DETALJI PRESUDE

Dileri iz zaprešićkog dječjeg vrtića nagodili se s tužiteljstvom, doznali su i kazne

Nagodili su se s tužiteljstvom, a država im je ukupno oduzela oko 340.000 kn te će morati nadoknaditi i oko 275.000 kn sudskih troškova
 Ronald Gorsic/CROPIX

Sva devetorica okrivljenika uhićenih u travnju ove godine na području Zaprešića zbog optužbi za trgovanje gotovo svim vrstama droga u ekspresnom roku su osuđena na temelju nagodbi s tužiteljstvom na ukupno oko 16 godina zatvora, a država im je ukupno oduzela oko 340.000 kuna - dio temeljem novčanih kazni, a dio kao nezakonitu korist.

Također svi zajedno morat će nadoknaditi još oko 275.000 kuna sudskih troškova.

Slučaj uhićenja iz travnja ove godine bio je upamćen zato što je jedan od okrivljenika kokain prodavao iz dječjega vrtića u sklopu vjerske zajednice Crkve Kristove u Zaprešiću.

Prikriveni istražitelj

Naime, tajno slušajući telefonske razgovore osumnjičenika, policajci su otkrili da kupci po kokain među ostalim dolaze u vrtić ili pak na obližnju autobusnu stanicu, gdje ih je tadašnji ravnatelj pozivao. Kad su nakon tajnih izvida počela uhićenja, policija je pretražila i ured ravnatelja vrtića te tamo pronašla tragove droge i vagicu. Presudom na temelju nagodbi, prvookrivljeni Dražen Barbir zvani Splićo koji je, prema optužbama, nabavljao kokain koji su ostali dalje preprodavali, osuđen je na godinu i pol zatvora te sporednu novčanu kaznu od 80.000 kuna.

Ravnatelj spomenutoga dječjeg vrtića Petar Tešić osuđen je pak na godinu i četiri mjeseca zatvora. Najviše, tri godine zatvora, dobio je Mario Kraljić, ponajprije zbog ranije osuđivanosti, dok je najstariji među uhićenima, Igor Zdenjak (54), osuđen na godinu i pol. Zdenjak je, prema optužbama, zapravo upao slučajno u policijske tajne mjere jer je jednom od drugih okrivljenika donio pola kilograma kokaina kako bi ga taj drugi okrivljenik preprodao dalje.

Međutim, na njihovu žalost, kupac je bio policijski prikriveni istražitelj. Osim kokaina, okrivljenici su preprodavali i heroin, amfetamine, ecstasy (MDMA), marihuanu i hašiš - i to u raznim kombinacijama. Policija ih je, pak, najmanje pola godine držala pod tajnim mjerama prisluškujući im telefonske razgovore i tajno ih pratila te im ubacila prikrivenoga istražitelja koji je od okrivljenika kupovao drogu.

Progutao drogu

Uz Barbira, Zdenjaka, Tešića i Kraljića osuđeni su i Ante Ujević, Danko Stanić, Dejan Rašić, Denis Guberović i Tomislav Vidaković, a nekima od njih izrečene su bezuvjetne kazne u trajanju do dvije godine i devet mjeseci, dok su neki dobili djelomične uvjetne zatvorske kazne.

Guberović kojega su teretili za najmanju kriminalnu količinu jedini je dobio kaznu 11 mjeseci zatvora zamijenjenu radom za opće dobro.

Slučaj je ostao upamćen i po smrti jednoga od uhićenika, Marka Štehela Radmana, koji je neposredno prije policijske racije u njegovu stanu progutao drogu. U jednome trenutku se samo srušio i premda su ga policajci pokušali rehabilitirati, ubrzo je preminuo u bolnici, gdje ga je odvezla Hitna pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 10:00