NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

‘Birate život ili smrt‘: Prijetio članovima Stožera i tražio 100.000 €, dobio 28 mjeseci zatvora

‘Pazite što i kako radite i odlučujete. Ukoliko napravite grešku, Božić nećete dočekati živi‘, stajalo je u Štitićevoj prijetnji
Alemka Markotić, Krunoslav Capak i Vili Beroš; u krugu: Boris Štitić
 Darko Tomas, Srđan Vrančić/CROPIX

Zbog pokušaja iznude Alemke Markotić, Krunoslava Capaka i Vilija Beroša, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno je osuđen na dvije godine i četiri mjeseca zatvora Boris Štitić (36), inače slovensko-hrvatski državljanin.

Riječ je o školovanom medicinskom tehničaru koji je vodio nekoliko tvrtki i koji iza sebe ima tri sudske presude zbog prevara te je uvjetno osuđivan, a ovom zadnjom presudom sud mu je naložio i plaćanje sudskih troškova od nešto više od 10 tisuća kuna u što su uključeni troškovi vještačenja, dolaska svjedoka na raspravu te paušal.

Drugostupanjsku odluku suda Štitić će dočekati na slobodi jer mu je nakon izrečene kazne ukinut istražni zatvor u kojem se nalazio od lanjskog listopada, a boravak iza rešetaka će mu biti uračunat u konačnu kaznu.

Iako je na početku suđenja odbacio krivnju, na kraju je ipak odlučio priznati svoje grijehe pravdajući sulude poteze nizom ograničenja zbog covid krize i nemogućnošću da tijekom pandemije vidi svoje dijete koje živi s majkom u Sloveniji, iako su nekoliko tjedana prije slanja jezivih emailova proveli tjedne na moru.

image
Boris Štitić
Srdjan Vrancic/CROPIX

Sud mu nije pronašao olakotne okolnosti, ali je kao otegotno ocijenjeno, između ostaloga, da je počinio tri kaznena djela pokušaja iznude na štetu osoba uključenih u borbu protiv pandemije te da je djela počinio na posebno odiozan način i bez ikakve empatije za druge, a odabrane žrtve je izložio visokom stresu prijeteći im pritom lišavanjem života, kako njih samih tako i njihovih obitelji.

A muke po Štitića počele su nedugo nakon što je 30. rujna 2020. godine odaslao na email adrese šefice Infektivne klinike "Dr. Fran Mihaljević" Markotić, šefa HZJZ-a Capaka i ministra zdravstva Beroša emailove sadržaja: “Pazite što i kako radite i odlučujete. Ukoliko napravite grešku, Božić nećete dočekati živi. Ako ovo prijavite organima progona, bit će to kao da ste podnijeli prijavu onima s kojima ste svaki dan na dosegu i koji vam mogu učiniti što god žele. Ako ne uplatite traženi iznos, zauvijek ste gotovi. Sami birate svoju sudbinu hoćete li živjeti ili umrijeti". A iznos koji je tražio bio je 100.000 eura u kriptovaluti monero i uz koji je priložio link računa tzv. wallet adresu.

Posrnuli poduzetnik je za potrebe iznude ili barem pokušaja, pa ako prođe - prođe, 30. rujna 2020. u 8.33 sata otvorio email adresu opasanvirus2020. Prvi val iznuđivačkih poruka poslao je taj dan oko 18 sati na službene e-mailove Markotić i Capaka, dok je sutradan ujutro u 6.24 isto odaslao i ministru Berošu na privatni email.

A kako očito nije bilo povratnih reakcija ni uplata s njihove strane, nastavio je u istom tonu i 5. listopada u 5.50 sati, podsjetivši svakoga od njih da im je, nastavno na prethodni email, posljednji dan da uplate traženih 100.000 eura. Upozorio ih je potom da počnu gledati oko sebe kad će se i što dogoditi njima i najmilijima, odnosno da će im se dogoditi veliko zlo.

Inače, u pretresu doma, policija mu je oduzela dva mobitela, a s jednoga je bio slao prijeteće poruke. Također, oduzeto mu je i 3,7 grama marihuane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:15