SUKOB U SPLITSKOM KAFIĆU

ČUBI 3,5 GODINE ZA POKUŠAJ UBOJSTVA ACE RUSA 'Pucao sam zbog straha i prijetnji obitelji'

 Paun Paunović/CROPIX

Na ukupno tri i pol godine zatvora danas je nepravomoćno na Županijskom sudu u Splitu osuđen Josip Čubelić (27) iz Splita. Čubelić je kažnjen zbog pokušaja ubojstva Aleksandra Dimitrova zvanog Aco Rus i to s dvije i pol godine zatvora, pola godine dobio je zbog dovođenja u opasnost života i imovine, a tri mjeseca zbog ilegalnog držanja oružja, piše Slobodna Dalmacija.

Kako je Čubelić već bio pravomoćno na Općinskom sudu u Splitu zbog ilegalnog držanja oružja odnosno bombi na osam mjeseci zatvora uvjetno na tri godine, a Acu Rusa pokušao je ubiti dok mu je vrijedila uvjetna kazna, tako je tih osam mjeseci pribrojeno izrečenoj kazni te je sve zaokruženo na tri i pol godine.

Za pokušaj ubojstva Davora Firića, Čubelić je oslobođen krivnje.

Optužnica ŽDO-a teretila je Čubelića da je 9. travnja 2013. godine oko 12.50 sati u Velebitskoj ulici pokraj kafića "Vatra" s namjerom da ubije pucao u Dimitrova i njegovog prijatelja Davora Firića. Jedan je metak prošao pokraj njihovih nogu dok je drugi pogodio Dimitrova u lijevu natkoljenicu.

Zbog teških ozljeda je operiran u bolnici, a mjesec dana kasnije je obolio od akutne plućne embolije kao posljedice ranjavanja. Također, budući je u to doba u toj ulici bio gust promet vozila i pješaka, optužnicom se stavljalo na teret i da je Čubelić pucnjavom ugrozio druge ljude.

Iako je ŽDO ustrajalo na tome da je Čubelić svjesno hito usmrtiti Dimitrova, peteročlano vijeće kojim je predsjedao sudac Damir Romac ocijenilo je da je u pitanju bila neizravna namjera odnosno da je Čubelić bio svjestan da može usmrtiti Dimitrova i da je pristao na to.

No, vijeće je prihvatilo navode obrane da nije u pitanju bila izravna namjera jer da ga je htio ubiti onda bi nastavio pucati u njega nakon ranjavanja u nogu.

- Dimitrov je tvrdio da je odskočio u vis kad je moj klijent pucao u njega s pet metara udaljenosti pa da je zato pogođen u nogu a ne u trbuh što je bio navodni cilj. Teško je zamisliti čovjeka od 140 kilograma kako u toj stotinci sekunde skače uvis, pa to ne bi mogao izvesti ni Bruce Lee - kazao je, među ostalim, na suđenju Čubelićev odvjetnik Željko Gulišija.

- Nije mi bila namjera nikoga ubiti, a pogotovo Firića, pucao sam instinktivno od straha i prijetnji meni i mojoj obitelji i to dok sam išao unatrag. U istražnom sam zatvoru prije koji dan iznenada napadnut s leđa dok sam telefonirao, a i zapaljeno mi je auto u dvorištu kuće, pa mi se nekako čini da su se te prijetnje počele ostvarivati. Žao mi je što sam ovako postupio i kajem se, a pištolj sam rastavio i bacio u more na pola Bračkog kanala - kazao je Čubelić sucu Romcu koji mu je zbog opasnosti od ponavljanja djela produljio trajanje istražnog zatvora u kojem se nalazi od 12. travnja prošle godine, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 20:01