PUPOVAC ZATEČEN

Čelnik SDSS-a u Topuskom pritvoren zbog sumnje da je 1991. ubio civila jer mu je zasmetala njegova pjesma!?

Dragutin Ćelap je na ispitivanju porekao djelo te tvrdi da u inkriminirano vrijeme uopće nije bio na mjestu gdje se dogodio zločin

Policija /Ilustracija

 Damir Krajac/Cropix

Dragutin Ćelap (70), čelnik SDSS-a u Topuskom i član tamošnjega Općinskoga vijeća, uhićen je i pritvoren zbog sumnji da je kao pripadnik srpskih paravojnih snaga 1991. počinio ratni zločin ubivši civila.

Ćelapa, koji je bio i na listi kandidata za Hrvatski sabor, Državno odvjetništvo je osumnjičilo da je kao pripadnik Teritorijalne obrane Topusko, zajedno s još dvojicom pripadnika svoje postrojbe koji su u međuvremenu umrli, 17. srpnja 1991., u Starom Selu Topuskom, hicima iz vatrenoga oružja usmrtio Marka Matijevića, kojega je zatekao kako cestom vozi traktor, a povod je navodno bila pjesma koju je Matijević pjevao.

"Bijela guska vodu pljuska, ova zemlja nije ruska", stihovi su koji su navodno zasmetali Ćelapu, koji se sa svojim prezimenjakom Radovanom Ćelapom i Milanom Kljajićem na cestu spustio iz obližnje šume, te su nakon kraćega razgovora otvorili vatru na Matijevića, usmrtivši ga na mjestu.

Ćelap je na ispitivanju porekao djelo te tvrdi da u inkriminirano vrijeme uopće nije bio na mjestu gdje se dogodio zločin, a određen mu je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Njegov prezimenjak i navodni supočinitelj Radovan Ćelap 1993. počinio je samoubojstvo suočen s optužbama Vojnoga suda Republike Srpske, gdje je bio optužen da je kasnije usmrtio i pripadnika srpske paravojske Nenada Medića, a Kljajić je nakon rata živio u Srbiji, gdje je umro prije nekoliko godina.

image

Milorad Pupovac

Josip Bandic/Cropix

Pupovac: Zatečeni smo tim događajem

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac za Hinu je izjavio kako je zatečen viješću da je čelnik ogranka te stranke iz Topuskog Dragutin Ćelap osumnjičen zbog ubojstva hrvatskog civila 1991. godine, ističući kako osuđuju svaki ratni zločin i žale za žrtvama.

"Zatečeni smo tim događajem jer saznanja o tome za što ga se tereti nismo imali. Svaki ratni zločin osuđujemo i za svakom žrtvom žalimo", kazao je Pupovac.

Ustvrdio je da istražnim i pravosudnim tijelima, kao i mogućoj obrani Dragutina Ćelapa, ostavljaju da utvrde osnovanost kaznene prijave i činjenično stanje u vezi zločina za kojeg ga se tereti uz poštivanje načela presumpcije nevinosti tijekom postupka.

"Nadležna tijela stranke ovu će okolnost vrlo brzo raspraviti i donijeti odgovarajuće odluke", dodao je Pupovac. Pritom se ispričao što ranije nije odgovarao na pozive jer je, kako kaže, bio na putu.

Pretragom doma i drugih prostorija kod osumnjičenog su pronađena i oduzeta dva pištolja i 600 grama suhe biljne materije nalik na indijsku konoplju koja će biti dostavljena na vještačenje, izvijestila je sisačko-moslavačka policija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 15:43