MITO I KORUPCIJA

Devetero Hrvata i Srpkinja pod istragom USKOK-a zbog lažnih covid potvrda, evo koliko su ih plaćali

Medicinska sestra je zatim u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neosnovano upisala da su okrivljenici cijepljeni

Ilustrativna fotografija

 Tonči Plazibat/Cropix

Devetero hrvatskih državljana i državljanku Srbije optužio je USKOK nakon provedene istrage zbog zbog počinjenja kaznenog djela davanja mita.

Optužnicom se 10 okrivljenika tereti da su, u razdoblju od rujna do studenoga 2021. godine u Zagrebu, iako su znali da nisu cijepljeni protiv Covida-19 i da stoga nemaju pravo na EU digitalnu COVID potvrdu, od medicinske sestre zaposlene u Domu zdravlja Zagreb-Zapad preko posrednika zatražili da u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neistinito upiše da su cijepljeni. Nakon toga je posrednik medicinskoj sestri predao osobne podatke okrivljenika i najmanje 100 eura koje je prethodno pribavio od njih, a medicinska sestra je zatim u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neosnovano upisala da su okrivljenici cijepljeni, na temelju čega su okrivljenici potom neosnovano ishodili EU digitalne COVID potvrde.

Prije nekoliko dana je pred Županijskim sudom u Zagrebu USKOK podigao optužnicu protiv 14 hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenog djela davanja mita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 14:56