NAPAD U ZGRADI

Čistačica tuži Radeljaka: ‘Kojim sam ja to kamenom nju udario? I ne znam odakle joj ideja da ne volim Srbe!‘

Prema optužbi, Radeljak je Danici M. opsovao "mrtvu srpsku majku" i potom, "s ciljem da je ozlijedi, udario je siporexom

Josip Radeljak

 Damjan Tadic/Cropix

- Kojim sam ja to kamenom nju udario? Pokažite mi! Da sam ja bacao te ogromne ploče od 50 kila na nju, ona bi bila mrtva. Derala se i da ja ne volim Srbe. Njoj na čelu kao prvo ne piše da je Srpkinja, a i ne znam odakle joj ta pomisao. Pa bio sam 25 godina u braku sa Srpkinjom s kojom imam sina. A imam i puno prijatelja Srba. To je čisto klevetanje. Tužit me sudu da sam udario nekog je prestrašno. Imam previše škole da udaram. Gledajte, s obitelji sam se toga dana vratio s godišnjeg odmora nakon dva mjeseca mora. I ispred vrata stana dočekao nas je zid od siporeksa debljine 15cm. Otvorili smo vrata i udarili glavom doslovno o zid. Pa to je ozbiljan zid bio. Zvali smo policiju, do tada već 20 put valjda, ali kad se radi o Srpskoj pravoslavnoj crkvi s druge strane tu prestaju njihove ljudske ovlasti. U tom prostoru metar sa metar velikom nema mjesta da bi se gađali a kamoli nabacivali pločama siporeksa – ispričao je u svoju obranu poduzetnik Josip Dikan Radeljak koji je na optuženičkoj klupi Općinskog kaznenog suda u Zagrebu završio zbog Danice M., zaposlenice tvrtke čiji je osnivač Srpska pravoslavna crkva. Ona ga, naime, progoni privatnom tužbom za nanošenje lakših tjelesnih ozljeda 14. listopada 2016. na 3. katu hodnika zgrade Trga Petra Preradovića. Prema optužbi, Radeljak je Danici M. opsovao "mrtvu srpsku majku" i potom, "s ciljem da je ozlijedi, udario je komadom cigle tzv. siporexom nanijevši joj ekskorijacije na desnoj podlaktici i zglobu, a zbog čega je uslijedila i akutna reakcija na stres".

Radeljak međutim s gnušanjem odbacuje bilo kakav govor mržnje kao i fizički kontakt te napominje kako su zbog zida koji je "niknuo" bili primorani upotrijebiti institut samopomoći ali da se spremačica sama ozlijedila dok je premještala velike oštre komade.

image

Jutarnji list

- Iza tog zida bio je jedan zaštitar koji se maknuo kad je vidio da ja imam pravo. Pa gledajte, ti komadi su bili težine 40 do 50 kilograma i stavili smo ih uza drugi zid da možemo prolaziti. No nismo mi to htjeli odnijeti na otpad nego smo smatrali da to treba SPC koja je zid i izgradila. Čistačica se pojavila i počela izmještati te komade opet na naša vrata. Trajalo je to prebacivanje neko vrijeme i onda su se lukavci sjetili sve te komade unijeti u unutrašnjost stana. Išli su sakrit svoju sramotu i tužili su mene i sina za smetanje posjeda a zapravo su oni ti koji smetaju nama. Zakazan je bio očevid pa je čistačica sve to opet vratila u vanjski hodnik jer to su bili dokazi. Sin i ja smo joj rekli da prestane i da nas pusti da živimo. I onda je stigla ova tužba radi koje sam ja tu gdje jesam – objasnio je još Radeljak ističući kako je konačno sudski dobio i preostale sporne kvadrate na katu koje koristi SPC i s kojima je vodio više sporova.

Spornog datuma iz tužbe prisjetila se u sudnici i Danica M. koja je toga trenutka ručala sa Milenkom i Slavicom Popović te Slobodanom Daskalovićem. Začula je buku i izašla na hodnik.

image

Jutarnji list

- Vidjela sam Radeljaka kako drži siporeks i baca na vrata stana. Prije toga su majstori stavili pregradni zid na hodniku od njegova stana. Pitala sam ga zašto baca siporeks, a bio je ljut jer su Popovići u stanu preko puta. Psovao mi je mrtvu majku srpsku. Micala sam s vrata siporeks, no u jednom me trenu udario komadom cigle po desnoj podlaktici. Potekla je krv. A Popovići i Daskalović su izašli ispred vrata, no ne znam jesu li vidjeli napad ali s vidjeli ozljede. Radeljaka se bojim i bježim čim ga vidim. Bila sam izvan sebe i završila sam u Vrapču, a kasnije na bolovanju. Inače radim u tvrtki kao spremačica te čistim stubišta uključujući i zgradu gdje živi Radeljak. Znam ga od prije, imali smo već neke svađe dok sam čistila jer ne može smisliti Popoviće koji borave u stanu preko puta njegovog – prisjetila se Danica M. pojasnivši da hodnik gdje se odvio sukob koriste Radeljak i SPC. Dodala je i da je sporni zid napravljen po nalogu SPC koji je potom Radeljak srušio i nju, kako tvrdi, namjerno pogodio jednim komadom.

- Isključujem mogućnost da me ozlijedio dok je razbijao zid. Nije se moglo izaći, a on je bio ljut. Ja sam micala jer sam htjela počistiti da možemo izaći, a on je ponovno vraćao na vrata. Mislim da je taj komad bacio s namjerom da me ozlijedi. Ne znam kada je zid napravljen, ali on ga je srušio – zaključila je Danica M.

Na kraju sudskog postupka odvjetnica Danice M. u spis je dostavila imovinsko-pravni zahtjev težak 20.000 kuna s kamatama za koji smatraju da Radeljak treba platiti. Dok je taj podatak u sudski zapisnik na glas diktirala raspravna sutkinja, Radeljak se glasno zapitao: "Ma što je to? 20.000 kuna? I za što? Za ogrebotinu? Ili za srušeni zid? Ma dajte molim vas, zar sud nema važnijeg posla? Ovdje se treba samo zapitati jedno. Moje odvjetnike i sudske postupke u kojima sam ja, plaćam ja, a sve troškove suda i odvjetnika u slučaju SPC znate li da plaća naš državni proračun?"

Je li Radeljak kriv ili ne, biti će poznato idućeg tjedna za kada je zakazana objava presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:12