PETARDE

Dijete na omiškom području teško ozlijeđeno pirotehnikom, policija uputila apel roditeljima

Djetetu je, zbog teške ozljede šake, pružena liječnička pomoć u splitskoj bolnici
Ilustracija
 Darko Tomas/Cropix

Zbog aktiviranja pirotehničkog sredstva u ponedjeljak popodne teško je ozlijeđeno dijete na omiškom području, doznaje se u policiji.

Djetetu je, zbog teške ozljede šake, pružena liječnička pomoć u splitskoj bolnici.

Policija je stoga još jednom upozorila na opasnosti pirotehnike koja se koristi u blagdansko vrijeme.

"Roditelji, vodite računa o sigurnosti djece i pobrinite se da ne koriste pirotehnička sredstva. Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 mogu trajno narušiti zdravlje vaše djece. Savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, ne rastavljaju ih i ne pomiču, a u slučaju da ih zapaze neka odmah zatraže vašu pomoć", poručuju u policiji.

Dodaju da petarde nisu igračke, da mogu uzrokovati teške opekline i rastrgnuća, a najčešće je riječ o teškim ozljedama šaka i prstiju, lica i očiju.

Policija podsjeća da je Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja normirano kako će se novčanom kaznom od tisuću do tri tisuće kuna kazniti zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.

Policija je izvijestila i da je dovršila kriminalističko istraživanje nad 20-godišnjakom koji je 20. prosinca izvan stadiona aktivirao pirotehnička sredstva koja su tijekom odigravanja nogometne utakmice pala unutar stadiona.

"Zbog sumnje da je ostvario obilježja prekršaja iz Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima uz optužni prijedlog doveden je na nadležni Prekršajni sud. Daljnje kriminalističko istraživanje vezano za događaj se nastavlja", kažu u splitskoj policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:52