ŠAROLIKE SANKCIJE

Državno odvjetništvo traži zatvor za kršenje covid-mjera. Je li to pretjerano?

Muškarca iz Murskog Središća koji se, iako je znao da je zaražen, družio s prijateljima sud je kaznio s 10.000 kuna
 Policija

Muškarac od 36 godina ulovljen je 26. siječnja prošle godine kako se u Murskom Središću druži s grupom prijatelja i poznanika iako je u tom trenutku imao zaštitnu mjeru izolacije i liječenja u kući jer je obolio od zarazne bolesti covid-19.

Nekoliko mjeseci kasnije Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu podiglo je optužnicu protiv njega zbog počinjenja kaznenog djela širenja i prenošenja zarazne bolesti, ali ga nije teretilo da bi pritom bilo koga zarazio, nego da je "doveo u opasnost od zaraze sve osobe u čijoj se blizini našao".

Nadležni Općinski sud u Čakovcu optuženog je muškarca u međuvremenu proglasio krivim te mu je izrekao novčanu kaznu u iznosu od 10.000 kuna. No, državno odvjetništvo takvom sankcijom nije bilo zadovoljno te je podnijelo žalbu predlažući da mu se izrekne kazna zatvora. Je li zahtjev tužiteljstva pretjeran ili ne, moglo bi se diskutirati. No, konačnu odluku donijet će nadležni sud.

Šarolika praksa

Međutim, već i stav državnih odvjetništava iz raznih dijelova Hrvatske sve je samo ne jedinstven. Dostupna praksa što se tiče sankcioniranja počinitelja ovog kaznenog djela je vrlo šarolika. Za slučajeve koji su usporedivi i u kojima nije utvrđeno da su počinitelji nekoga uistinu zarazili, pojedina tužiteljstva traže bezuvjetni zatvor, neka uvjetne osude, a ima i slučajeva u kojima je zatražena novčana sankcija ili rad za opće dobro.

Tako je, primjerice, Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru optužilo Tonija M. i zatražilo da mu se izrekne bezuvjetna kazna od čak sedam mjeseci zatvora jer je 3. prosinca 2021. u Vukovaru prekršio izdanu mjeru. Općinsko državno odvjetništvo u Zadru zatražilo je kaznu od osam mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine za Iliju L., koji je u travnju ove godine u Biogradu na Moru, iako svjestan da je pozitivan na covid-19, otišao u Bolnicu za ortopediju te tako doveo u opasnost zaposlenike, pacijente i posjetitelje bolnice. Usto je zadnjeg dana izrečene mjere otišao na testiranje u ljekarnu.

Varaždinsko tužiteljstvo podiglo je optužnicu protiv Tomislava T., kojega su policajci 12. prosinca 2021. u mjestu Možđenec dok je imao mjeru zbog covida-19 zatekli u automat klubu. Predložena kazna - četiri mjeseca zatvora. Tužiteljstvo u Zlataru zatražilo je, pak, da se Ivanu M. izrekne novčana kazna od 40 dnevnih dohodaka, odnosno 9450 kuna, jer se, iako je imao koronavirus, 7. siječnja 2022. dovezao osobnim automobilom do Graničnog prijelaza Lupinjak.

Protiv Stevena G. tužiteljstvo u Metkoviću podiglo je optužnicu tereteći ga da je 15. ožujka 2021. oko 19.24 sati, iako svjestan da je zaražen koronavirusom, svojim Mercedesom pristupio graničnoj kontroli na međunarodnom graničnom prijelazu Metković. Zatraženo je da mu sud izrekne zatvorsku kaznu od tri mjeseca te mu je zamijeni radom za opće dobro.

Partijao u klubu

Zagrebačko tužiteljstvo optužilo je Teu V. da je unatoč izdanoj mjeri zbog zaraze koronavirusom 17. veljače 2021. u Sv. Ivanu Zelini propustila o tome upoznati policijskog službenika koji je došao na njezinu kućnu adresu kako bi je ispitao u svojstvu osumnjičenice zbog počinjenog prekršaja u prometu. Državno odvjetništvo predložilo je uvjetnu kaznu od osam mjeseci zatvora.

Pronašli smo i jednu presudu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu kojom je student Antonio G. (25) proglašen krivim za ovo kazneno djelo. On je, iako je bio zaražen koronavirusom, 21. studenog 2020. došao u lokal Platinum Caffe & Club, nedaleko od Dinamova stadiona. Ondje su ga oko dva sata ujutro zatekli policijski službenici. Sud mu je izrekao novčanu kaznu od 22.280 kuna.

Inače, broj kaznenih prijava za kazneno djelo širenja i prenošenja zarazne bolesti uvelike je narastao tijekom epidemije bolesti covid-19. Prema godišnjem izvješću DORH-a, oni su u prvoj godini epidemije, 2020., zaprimili 76 kaznenih prijava za to djelo, a tijekom 2021. zaprimili su ih čak 275, što predstavlja porast od čak 261,8 posto u odnosu na 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:40