoditi s tužiteljstvom za uvjetnu kaznu.

Novi partneri za krađu

Također treba objasniti da je ova optužnica protiv Saše Burušića podignuta u posve novom slučaju za koji se u javnosti do sada uopće nije znalo. Naime, Saša Burušić je bio uhićen zbog prijevara s dizanjem zajmova, da bi se ta istraga ubrzo proširila na još desetak osoba, među kojima je bio i nekadašnji optuženik u postupku protiv tzv. zločinačke organizacije Radovan Štetić. Ta istraga, u kojoj se Sašu Burušića sumnjiči da je uz pomoć dokumentacije iz navodnih Štetićevih tvrtki FM Film i Prazz d.o.o. omogućavao ljudima da dižu zajmove, a zatim bi mu oni davali novac, još uvijek traje.

Slučaj u kojemu se Burušić nagodio po svemu sudeći potpuno je novi krimen sina šefa zagrebačke policije, a radi se gotovo u potpunosti o drugim ljudima s kojima je Burušić radio, premda je modus operandi - identičan.

Ključni čovjek u bijegu

Burušić je u ovom novom slučaju bio optužen da je radio za Branka Popovića (44) koji se nalazi u bijegu, a osim njih dvojice optuženi su još Namsi Orenda (35) iz Rijeke, Marijan Buden (54), Denis Parać (36), Danijel Dopuđa (37), Mladen Šupina (37), Bruno K. (21), Dražen Žinko (38) te Tibor Varga (40).

Popovića se terei da je otkupio tvrku Assai d.o.o. od prijašnjeg vlanika, a zatim su on i ostali okrivljenici na račun te tvrtke, a uz pomoć krivotvorenih bjanko zadužnica naručivali sve što bi im palo na pamet.

Najprije su tu bila računala vrijedna nekoliko stotina tisuća kuna, zatim su od HT-a naručivali iPhonee, pa metalne cijevi, pa od ovlaštenih zatupnika Croatia osiguranja sebi kupili police osiguranja, njih 56, vrijedne 170.000 kuna, pa 24.000 litara aditiva za dizelsko gorivo vrijednog 82.000 kuna, 25 tona brašna za 72.000 kuna...

Po svemu sudeći, znali su se i počastiti pa su u veljači 2013. naručili od Paške sirane sireve i janjce vrijedne 178.000 kuna, od Vrutka pića vrijedna 38.726 kuna - ukupno 1,464.000 kuna.

Burušiću se na teret stavljalo da je sudjelovao samo u nekim od tih prijevara za Popovića, a ako sud ratificira nagodbu, Burušić će se na suđenju protiv ostalih okrivljenika najvjerojatnije pojaviti kao svjedok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 13:17