AFERA JANAF

Draganu Kovačeviću za 20 dana produljen istražni zatvor: Moraju ispitati još osmero svjedoka

Na prijedlog Uskoka Kovačeviću je produljen pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke
Dragan Kovačević
 Srdjan Vrancic/Cropix

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda produljio je za 20 dana pritvor bivšem čelniku Janafa Draganu Kovačeviću, vlasniku tvrtke Cefis Ivanu Širiću i bivšem direktoru Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu Vladi Zoriću.

Trojici osumnjičenika iz proširenja afere Janaf je na prijedlog Uskoka produljen pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a tužiteljstvo bi u idućih 20 dana trebalo ispitati preostalih osmero svjedoka.

Tužitelji su do sada ispitali 31 svjedoka, a i Kovačević je u međuvremenu izrazio želju za dopunom obrane kako bi ga pustili da se brani sa slobode. No, u Uskoku kažu da su nakon dopune te obrane ostali razlozi zbog kojih je istraži zatvor i određen.

Četvrti osumnjičenik, direktor tvrtke MGS Edo Seifried, na slobodu je pušten u nakon što su ispitani svi svjedoci zbog kojih je Seifried bio u istražnom zatvoru.

Uskok u proširenju istrage tereti Kovačevića da je kao direktor Janafa od ožujka 2012. do rujna 2020. u namještenom natječaju osigurao Širićevoj tvrtki niza informatičkih poslova, vrijednih 18,2 milijuna kuna, u zamjenu za stanove u zagrebačkom Ban centru i splitskom Žnjanu te automobil Alfa Romeo Giulietta i najam Lexusa. Pritom je Kovačević dogovorio sa Širićem da prikrije vlasništvo nad nekretninama i pokretninama vrijednim 2,8 milijuna kuna tako da ih uknjiži na tvrtku.

Uskok sumnja i da je Kovačević od rujna 2018. do svibnja 2020. osigurao tvrtki Ede Seifrieda dodjelu nabave dva specijalna vatrogasna vozila vrijedna 15,5 milijuna kuna, pod uvjetom da Seifried kao podizvođač angažira Širićevu tvrtku i za to mu isplati 4,1 milijun kuna.

Ponovno pritvoren pet mjeseci nakon izlaska iz Remetinca

Bivši šef Janafa ponovno uhićen početkom travnja nakon što je nepunih pet mjeseci ranije pušten iz tromjesečnog istražnog zatvora u prvom kraku "afere Janaf", u kojoj je osumnjičen za primanje mita od prvookrivljenog vlasnika tvrtke Elektrocentar Petek Kreše Peteka.

Petek je navodno podmićivao nekadašnjeg gradonačelnika Velike Gorice i bivšeg HDZ-ov saborskog zastupnika Dražena Barišića te bivšeg SDP-ovog gradonačelnika Nove Gradiške i saborskog zastupnika Vinka Grgića, kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Istragom je bilo obuhvaćeno 14 osoba zbog trgovanja utjecajem, davanja mita, nezakonitog pogodovanja, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Kovačevića se dodatno proširenom istragom tereti da je zaprimio informaciju kako će biti uhićen te da je vrijeme do uhićenja iskoristio za skrivanje 4,5 milijuna kuna kod Gorana Puklina, koji tvrdi da je novac njegov.

Nakon što je u istragu uključen Puklin, njegova supruga Mirela Alerić Puklin zatražila je razrješenje s dužnosti zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2022 18:10