CURE DETALJI O OZLIJEĐENIMA

Dječak (16) kojem su poginula oba roditelja svega je svjestan, po njega je došla baka: ‘Išli su s Malte...‘

Poginuli su 48-godišnji vozač i njegova godinu dana mlađa suputnica u automobilu hrvatskih oznaka

Prometna nesreća na autocesti A1

 Mario Pušić/

NOVO 20:02 - U Kliničkom bolničkom centru Rijeka dosad je primljeno i obrađeno četvero ozlijeđenih, doznaje se u tom KBC-u.

Jedan pacijent je otpušten u pratnji policije, a troje je zadržano na liječenju i to dvoje na Klinici za kirurgiju, a jedan pacijent nalazi se u Jedinici intenzivnog liječenja, izvijestio je KBC. Svoje troje je potencijalno u životnoj opasnosti, rekli su za HRT.

Vatrogasce i policiju su na mjestu nesreće zatekle grozne scene.

Vatrogasci koji su bili na intervenciji kažu da je od siline udarca iz jednog automobila izletio motor.

‘‘Kada dođete na takvu nesreću i vidite puno unesrećenih… područje nesreće je bilo oko 100 metara od jednog do drugog vozila tako da je zatečeno stanje je bilo malo kaotično‘‘, kazao je za Novu TV Dražen Žižek iz JVP-a Karlovac.


19:43 - U Karlovcu je hospitalizirano šest mlađih muškaraca i svi su izvan životne opasnosti.

- U tijeku je operativni zahvat na jednom od trojice teže ozlijeđenih. Kirurg nam je rekao da je riječ o vrlo zahtjevnom zahvatu koji bi mogao potrajati do 21 sat. Ono što liječnici ovdje ističu, većina teže ozlijeđenih, odnosno većina ozlijeđenih je, prema svemu sudeći, iz Egipta. Oni bar tako kažu iako nemaju nikakve dokumente, u pratnji su policije i liječnici kažu da je vrlo teško komunicirati s njima, iako su rekli da govore arapski jezik, kažu da im ni Google prevoditelj baš ne pomaže. Ovdje su i trojica lakše ozlijeđenih muškaraca, među njima i 16-godišnjak koji je u noćašnjoj nesreći bio sa svojim roditeljima koji su smrtno stradali. On je u stanju šoka, pružena mu je psihološka pomoć, pod stalnim je liječničkim nadzorom i ono što su nam potvrdili liječnici, došli su ga posjetiti članovi njegove obitelji iz Rijeke među kojima je bila i njegova baka - javila je novinarka HRT-a Ruža Ištuk.

O stanju ozlijeđenih govorio je za HRT i Juraj Katušin, specijalist ortopedije i traumatologije u OB Karlovac.

- Oni su dijelom kod nas na odjelu traumatologije i ortopedije, dijelom na vaskularnoj kirurgiji, dijelom na abdominalnoj kirurgiji, a ozljede su multiple, gotovo sve tjelesne regije, rekao je dr. Katušin.

Komentirao je i stanje 16-godišnjaka čiji su roditelji smrtno stradali u ovoj nesreći.

- Obilazimo ga u sklopu liječničke vizite, obišla ga je obitelj, bili su kod njega u posjetu, on je dobrog općeg stanja, i dalje su to lake tjelesne ozljede, on je izvan životne opasnosti, rekao je dr. Katušin.


18:05 - U teškoj prometnoj nesreći noćas su na autocesti A1 nedaleko od Karlovca poginule tri osobe. Vozač Mitsubishija mađarskih tablica udario je u ogradu, preletio preko nje i direktno pogodio Alfu u kojoj je bila obitelj iz Rijeke. Ozlijeđeno je 12 osoba koje su prevezene u više bolnica u Zagrebu, Karlovcu i Rijeci.

Šest mlađih muškaraca hospitalizirano je u Karlovačkoj bolnici. Tri su teže, a tri lakše ozlijeđena. Pred jednim od njih je težak operativni zahvat koji bi uskoro trebao početi. Tamo se nalazi i jedan maloljetnik, odnosno 16-godišnjak, čiji su roditelji smrtno stradali u sinoćnjoj strašnoj prometnoj nesreći.

image
Robert Fajt/Cropix

Novinarka HRT-a Ruža Ištuk objavila je najnovije informacije o zdravstvenom stanju stradalih i pritom kazala kako je uspjela saznati od liječnika da su kontaktirali s dijelom obitelji 16-godišnjaka.

