SUĐENJE U GLINI

Četvero Srba optuženo zbog rasne diskriminacije - prijetnjama i psovkama protjerali obitelj Hrvata

Psovali su im mater, vikali da idu marš iz srpske kuće u Bosnu iz koje su došli, te da je ovo Srbija i da tu Hrvati nemaju što tražiti
 Ranko Šuvar / CROPIX

GLINA - Na Općinskom sudu u Glini u utorak je počelo suđenje četvorici hrvatskih državljana srpske nacionalnosti zbog rasne i druge diskriminacije. Prvooptuženi Vlado Vrga (51), drugooptuženi Siniša Damjanović (20), trećeoptužena Seka Vrga (38) i četvrtooptuženi Žarko Lapčević (41), terete se da su u dva navrata, u noći s 23. na 24. srpnja i s 30. na 31. srpnja u mjestu Podgorje kod Gvozda tijekom zabave u mjesnom društvenom domu, glasno reproducirali glazbu kojom se veliča srpstvo, četništvo, tzv. „krajina“ i mržnja prema Hrvatima.

Kada im je Hrvatica Josipa Džoja, koja zajedno a suprugom Stjepanom i dvoje malodobne djece živi u kući tik do društvenog doma, prigovorila zbog puštanja glazbe takvog sadržaja, počeli su joj dobacivati pogrdne riječi. Psovali su joj mater, vikali da ide marš iz srpske kuće u Bosnu iz koje je došla, da je ovo Srbija, da tu Hrvati nemaju što tražiti.

No, nisu stali samo na riječima, stoji u optužnici, nego su došli u njeno dvorište, te su u namjeri zastrašivanja nastavili s prijetnjama i psovkama, te zaprijetili paljenjem kuće. Na ulazna vrata kuće obitelji Džoja bacilli su bocu koja se razbila i petarde govoreći da će baciti bombu na kuću. Uslijed straha obitelj Džoja je napustila svoju kuću u Podgorju i sklonila se kod prijatelja u Gvozdu.

Svi optuženi izjavili su da se ne osjećaju krivima, a suđenje će biti nastavljeno 28. studenoga.

Na suđenje u Glinu su došli i oštećeni, Josipa i Stjepan Džoja. On teško bolestan, podupirući se štapom, a ona zbunjena i uplašena. I dalje ne žive u Podgorju, u svojoj kući, nego u tuđem stanu, zajedno s obitelji prijatelja. Josipa nam je rekla kako se ne namjerava vratiti u Podgore ni po koju cijenu, da se boji svojih bivših susjeda. - Moja djeca ni sada ne spavaju mirno, iako je od toga događaja prošlo već puno vremena. Bojimo se i zato smo otišli, a u kuću u Podgorju, među ove okrutne ljude se ne vraćamo, radije ćemo završiti na cesti - odlučna je Josipa.

Suđenje četvorici Srba kojima se sudi zbog rasne diskriminacije, pažljivo prate predstavnici Srpskog narodnog vijeća, a u obranu optuženih stala je i udruga izbjeglih Srba u Beogradu. Prvooptuženi Vlado Vrga nakon suđenja nam je rekao kako on nije u ničem sudjelovao, da nije bilo četničkog derneka, te da je obitelj Džoja sve izmislila, jer na taj način žele dobiti bolju kuću na boljem mjestu od Podgorja kod Gvozda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 08:39