SEKSUALNI PREDATOR

BOSILJEVAČKI KRAJ U ŠOKU NAKON OTKRIĆA DA IM JE SUSJED OSUMNJIČEN ZA SILOVANJE MLADE NJEMICE 'Mislili smo da je Siniša okrenuo novu stranicu...'

Siniša Adamić na sudu u Rijeci 2009. kada je osuđen na četiri godine zatvora zbog pokušaja otmice maloljetnice
 Tea Cimaš / CROPIX

Bosiljevački kraj u potpunom je šoku nakon otkrića da je njihov sumještanin Siniša Adamić osumnjičen za silovanje 20-godišnje Njemice prošlog četvrtka na području Skoblić Brda, iako je ta informacija krajem prostrujila i prije nego što je došla do novinara.

Većina mještana s kojima smo razgovarali znala je za njegovu mračnu prošlost u kojoj je već bilo silovanja, pokušaja otmice djevojčice, pokušaja ubojstva te krađe. Ipak, prihvatili su ga kao susjeda misleći da je kod njih okrenuo novu životnu stranicu.

- U početku smo ga nekako držali na distanci, ali kako ćeš biti loš prema čovjeku koji ti već na 100 metara od tebe diže ruku, maše i pozdravlja, pomaže okolo po selu i cijepa drva. Ja sam znao da je prije imao problema, ali mislio sam da je okrenuo stranicu i da je sada sve O.K. s njim - kaže nam jedan mještanin Bosiljeva.

Pod pritiskom

Posebno su na događaj osjetljivi roditelji. Smatraju da je na isti način mogao uništiti život nekome od njihove djece kao što je to učinio mladoj Njemici koja je u njihovu kraju bila na proputovanju biciklom. Naši sugovornici ne žele da se spominju njihova imena, kažu da će Siniša kad-tad izaći pa se boje za svoju sigurnost.

Neugodnosti trpi i čovjek koji je Adamićevoj obitelji prodao imanje, na koje su se doselili iz Vrbovskog, jer mu predbacuju što je imao posla s njima, nazivajući Adamiće “njegovima”.

- Ja sam ugovor potpisao s njegovom majkom 2007. godine. Ona se tada uselila sa Sinišinim bratom, a onda im se pridružio i on kada je došao iz zatvora (2009. bio je osuđen na četiri godine zbog pokušaja otmice 15-godišnjakinje, op. a.). Cijena je bila 100.000 kuna i dogovorili smo da mi to isplate u tri rate. Isplatili su mi dvije, a treću nisu nikad. Njihovu majku je brat isplatio s imanja u Vrbovskom pa je imala novac, a poslije bi mi uvijek govorili da nemaju više. Zato nikad nisam dopustio da na sebe prenesu imanje gruntovno, tako da sam ja još uvijek formalni vlasnik - kaže nam čovjek, koji također moli za anonimnost.

Nakon posljednjih događanja najradije bi, kaže, da se odsele.

- Vidio sam mu brata jučer, jer ide na neka previjanja u ambulantu u Bosiljevo, i tako mu rekao, a on je počeo plakati. Rekao je neka pričekam da se vidi na sudu je li Siniša kriv. A ja mu kažem da ne bude smiješan jer svi znamo što je prije radio. Godinama žive u toj kući, a nisu je isplatili, radili su moju zemlju bez ikakve naknade, kupili su i neki traktor, imaju ovce i koze. Ni sam ne znam što sada napraviti, pod velikim sam pritiskom - priča nam čovjek, dodajući da je u inozemstvu živio 50 godina pa nikako nije mogao znati za mračnu tajnu obitelji kojoj je prodao kuću.

Istodobno policija provodi istragu posljednjeg Sinišina kaznenog djela. Prema neslužbenim informacijama, on je djevojku presreo na skretanju za lovački dom LD-a Družac nešto prije podneva. Odvukao ju je u šumu prijeteći joj nožem, koji poslije nije pronađen. Vezao ju je za stablo plavom vrpcom kakvom se vežu bale sijena te potom silovao.

Važan svjedok

Pitanje je bi li zlodjelo ikada bilo otkriveno da nije naišao mještanin koji je prepoznao dostavno vozilo obližnjeg restorana za koji je Siniša očito obavljao neke poslove, iako to tamo demantiraju. Nije došao na vrijeme da spriječi strašni čin, ali jest da poveže osumnjičenika s mjestom zločina te je postao jedan od važnih svjedoka u ovom postupku.

Osim toga, Adamića terete i materijalni dokazi, ali i žrtva koja je, kako doznajemo, vrlo suvislo i detaljno istražiteljima opisala cijeli taj strašni događaj. Ako bude optužen i proglašen krivim, dosadašnja osuđivanost trebala bi mu biti itekako otegotna okolnost pri odmjeravanju kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:07