FIZIČKO NASILJE

Dva slunjska policajca suspendirana zbog pretučenog migranta

Policajci nisu postupili dobro, bacili su sjenu na častan policijski posao, rekao je ministar Božinović
Davor Božinović
 Ranko Suvar/Cropix

"Policajci nisu postupili dobro, bacili su sjenu na častan policijski posao. Svaki put kad hrvatska policija uoči protupravno ponašanje svojih djelatnika, prikupljaju se dokazi da ti službenici budu procesuirani. Hrvatska policija i MUP puno su puta rekli da svaki put kad postoji spoznaja da se nešto dogodilo, reagira onako kako joj to nalaže zakon. To su izolirani slučajevi i nema ih puno, a kad se dogode, sustav efikasno reagira" - tim riječima je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao postupak dvojice policajaca PP Slunj, koji je nakon njihove "obrade" završio u Općoj bolnici Karlovac.

Oni su 34-godišnjeg Afganistanca uhvatili u ilegalnom prijelazu državne granice, jedan policijski službenik je kazneno prijavljen zbog fizičkog nasilja nad njime, drugi jer je propustio spriječiti takvo postupanje i nije ga prijavio.

Događaj se zbio još prošlog četvrtka, no karlovačka policija o njemu nije javnost izvijestila sve do petka objavivši na svojim internetskim stranicama priopćenje naslovljeno "Nulta stopa tolerancije na nasilje", a sve nakon novinarskih upita o događaju.

- U četvrtak, 11. lipnja, u večernjim satima, tijekom utvrđivanja okolnosti nezakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku, u policijsku postaju Slunj doveden je strani državljanin na kojem su policijski službenici uočili da je ozlijeđen. S obzirom na to da su iskazi sudionika o okolnostima ozljeđivanja bile oprečne, odmah se pristupilo provođenju žurnih radnji kriminalističkog istraživanja. Oštećena osoba u početku nije željela iskazivati, ali nakon njegovog iskaza i iskaza policijskih službenika dobivene su oprečne izjave - potvrđuju u policiji.

Temeljem provedenog kriminalističkog istraživanja utvrđena je sumnja da je jedan policijski službenik lakše ozlijedio stranog državljanina, dok je drugi policijski službenik propustio spriječiti takvo postupanje i nije ga prijavio. Zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela obojica su, uz kaznenu prijavu, dovedeni pritvorskom nadzorniku Policijske uprave karlovačke, te su udaljeni iz službe i protiv njih će se pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti. U međuvremenu im je određen i 30-dnevni istražni zatvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:51