UŽAS U PODSTRANI

ČIME JE SILOVANA DJEVOJKA NA TULUMU IZ PAKLA? Splitski vještaci: 'Mehaničkim rotirajućim sredstvom!' Zagrebački: 'Šakom!'

O nalazu ovisi hoće li opstati optužnica za pokušaj ubojstva
 Božidar Vukičević / CROPIX

U nastavku suđenja studentu R. Š. (23) suočili su se splitski i zagrebački vještaci koji se nisu uspjeli usuglasiti u mišljenjima jesu li u privatnoj kući u Podstrani krajem 2012. teške ozljede djevojci nanesene rukom ili mehaničkim sredstvom.

O medicinskom nalazu ovisi kvalifikacija djela koje se stavlja na teret R. Š. Podsjetimo, djevojci su ozljede nanesene dok je bila sama s R. Š., a u kuću je naknadno stiglo još mladića i djevojaka. Nakon uhićenja kod R. Š. je izmjereno 1,44 promila alkohola u krvi i u obrani je tvrdio da je odnos s djevojkom bio dobrovoljan. Žrtva, kojoj je hitnom liječničkom intervencijom spašen život, ne sjeća se što se dogodilo. Trenutačno je u optužnici navedeno kako je R. Š. počinio pokušaj ubojstva i obljubu bez pristanka. Kazneno djelo pokušaja ubojstva stavljeno mu je na teret nakon što su trojica splitskih vještaka ustvrdila da su ozljede djevojci nanesene mehaničkim sredstvom. Međutim, tijekom postupka provedeno je još jedno vještačenje naloženo Medicinskom fakultetu u Zagrebu, s kojeg je stigao nalaz kako je malo vjerojatno da su ozljede nanesene mehaničkim rotirajućim sredstvom. Prema zagrebačkim vještacima, ozljede su vjerojatno nanesene rukom.

Isti takav nalaz napravili su i vještaci s Medicinskog fakulteta u Rijeci. To vještačenje provedeno je na traženje obrane te je i plaćeno u privatnom aranžmanu i ne koristi se kao dokaz. Splitski i zagrebački vještaci pozvani su na ročište kako bi pokušali usuglasiti mišljenja radi donošenja odluke o krivnji. Ako bi se s velikom vjerojatnošću utvrdilo da su ozljede nanesene rukom, onda će biti teško održati optužnicu za pokušaj ubojstva.

Za nanošenje teških tjelesnih ozljeda s trajnim posljedicama zaprijećeno je od jedne do osam godina zatvora, za pokušaj ubojstva od pet do 15 godina zatvora, a za obljubu bez pristanka od jedne do deset godina zatvora. Vještaci su dva sata davali iskaz, ali su ostali pri prvotnim mišljenjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 07:27