‘NE DIRAJ TO VIŠE‘

Brutalno prebio prvog susjeda, on u bolovima umro iduću noć, svi su šokirani razlogom sukoba!

Supruzi pokojnika prije toga stavio je bombu na prsni koš i rekao: ‘Raznijet ću nas zajedno...‘

Zvonimir Vlahović dolazi na sud

 Damir Krajac/Cropix

"Ti ne buš moju živicu nikada više diral" – odlučno je rekao lanjskog 20. srpnja oko 8 sati ujutro Zvonimir Vlahović (57) svom susjedu Nikoli Samardžiji (63) u velikogoričkom Gladovcu Pokupskom i potom nasrnuo golim rukama na njega. Prvo ga je udario otvorenim dlanom po lijevom uhu te dva puta šakom u lice, a onda i tri puta u prsa.

Bili su to siloviti udarci uslijed kojih je nesretnik zadobio puknuće bubnjića, krvne podljeve, oguljotine, krvarenje moždane ovojnice i komore mozga uz oteklinu istog. Ukratko ozljede opasne po život zbog kojih je pretučeni Samardžija, uvjereno je velikogoričko tužiteljstvo, preminuo 19 sati kasnije na krevetu svoje kuće.

"Moj muž Nikola Samardžija leži u krevetu, poplavio je i ne mogu ga probuditi. Dođite, molim vas", dramatični je poziv u pomoć koji je uputila pokojnikova supruga Dolores R. velikogoričkoj policiji 21. srpnja u 4.46 sati. Bio je to njezin drugi poziv policiji nakon što je prethodnog dana oko 9.15 sati ujutro okrenula njihov broj navodeći pritom da je "susjed Zvonimir fizički napao njezina supruga Nikolu".

Policajci su tom prilikom zatekli pretučenog muškarca te mu ponudili liječničku pomoć koju je odbio, a Vlahoviću su uručili obavijest o kršenju članka 109a Prekršajnog zakona. Stoga je inicijalno slučaj bio okarakteriziran kao prekršaj da bi na kraju, nakon Samardžijine smrti i provedenog policijskog očevida, Vlahović zaradio kaznenu prijavu.

image
Damir Krajac/Cropix

Istraga se zahuktala te je velikogoričko tužiteljstvo prijavu pretočilo u optužnicu zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom. Od tada se Vlahović, s jednomjesečnom pauzom boravka na slobodi, nalazi u istražnom zatvoru u Remetincu, odakle je u utorak doveden na početak suđenja na Županijski sud u Velikoj Gorici.

Krivim se ne smatra.

Inače, Vlahoviću je dodatni uteg u svemu i prijašnja pravomoćna presuda od prije tri godine kada je osuđen zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja i prijetnji izrečenih upravo pokojnikovoj supruzi Dolores, s kojom je ušao u verbalni sukob 23. kolovoza 2019. zbog pokošene trave. Pritom joj je "na grudi naslonio ručnu bombu i zaprijetio joj da će ju raznijeti, da će ubiti i sebe i njih". Novi zločin iz trivijalnog razloga, sumnja tužiteljstvo, počinio je svega tri mjeseca nakon što mu je istekao prijašnji rok kušnje, stoga ovo djelo ne smatraju izdvojenim slučajem nego kulminacijom teško narušenih ranijih odnosa.

Nevjenčana supruga pokojnog je u tužiteljstvu ispričala da je tog jutra čula neobičan lavež psa pa se prepala da nije njihov pas napao drugog psa ili prolaznika. Krenula je do prozora dozvati muža da vidi što se događa te je vidjela Zvonimira kako prijeti nekome kraj živice. Samardžija je toga jutra izašao sa psom, a sa sobom je ponio malu pilu za rezanje grančica i krenuo uređivati živicu da bude uredna i da se bolje vidi.

