TKO JE GORAN HUSIĆ?

Bio je direktor hrvatske MMA lige, ali u fokus javnosti je upao zbog jednog drugog skandala

Husić je jutros uhićen jer je bio suvlasnik tvrtke koja sudjelovala u malverzacijama oko kupnje prirodnog plina

Goran Husić

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Osim što je prije desetak godina bio direktor hrvatske MMA lige, Goran Husić u širu medijsku orbitu dospio je prije dvije godine zbog zavrzlama oko isplate naknade za zemljište na kojemu se nalazi okretište tramvaja u Prečkom, kao suorganizator prosvjeda.

Husić je bio u lovu na naknadu za zemljište; okretište tramvaja u Prečkom otkupio je, prema vlastitim riječima, od svojih višedesetljetnih prijatelja, obitelji Maršanić. Njih je godinama zastupao u dugoj trakavici s Gradom. Godine 2019. Maršanići su dobili pravomoćno rješenje od Ministarstva pravosuđa da im Grad Zagreb mora vratiti to zemljište koje je zahvaljujući tramvaju ispalo dobra moneta za pregovore.

Ogradili su zemljište, blokirali tramvajski promet i započeli višemjesečne pregovore s Gradom o cijeni zemljišta da bi potom u prosincu 2019. prodali spornu parcelu za 399.000 eura Goranu Husiću. Husić je tako otkupio od svojih prijatelja i klijenata zemljište pod cijeni od 280 eura po kvadratu, a ima ih 1425 metara četvornih, a od Grada tražio 426 eura po kvadratu i još više od milijun kuna najamnine za korištenje zemljišta.

image

Goran Husić

Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Grad je tu cijenu smatrao ucjenjivačkom, obrazlagali su zašto na nju nikako ne mogu pristati: jer je cijena koju je Husić naumio dobiti bila šest puta veća od iznosa koji je isplaćen drugim osobama u istim pravnim situacijama te 1,5 puta veća nego što je Husić navodno platio Maršanićima. Stoga su zatražili procjenu Visokog procjeniteljskog povjerenstva kako bi se konačno utvrdila točna cijena tog zemljišta. Grad je tvrdio i da Maršanići novac od Husića uopće nisu vidjeli, što su oni demantirali.

image

Goran Husić

Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Husić je svoja visoka potraživanja, pak, pravdao time da je došao "u posjed interne dokumentacije između gradskih ureda iz kojih se može iščitati kako je spomenuta parcela do 2011. bila građevinsko zemljište, čime, kaže, pobija tvrdnje Grada da se radilo o zelenoj površini". Inzistirao je da se zemljište procjenjuje kao građevinsko, za koje je Grad još 2015. davao između 220 i 600 eura. "Moraju poštovati sudsku odluku prema kojoj oni od veljače lani moraju vratiti zemljište i zato neću odustati od naplate najma, isplatit će mi se.", govorio je novinarima Husić, a sumnje da se bavi spekulantskim poslom odbacivao:"Ja sam bio jedini realni kupac jer nitko drugi ne bi uzeo zemljište s obzirom na problematiku koju vuče sa sobom."

image

Goran Husić na jednoj promociji u Westgateu

Ranko Suvar/Cropix/Cropix

U veljači 2020. o cijelom se slučaju oglasio i Gradski ured za upravljanje imovinom Grada Zagreba: "Goran Husić dana 21.02.2020. godine tražio je od ZET d.o.o. isplatu od 426,00 EUR/m2 za isplatu cijene sporne čestice na kojoj je izgrađeno okretište tramvaja, kao i dodatni iznos od 106.875,00 kn mjesečno na ime zakupnine. Husić je na sastanku s Ljubom Romčević Žgelom direktoricom ZET d.o.o., dana 20. veljače 2020. inzistirao na rješenju problema isplatom traženih iznosa, a u protivnom prijetio ‘unaprijed plaćenim‘ medijskim ‘aktivnostima‘, uz poruku kako ‘vjeruje da to nitko ne želi, jer će iznenađenje koje priprema biti izrazito neugodno‘.

Od Grada Zagreba tako se traži isplatiti iznos od 426 EUR/m2 koji je 6 puta veći od iznosa koji je isplaćen drugim osobama u istim pravnim situacijama (67 EUR/m2), koji je 5 puta veći od utvrđene tržišne procjene nekretnine (79 EUR /m2), koji je 3,4 puta veći od cijene po kojoj je prodana susjedna čestica (125,00 EUR/m2) te 1,5 puta veći od cijene koju je ugovorio posljednji "stjecatelj" (premda nema dokaza da je navedeni iznos plaćen) – 280,00 EUR/m2."

Slučaj, koliko je poznato, još uvijek nema epilog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:48