PROBLEMATIČNA OBITELJ

‘Dragi‘ mora u zatvor: Ličkog moćnika nije uspio spasiti ni peteročlani odvjetnički tim

Obitelj Amić godinama stvara probleme stanovnicima Like. U posljednjih desetak godina protiv njih je podneseno oko 100 prijava

Darko Amić ‘Dragi‘

 Robert Fajt/Cropix/Cropix

Peteročlani odvjetnički tim u sastavu Anto Nobilo, Jadranka Sloković, Neven Antić, Ana Bobinac i Đurđa Lipošćak nije uspio obraniti ličkog moćnika Darka Amića (48) zvanog Dragi i sinove mu Baju Amića (31) i Darka Amića mlađeg (27) od optužbi da su ubojstvom prijetili načelniku općine Udbina Josipu Seučeku (35).

Sutkinja Općinskog suda u Gospiću Dubravka Rukavina proglasila ih je krivima, ocu Darku odredila je sedam mjeseci bezuvjetnog zatvora, a sinovima po šest mjeseci, s tim da će se njihova kazna zamijeniti za rad za opće dobro, po principu dva sata rada za jedan dan kazne.

Svima je u kaznu uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru, a svi će na tu odluku imati pravo žalbe, jer je presuda nepravomoćna. Do pravomoćnosti ostaju mjere zabrane približavanja načelniku. Na izricanju presude pojavio se samo oštećeni načelnik te nitko od okrivljenika niti njihovih odvjetnika.

Tužiteljstvo ih je teretilo da su 20. siječnja 2022. u ugostiteljskom objektu Pink Panther u Udbini uputili prijeteće riječi 35-godišnjem načelniku "vezano za njegov rad i postupanje s ciljem da ga ustraše" riječima: "Živ i zdrav bio, nećeš dugo". Prijetnje su, kaže se u optužnici, kod oštećenika izazvale osjećaj straha.

image

Josip Seuček

Robert Fajt/Cropix/Cropix

- Sud optužbe smatra utvrđenima. Prvookrivljeni je dobio bezuvjetnu kaznu zatvora jer je višestruko osuđivana osoba, između ostalog i za kazneno djelo prijetnje. Višestruke uvjetne i novačne kazne do sada nisu utjecale na promjenu ponašanje optuženika, pa sud smatra da je zatvorska kazna adekvatna. Druga dvojica su također osuđivana, imaju dvije izrečene uvjetne osude, no radilo se o ranije počinjenim kaznenim djelima, a uvjetne osude izrečene su prije počinjenja ovog kaznenog djela - obrazložila je sutkinja Rukavina.

Obitelj Amić godinama stvara probleme stanovnicima Like. U posljednjih desetak godina protiv njih je podneseno oko 100 kaznenih i prekršajnih prijava zbog držanja stoke bez nadzora, uzurpiranja zemljišta, pravljenja štete na usjevima, prijetnji i nanošenja ozljeda. Istovremeno, ubiru milijunske državne poticaje. Početkom ove godine dogodila su se tri naleta vozila na njihove konje, a u posljednjem je stradala životinja Amićeve kćerke Ljubice.

Načelnik Seuček je pokušavao s policijom i veterinarskom inspekcijom evidentirati neke od konja lutalica. To je razbjesnilo Ljubičina oca i braću pa su upali u kafić u kojemu se nalazio Seuček i tamo mu navodno prijetili. Dragi je na suđenju izjavio kako ima 1500 do 2000 kuna mjesečnih primanja, a sinovi su rekli da nemaju nikakvih primanja. Vrijedna obitelj ipak je nekako pronašla način da financira skupe odvjetnike.

Seuček: ‘Sada stoku drže pod nadzorom‘

- Zadovoljan sam presudom, nadam se da će se gospodin Dragi i njegova obitelj smiriti i uozbiljiti i da više neće praviti probleme. Svjestan sam da ću kao načelnik sutra opet s njima surađivati, to mi je posao i obveza dok sam na ovom radnom mjestu - prokomentirao je presudu načelnik Udbine Josip Seuček.

Navodi kako su se popravili te "od nemilog događaja oni drže stoku pod nadzorom kao što su to i prije trebali".

Na pitanje je li ga i dalje strah, rekao je da ne može reći da nije, ali ni da jest.

- Mogu reći da mi još nije svejedno. Znam što su radili prije, 2014. su se na Krbavskom polju razbijale glave. Nadam se samo da se sila smirila - kaže načelnik Seuček.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:32