JE LI BILO VREMENA?

Doznali smo koliko je točno prošlo otkad je Supernova pozvala policiju do trenutka nesreće

Kako je točno tekla dojava i kako su se dalje prenosile informacije bit će dio kriminalističkog istraživanja

Policijski očevid u Buzinu

 Ranko Suvar/Cropix

Supernova je policiji dojavu o okupljanju na parkiralištu trgovačkog centra u Buzinu uputila točno u 21.41 sati, doznaje Jutarnji list, a nesreća se dogodila u 21.55. Policijska ophodnja bila je na putu, ali ju je nesreća preduhitrila, rekao je jučer na izvanrednoj konferenciji za novinare Krešimir Mišić, voditelj Službe prometne policije PU Zagrebačke.

Kako je točno tekla dojava i kako su se dalje prenosile informacije bit će dio kriminalističkog istraživanja. Ako je dojava išla preko broja 112, ili na bilo koji drugi način prema Operativno komunikacijskom centru policije, ili izravno nekoj policijskoj postaji, poziv je ostao registriran. Svi pozivi u OKC-u se snimaju, a policija ima i napredni sustav Tetra koji joj omogućuje da vidi koja je ophodnja bila najbliže Buzinu i je li upućena najbliža ophodnja koja je u najkraćoj jedinici vremena mogla stići na mjesto okupljanja.

Josip Mataija, voditelj Službe prometne policije, izjavio je da su policajci imali i druge zadaće, ali nije govorio o pojedinostima.

Inače, tijekom vikenda i noćnih smjena broj raspoloživih ophodnji nije velik po pojedinim policijskim postajama. Policajaca i dalje nedostaje, posebno u velikim policijskim postajama kao što je VI Novi Zagreb koja pokriva područje gotovo do Jastrebarskog. U smjeni imaju svega dvije do tri autoophodnje i teško im je pokriti sve pozive za intervencije.

14 ključnih minuta od dojave okupljanja do tragične nesreće pokazalo se na žalost nedohvatljivim za policiju koja nije uspjela stići na parkiralište trgovačkog centra i spriječiti tragediju. Već u subotu navečer situacija je bila drukčija - čak dvojica policajaca preusmjeravala su vozila po parkiralištu trgovačkog centra gdje se noć ranije dogodila nesreća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:36