OMOGUĆILI IM BIJEG

Zatvorski čuvari pritvoreni zbog pomaganja ubojicama

Čuvari beogradskog Okružnog zatvora Ninoslav Strahinić i Nenad Mitrović optuženi su zbog omogućavanja bijega Sretka Kalinića i Željka Milovanovića iz pritvora Specijalnog suda 7. veljače .

Potvrdio je to tužitelj za organizirani kriminal Milko Radisavljević, rekavši kako su optužnicom obuhvaćeni Milovanović i Kalinić.

Čuvari u pritvoru

Čuvari se nalaze u pritvoru, a optužnim prijedlogom se za Mitrovića traži pet, za Strahinića četiri godine zatvora. Po pet godina zatvora zbog bijega se traži i za bjegunce koji su u Srbiji osuđeni na po 40 godina zatvorske kazne zbog brojnih teških kaznenih djela.

Srpska, ali i hrvatska javnost, s velikim su zanimanjem pratili slučaj istrage oko bijega dvojice opasih kriminalaca . Sretko Kalinić zloglasni je pripadnik utrnutog Zemunskog klana koji je zbog brutalnosti i sudjelovanja u desecima likvidacija dobio nadimak Zver. Osuđen je za sudjelovanje u ubojstvu premijera Zorana Đinđića. Uhićen je u Hrvatskoj i izručen Srbiji 2010.

Željko Milovanović osuđen je zbog atentata na novinara i izdavača Ivu Pukanića, a uhićen je u kolovozu 2009. Poznat je po dobroj organizaciji bijega jer je još 2004. pobjegao iz beogradske Palače pravde, kao i iz pritvora u Sarajevu.

Presudno iskustvo

Njegovo je iskustvo, čini se, bilo presudno da se dvojac odluči pobjeći. Zajedno su skovali plan i 7. veljače oko 5.30 ujutro pokušali pobjeći iz svojih ćelija 75 i 77. Prethodno su uspjeli prerezati metalne rešetke i ‘savladati’ čuvara Strahinića. Popeli su se na prvi kat sudske zgrade pa i tamo razvalili rešetke i kroz prozor iskočili u dvorište. Kada su pokušali napustiti kompleks u Ustaničkoj ulici savladali su ih pripadnici žandarmerije i vratili u ćelije, a čuvari Mitrović i Strahinić momentalno su suspendirani s posla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 18:17