POKAJAO SE

Dobio godinu dana zbog krađe zlatnog lanca ‘teškog‘ 54.000 kuna: ‘Daj mi je malo da je nosim...‘

- Ajde mi posudi ogrlicu da ju malo nosim - rečenica je koju je izgovorio Aleksandar S., i na koju je ‘pao‘ maloljetnik
Ilustracija
 Tomislava Kristo/Cropix

Zbog nesvakidašnje krađe zlatnog lanca 'teškog' preko 54.000 kuna ispred trgovine Billa na Novoj Branimirovoj u Zagrebu prije osam godina, Aleksandar S. (35), na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora s trogodišnjim rokom kušnje. Ujedno mora, sad već punoljetnog mladića, obeštetiti za gore navedeni iznos ali i platiti dio troškova sudskog paušala od 1000 kuna i 625 kuna za troškove vještačenja. Ostatak do vrijednosti ogrlice do 10.000 eura, oštećeni je upućen da potražuje u parničnom postupku.

A sve je počelo oko 16 sati 8. siječnja 2013. godine kada je Aleksandar S. od maloljetnog poznanika zatražio da mu isti posudi mušku ogrlicu od žutog zlata tešku 200 grama, a čija je vrijednost u ono doba bila, prema procjeni vještaka, 54.000 kuna.

- Ajde mi posudi ogrlicu da ju malo nosim - rečenica je koju je izgovorio Aleksandar S., i na koju je 'pao' maloljetnik pa je dopustio da mu je skine s vrata i stavi oko svojega. No, nakon svega nekoliko sekundi, Aleksandar se potom dao u bijeg oštetivši maloljetnika za poveći iznos.

U sudnici je suočen s dokazima krivnju priznao, pa mu je sud kao olakotne okolnosti uzeo priznanje djela, kajanje i žaljenje te ispriku oštećeniku ali i spremnost da podmiri imovinskopravni zahtjev. Olakotna je i činjenica da je od počinjenja djela prošlo više od osam godina. Otegotna mu je, pak, njegova višekratna kaznena osuđivanost od 2008. do 2014. godine i to uglavnom radi imovinskih (ne)djela.

Sud je stava da će uvjetna osuda osim na optuženika, utjecati i na druge potencijalne počinitelje da se suzdrže od počinjenja istih ili sličnih kaznenih djela. A u odnosu na specijalnu prevenciju, sud je imao u vidu i optuženikovu kritičnost spram svojeg postupka, činjenicu da je nakon počinjenja ovog djela osnovao obitelj i postao otac djeteta...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:38