'POTICAO NA NASILJE I MRŽNJU'

DVIJE GODINE NAKON ISPADA OPTUŽEN VJEROUČITELJ ČIJI SU IZLJEVI MRŽNJE ŠOKIRALI HRVATSKU Državno odvjetništvo traži da mu zabrane rad u školi

 
 Darko Tomas / HANZA media

Općinsko državno odvjetništvo (ODO) u Zagrebu podignulo je optužnicu protiv vjeroučitelja Krešimira Bagarića (40) koji je krajem 2017. godine snimljen kako učenicima govori o strijeljanju nekih hrvatskih političara, Hrvate naziva 'nezahvalnom stokom' te opravdava ratnog zločinca Ratka Mladića.

ODO u priopćenju navodi da je optužnica pred Općinskim kaznenim sudom podignuta zbog počinjenja kaznenog djela javno poticanje na nasilje i mržnju.

"Okrivljeniku se optužnicom stavlja na teret da je 29. studenog 2017. u jednoj osnovnoj školi na području Zagreba, radeći kao nastavnik i podučavajući djecu, tijekom održavanja nastave vjeronauka iznosio svoje diskriminatorne stavove u kojima je iskazivao netrpeljivost i spremnost na nasilno ponašanje prema pripadnicima drugih nacionalnosti i vjeroispovijesti. Okrivljenik je, tereti ga se, iznoseći svoje diskriminatorne stavove, pozivao na agresiju, mržnju i odbojnost prema pripadnicima drugih nacionalnosti i vjeroispovijesti i na taj način ih nametao učenicima", stoji u priopćenju.

"Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu u optužnici je predložilo da se okrivljeniku temeljem članka 71. Kaznenog zakona izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja vjeroučiteljske službe za određeno razdoblje", objavio je DORH.

Podsjetimo, vjeroučitelj je učenicima na satu govorio da treba strijeljati Stjepana Mesića i Vesnu Pusić, za Hrvate je govorio da su “nezahvalna stoka, debili, kreteni", tvrdeći da su Mladićevi zločini nad Bošnjacima bili opravdani, "a mi imamo dudeke" i sl.

Vjeroučitelja je tijekom njegova ispada snimio učenik škole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 20:33