REGIJA KUHA

Bivši šef PNUSKOK-a o obračunima mafijaša: ‘Hrvatska je pogodna za skrivanje, evo kako dolaze do putovnica‘

S hrvatskom putovnicom mafijašima je maltene put do Velike Britanije otvoren

Privođenje srpskog državljanina Duška Tanaskovića osumnjičenog za ubojstvo crnogorskog državljanina vatrenim oružjem ispred noćnog kluba na Zrću

 Luka Gerlanc/

Bivši načelnik Policijskog USKOK-a Mario Bertina za RTL Danas komentirao je najnovije mafijaške obračune u regiji.

Na pitanje trebaju li hrvatske službe biti zabrinute kazao je kako je uvjeren da hrvatske službe imaju spreman odgovor koji se odnosi na organizirani kriminal i ulazak tih osoba na područje Hrvatske.

No ističe kako je najveći problem što te osobe koriste krivotvorene hrvatske isprave.

Potom je pojasnio zašto je hrvatska putovnica toliko tražena.

"Kao prvo, Hrvatska je članica EU-a i s tom hrvatskom putovnicom, njemu je put maltene do Velike Britanije otvoren, on nema granice i tamo gdje će biti zaustavljen, vrlo vjerojatno će biti rutinski provjeravan i nastavit će dalje".

"Tko je za to kriv? Onaj tko im te putovnice čini dostupnima. Moramo znati da organizirani kriminal koristi koruptivne metode i plaća i pripadnike službe sigurnosti da im osiguraju određene stvari kao što su putovnice, ili neke druge dokumente poput domovnice i sličnog, kako bi ostvarili da takvu putovnicu dobiju i da im neka zemlja unutar EU-a bude dostupna", dodao je.

Opasku da pristup takvim podacima nema neki običan policajac, nego neka više rangirana osoba, RTL-ovu reporterku zanimalo je može li se to spriječiti.

image

Mario Bertina

Ivan Klindic/Cropix/Cropix

"Tu nije jedna osoba u pitanju, tu mora biti više osoba. Dvije, tri osobe koje moraju biti uključene u taj dio priče i koje moraju dobiti novac od tog kriminalca. I sam sam sudjelovao u nekim kriminalističkim istraživanjima, vrlo su teška i vrlo su zahtjevna", kazao je pa dodao:

"Teško je ako osoba koja ima krivotvorenu putovnicu, a dobio ju je tako da... evo primjera, srpski građani koji su napustili područje RH, koji se ne namjeravaju vratiti u RH, na njihovo ime izdana je putovnica s fotografijom osobe koja je kriminalac."

Naveo je dva primjera i nastavio: "I sad, ušli su na područje Hrvatske. Vi mi sad recite, što će na granici napraviti granični policajac kad vidi takvu putovnicu, osim propustiti osobu zato što smatra da je sve legalno."

Ubojstvo na Zrću

Komentirao je potom brutalno ubojstvo na Zrću krajem kolovoza.

"Usred turističke sezone imati ubojstvo, to je nešto najgore što se može dogoditi. Naročito na takvoj destinaciji. Jednu stvar bih skrenuo pažnju, na području Zrća i Katarelca, jer ne radi se o istom području, dolazi masa građana iz Velike Britanije. Oni su ogromni konzumenti opojnih droga, i to u nenormalnoj količini. Tim problemom se, nažalost, ne bavi nitko... Nema dovoljno snaga. Jedan dio snaga bavi se migrantima i više nemate dovoljno specijaliziranih službenika koji su se bavili suzbijanjem kriminaliteta droga. Vi sad imate situaciju da se u tom području koriste službenici koji su priučeni, praktički rade po terorizmu, a idu plijeniti drogu. To nije isto."

Rekao je da su prepustili uličnu redukciju droga odori: "Ako netko na ulici preprodaje drogu i vidi na 50 metara odoru, što će napraviti? Odbacit će drogu, pobjeći će, još da čuje tiruliruliru..."

Kazao je kako stoji iza konstatacije da se Zrćem nitko nije bavio, iako su tamo velike količine droge.

"Ja bih volio da mi to netko argumentirano pobije. Ali argumentirano. A ja ću argumentirano reći svoje."

Na pitanje je li Hrvatska pogodna za skrivanje odgovorio je potvrdno.

"Pa naravno. Iz ovog razgovora ste to mogli zaključiti. Da, pogodna je. Nema kontrole ako nema suradnje s drugim sigurnosnim službama iz drugih zemalja od kojih dobijete podatke o osobama na koje trebate obratiti pažnju", zaključio je za RTL Danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:42