- U istom tom trenutku Nikola je iz poluklečečeg položaja krenuo u dvorište, a Zvonimir iza u drugu kuću. Mislila sam da se psu nešto dogodilo. Sišla sam istog trena, a Nikola mi je skroz ozbiljan rekao ‘Zmlatil me Zvonimir. Takve batine nisam dobio od kad sam bio dečko na školskom igralištu‘. Kazao je i da mu je prišao s leđa, okrenuo ga i navalio šakom. Muž se branio nije, a imao je čime. Nazvala sam policiju koja je došla brzo. Nešto kasnije muž mi se potužio da ne čuje dobro i da ga jako boli glava. Otišao je doktoru i to u dva navrata jer je liječnik bio na godišnjem, pa je otišao njegovoj zamjeni. Povraćao je dvaput. Kad je popodne došao kući bio je blijedo zelen, spomenuo je uputnicu, ali me i molio me da ga pustim da se odmori, da ne može više razmišljati ni gledati. Otpratila sam ga do sobe i iza leđa mu stavila jastuk ako bi povraćao da se ne uguši. Totalno sam se pogubila, svako malo ga gledala te zaspala, a oko 3 ujutro on nije više disao – otkrila je emotivno partnerica žrtve, koja inicijalno na njegovom tijelu ozljede vidjela nije.

image
Damir Krajac/Cropix

Liječnica Opće medicine u ambulanti DZ Pokupsko Anđela B. prisjetila se da je lanjskog srpnja radila kao zamjena u ambulanti u Kravarskom, gdje je Samardžija došao kao "vanjski pacijent". Tom joj se prilikom pojadao da ga je nekoliko sati prije njegova dolaska u ambulantu pretukao susjed jer je sasjekao živicu.

- Ispričao je da je isprva vikao na njega susjed, govoreći mu da ne siječe, da bi ga potom ošamario po licu te udarao po licu stisnutim šakama. Primio je isključivo udarce u glavu, govorio je da ima jaku glavobolju i slabiji sluh na lijevo uho. Bio mu je pukao bubnjić i imao je vidljiv podljev ispod oka. Izdala sam mu uputnicu za hitni prijem jer se žalio na akutnu jaku glavobolju koja može biti uzrokovana udarcem i biti znak početnog krvarenja, pa je važno napraviti CT glave. Nudila sam mu sanitetski prijevoz do Rebra, no trebalo je vozilo pričekati, pa je odlučio da će ga supruga odvesti do bolnice – opisala je liječnica zadnje sate žrtvina života.

Vlahoviću zbog navedenog prijeti do 12 godina zatvora. Njegov odvjetnik Mario Medak predložio je na ročištu ukidanje istražnog zatvora koji je zapravo krajnja mjera kojom se želi postići određena svrha jer da se opasnost može prevenirati i mjerama opreza poput javljanja sudu ili policiji te zabranom prilaska supruzi žrtve, koja ionako živi na drugoj adresi.

Čuvši to, tužiteljica se usprotivila tom prijedlogu podsjećajući na odluku Visokog kaznenog suda od 7. veljače ove godine koji je Vlahovića, nakon što je prethodno u siječnju pušten uz mjere opreza iz istražnog zatvora, ponovno vratio iza rešetaka jer smatraju da postoje i dalje razlozi za njegovim pritvaranjem.

- Upravo je moj branjenik svojim ponašanjem tijekom tog boravka na slobodi u tih mjesec dana demantirao odluku VKS-a i pokazao da je stvarnost nešto sasvim drugačija od ovog što VKS vidi - ustrajao je Medak. No, sudsko vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici odlučio je Vlahovića zadržati iza rešetaka. Osvrnuli su se na prijašnju osuđujuću presudu, prema kojoj je se nasilno i prilično prijeteće bio ponio prema supruzi žrtve.

- Mjere opreza nisu garancija da ne bi došlo do ponavljanja kaznenog djela. Ostaje do daljnjeg u pritvoru - odlučio je sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 20:33