NAŠAO RUPU U SUSTAVU

DIREKTOR KULTNOG KLUBA MOZAK LUKAVE PREVARE S domaćicom i nezaposlenim kompanjonom opelješio bankomat

 Davor Pongračić / EPH

Rupu u bankarskom sustavu u kolovozu 2007. iskoristili su na domišljat način jedan zagrebački poduzetnik, jedna domaćica i njihov nezaposleni prijatelj s Gredica.

Osam godina nakon što su obavili računalnu prevaru na štetu Hrvatske poštanske banke, na velikogoričkom Općinskom sudu trojac je na temelju priznanja nepravomoćno osuđen na uvjetne kazne.

Hasba B. (33), domaćica iz Sesveta i majka šestero djece, i njezin prijatelj Idriz R. (41) osuđeni su zbog tzv. obične prevare na šest mjeseci zatvora uz jednogodišnji rok kušnje.

Nešto težu sankciju dobio je poduzetnik Damir P. (35), inače višestruko osuđivana osoba te direktor kluba Gjuro 2, koji je zbog računalne prevare dobio nepravomoćnih deset mjeseci zatvora koji su mu zamijenjeni radom za opće dobro.

Optužnica ih je teretila da su 14. kolovoza 2007. na Trgu kralja Tomislava u Velikoj Gorici ideju proveli u djelo. Doznali su da dan prije blagdana, u ovom slučaju uoči Velike Gospe, u popodnevnim satima HPB ne evidentira transakcije pa su obmanuli sustav podignuvši novac s računa kojeg, zapravo, nema. Koristili su Hasbin tekući račun na kojem nije bilo ni lipe. U 15 sati Idriz je prijateljici Đeniti Š. ispred poslovnice HPB-a dao u kuverti 28.000 kuna uputivši je da ih u banci uplati na Hasbin račun. Ona je to učinila i dala mu potvrdu o uplati koju je zatim Idriz uzeo i predao Hasbi kako bi brže-bolje već u 16.28 sati sa svoga računa podigla 27.900 kuna. U isto vrijeme su, pak, Damir P. i Idriz R. na bankomatima HPB-a podigli još 26.000 kuna kojih, realno gledajući, na Hasbinu računu više nije bilo, no sustav transakcije nije ažurirao u realnom vremenu. Banka je ‘ostala kraća’ za 25.900 kuna.

Sve troje priznalo je krivnju i prihvatilo dosuđene sankcije. Izrazili su kajanje.

“Stupanj krivnje kod optuženika je maksimalan jer su bili svjesni protupravnosti svog postupanja. Cilj im je bio protupravno pribavljanje imovinske koristi”, stoji u obrazloženju presude.

Poruka kriminalcima iz središnjice

Iz HPB-a poručuju da su poduzeli sve mjere zaštite.

- Slučajevi poput ovoga iz 2007. u današnje vrijeme nisu mogući. Banka danas primjenjuje najviše tehnološke standarde koji garantiraju sigurnost i pouzdanost u poslovanju. Ulaganjem u napredna tehnička rješenja i primjenom strogih sigurnosnih mjera HPB koristi integrirani i sveobuhvatni aplikacijski online sustav koji pruža neprekidnu ažurnost jedinstvene baze podataka klijenata za sve kanale i sve aplikacije - kažu iz HPB-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 10:45