TRAŽI SE KRIVAC ZA TRAGEDIJU

Distributer: Ne znamo je li spasilački toranj bio učvršćen

Nesvakidašnju nesreću na plaži pred hotelom Lišanj istražuju krim policajci PU primorsko-goranske
 Vedran Karuza / Novi List / CROPIX

Ne možemo ništa komentirati dok je istraga u tijeku, potreseni smo ovime što se dogodilo i svi smo u šoku - rekli su nam u tvrtki Novi fortis iz Novog Vinodolskog koja ima koncesiju na dio plaže ispod hotela Lišanj, gdje je uslijed pada spasilačkog tornja u srijedu oko 8.45 sati poginuo 79-godišnji Krunoslav Gaćeša, hrvatski državljanin koji je živio u Hamburgu u Njemačkoj.

Tešku željeznu konstrukciju koja je, navodno, u snažnom naletu vjetra poklopila Gaćešu, kako smo neslužbeno doznali, postavila je zagrebačka tvrtka Boje media. Oni su, prema onome što navode na svojim web stranicama, specijalizirani na oglašavanje na ljetnim medijima, a slične spasilačke tornjeve s reklamama, prema fotogaleriji, imaju na mnogim hrvatskim plažama.

Šefovi odsutni

U Boja mediji nismo uspjeli dobiti odgovor jesu li oni proizvođači ili distributeri tornjeva i je li onaj u Novom Vinodolskom bio pravilno postavljen i učvršćen jer su nam u telefonskom razgovoru rekli da odgovornih osoba nema i da nazovemo u petak ujutro. Je li toranj bio učvršćen, na to pitanje nisu željeli odgovoriti ni u Novom fortisu pozivajući se na tajnost policijske istrage.

U Policijskoj upravi primorsko-goranskoj upućuju na DORH koji se oglasio priopćenjem u kojem, među ostalim, stoji da se zbog zasad još neutvrđenih okolnosti spasilački toranj prevrnuo na prolaznika na plaži. Svjedoci spominju da se u trenutku nesreće vidjela i pijavica zbog koje se toranj srušio na Gaćešu.

Stručnjaci za sigurnost proizvoda s kojima smo razgovarali kažu da svaki proizvod, prema zakonu, mora imati tehničku dokumentaciju u kojoj se navodi kako je deklariran i propisuje način uporabe, koji mora biti usklađen sa zakonskom regulativom zemlje u kojoj se postavlja na tržište, odnosno sa Zakonom o općoj sigurnosti proizvoda.

- To je kao kada kupite ormar i u uputama stoji da mora biti pričvršćen za zid. Vi to kod kuće ne morate učiniti, ali ako se prevrne na vas, proizvođač se time odriče odgovornosti za nesreću - kaže naš sugovornik. Ističe da na javnim površinama, za razliku od kućanstava, nema prostora za “improvizaciju”.

Naputak o montaži

U slučaju plaže moraju se u potpunosti poštovati upute o montaži (mora li proizvod biti učvršćen za podlogu, što je kod građevinskih čeličnih konstrukcija propisano), a treba ukalkulirati i procjenu rizika, primjerice kartu vjetrova kad je proizvod na otvorenom prostoru. Ako je takav proizvod na javnoj površini, u pravilu su propisane i redovite kontrole s obzirom na to da postoji mogućnost oštećenja ili vandalizma, primjerice da ga netko odvoji od podloge, što se zna događati na dječjim igralištima.

Istraga bi trebala pokazati jesu li se poštovala sva pravila.

Gaćešina smrt potresla je Novljane s kojima se družio svakoga ljeta. Iza sebe je ostavio suprugu, sina i kćer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 09:29