- Trojica ozlijeđenih su u KBC Rijeka, dvojica na kirurgiji, a jedan u jedinici intenzivnog liječenja. Jedan ozlijeđeni koji je bio u KBC Rijeka u pratnji policije je napustio bolnicu. Dva su mladića prevezena u Zagreb. Jedan je zadobio teške ozljede kralježnice i on je operiran u Klinici za traumatologiju u KBC Sestre Milosrdnice, ima samo 15 godina. Jedan 17-godišnjak, kažu liječnici porijeklom Egipćanin, je u KBC Zagreb. On je na sreću zadobio lakše ozljede, no ipak je hospitaliziran na dječjoj kirurgiji. Ima kontuzije i ogrebotine na tijelu i on bi po svemu za nekoliko dana trebao biti pušten iz bolnice - javila je Ištuk.

image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix

Kako neslužbeno doznaje 24 sata, 16-godišnjak se s roditeljima vraćao s Malte, gdje su bili na novogodišnjem putovanju i išli su sa zagrebačkog aerodroma prema Rijeci.

- Dečko je saznao da je ostao bez roditelja, svjestan je prometne nesreće. U stanju je šoka, zadržat ćemo ga nekoliko dana. On je lakše ozlijeđen. Pružili smo mu psihološku pomoć, a još nitko od članova njegove obitelji nije došao po njega - rekao je dr. Juraj Katušin i dodao da im u komunikaciji s migrantima pomaže kolega liječnik koji govori arapski kao i da se jedan od njih izjasnio kao državljanin Moldavije, a svi stradali su u 20-ima.

image
Robert Fajt/Cropix

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u subotu da policija provjerava identitet osoba ozlijeđenih u prometnoj nesreći u kojoj su jutros na autocesti A1 poginule tri osobe, te slijedom neslužbenih podataka po kojima je nesreću izazvao krijumčar migrantima poručio da im policija otežava posao.

Poginuli su 48-godišnji vozač i njegova godinu dana mlađa suputnica u automobilu hrvatskih oznaka dok je u automobilu mađarskih oznaka smrtno stradao jedan putnik čiji identitet još nije utvrđen. Po neslužbenim podacima u tom su vozilu ozlijeđeni migranti koje je prevozio krijumčar migrantima.

“Policija pod vodstvom Državnog odvjetništva provodi sve radnje vezane za utvrđivanje okolnosti, uključujući i identitet osoba u ovom drugom vozilu”, rekao je Božinović novinarima na primanju SNV-a u povodu proslave Božića po julijanskom kalendaru.

Referirajući se na tvrdnju novinara da Hrvatska ima problem s krijumčarem migranata, jer se vjeruje da je automobilom upravljao krijumčar, Božinović je istaknuo da se na problem pitanja nezakonitih migracija, koje je prešlo u ruke organiziranog kriminala, već godinama upozorava.

“Prošle godine je hrvatska policija zaključila godinu s 1880 uhvaćenih krijumčara migrantima, što je dvostruko više nego godinu ranije. Ove godine je policija već uhvatila 25 krijumčara migranata”, rekao je Božinović i istaknuo da problem postoji.

“Međutim taj problem hrvatska policija rješava na način da se efikasno organizirala i time im sigurno otežava posao”, istaknuo je, dodavši da se s tim problemom nosi cijela Europska unija. No, poručio je da je Hrvatska, unatoč tome, jedna od najsigurnijih zemalja u Europi.

Karlovačko Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je ranije u subotu da je prometnu nesreću skrivio vozač automobila mađarskih oznaka koji je zbog nepropisne vožnje noćas oko 1,40 sati udario u ogradu pri čemu su poginule tri, a ozlijeđeno je 12 osoba.

Očevidom je utvrđeno da se vozač s mađarskim registarskim oznakama kretao prema sjeveru, a udarivši u ogradu vozilo se zanijelo i prešlo na suprotnu traku autoceste koja vodi prema jugu te frontalno udarilo u automobil hrvatskih oznaka koji se kretao prema Rijeci te su u njemu smrtno stradali 48-godišnji vozač i njegova 47-godišnja putnica.

U vozilu mađarskih oznaka stradao je jedan putnik čiji identitet nije utvrđen.

Županijskog državno odvjetništvo u Karlovcu je naložilo obdukciju smrtno stradalih te se utvrđuju sve okolnosti nesreće i identiteti sudionika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:03