OBJAVILI PRIOPĆENJE

DORH se oglasio o porukama Josipe Rimac sa zamjenicom općinskog državnog odvjetnika u Šibeniku, evo što kažu

‘Dio komunikacije koji se odnosi na kazneni postupak protiv okrivljenice bio je neprimjeren, ali je nastupila zastara pokretanja stegovnog postupka‘

Josipa Pleslić (Rimac)

 Damir Krajac/Cropix

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku, na novinarski upit, potvrdilo je da je Josipa Pleslić, ex Rimac, kao okrivljenica razmjenjivala poruke o kaznenom postupku protiv nje sa zamjenicom općinskog državnog odvjetnika u Šibeniku.

U priopćenju ŽDO-a Šibenik, u kojem se Josipa Pleslić (ex Rimac) ne spominje imenom, stoji sljedeće.

- Pretragom mobitela jedne okrivljenice u predmetu iz nadležnosti USKOK-a utvrđeno je postojanje komunikacije okrivljenice i zamjenice općinskog državnog odvjetnika u Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je u kaznenom predmetu protiv okrivljenice, iz čijeg su mobitela uzeti sadržaji te komunikacije, razmatrajući sve utvrđeno zaključio kako se u postupanju zamjenice općinske državne odvjetnice ne nalaze elementi kaznenog djela za koje bi se progon poduzimao po službenoj dužnosti.

Županijska državna odvjetnica u Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku je, po saznanju za tu komunikaciju, analizirala sadržaj i utvrdila da je dio te komunikacije koji se odnosi na kazneni postupak protiv te okrivljenice bio neprimjeren te da su se ostvarila obilježja stegovnog djela, ali da je nastupila zastara pokretanja stegovnog postupka. Županijska državna odvjetnica je u odnosu na dio komunikacije iz kasnijeg razdoblja, takvo ponašanje zamjenice općinske državne odvjetnice ocijenila neprimjerenim i uzela u obzir prilikom ocjenjivanja obnašanja državnoodvjetničke dužnosti (ocjena je smanjena).

Dodajemo da je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, u vezi sa gore navedenim kaznenim predmetom, obavilo pregled spisa navedene zamjenice općinskog državnog odvjetnika (ukupno 676 spisa predmeta) te je utvrđeno da je zamjenica u pregledanim predmetima postupala na jednoobrazan način te sukladno zakonskim odredbama. Pregledani spisi odnose se na davanje mišljenja na ugovore koji se odnose na stanove stečene na temelju rješenja donesenih po Zakonu o privremenom preuzimanju i upravljanju određenom imovinom, Uredbe o darovanju stanova i kuća u vlasništvu Republika Hrvatske na područjima posebne državne skrbi hrvatskim braniteljima te članovima obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, uredbe o darovanju stanova i kuća na području posebne državne skrbi (koja se odnosila na pripadnike HVO-a) i stanove darovane u svrhu stambenog zbrinjavanja temeljem Zakona o područjima posebne državne skrbi, stoji u priopćenju.

Podsjetimo, radi se o više poruka vezanih uz suđenje Anni Mariji Radić, visokoj državnoj službenici optuženoj da je dodjelom triju stanova obitelji Rimac umjesto jednoga koji im je po zakonu pripadao - zloupotrijebila položaj.

Tom prilikom u mobitelima Joispe Rimac pronađene su i poruke Snježane Bajan, tadašnje zamjenice Općinskog državnog odvjetnika u Šibeniku. Ona 12. i 13. srpnja 2018. šalje Rimac seriju prilično neugodnih poruka koje otkrivaju da Bajan želi napredovati na Županijskom državno odvjetništvo i očekuje pomoć Josipe Rimac. "Rekla sam ti... u pravu si ti, ovdje se mora sa više strana", piše Bajan. Ljuta je i što je kninska sutkinja Ana Jeleč Pecirep uspjela napredovati na Županijski sud u Zagrebu dok njoj napredovanje ne uspijeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:41