OBRLATIO GA

BESRAMNI PREVARANT Žrtvu slabijeg intelekta obrlatio, uvalio joj pretplatu od nevjerojatnih 8.895 kuna: 'Pa što, on ionako prima socijalnu pomoć!'

 Damir Krajač/CROPIX

Karlovački građevinar Antonio P. (26) besramno je prevario 47-godišnjeg Dražena M., muškarca smanjenih intelektualnih sposobnosti kojeg je obrlatio i iskoristio njegovu naivnost potpisujući u njegovo ime pretplatnički ugovor s teleoperaterom vrijedan 8895 kuna.

Nakon “posla” Draženu M. dao je 200 kuna u znak zahvalnosti i potom mu ostavio ugovornu obvezu na dvije godine od 150 kuna mjesečno, a za sebe zadržao skupi smartphone koji je brže-bolje preprodao.

Kazneni progon

Pola godine nakon prevare karlovački su tužitelji podignuli optužnicu protiv prevaranta i za njega traže šest mjeseci zatvora.

- Antonija sam sreo jedan dan u šetnji i rekao mi je da mu trebam nešto pomoći da podigne neki mobitel. Rekao mi je da ponesem sa sobom osobnu. Otišao sam kući po nju pa smo zajedno otišli u ured operatera kod Tekstilke. Antonio je razgovarao s prodavačem i dao mi je da potpišem neke papire. Nisam znao o čemu se radi jer ionako ne znam čitati. Mislio sam da ti papiri koje mi pokazuje pomažu Antoniju. Potpisao sam ih, izašli smo iz trgovine i čekali nekog dečka kojem je Antonio rekao da dođe. On je dao Antoniju neku svotu novca u zamjenu za mobitel, a meni je onda Antonio dao jednu novčanicu i rekao da šutim o tome pred majkom pa joj ništa nisam ni rekao - objasnio je istražiteljima prevareni muškarac.

Kazneni progon pokrenula je Draženova majka. Tog dana sin je došao kući i pohvalio se da je od prijatelja dobio novčanicu od čak 2000 kuna.

- Kad sam od sina tražila da mi pokaže novčanicu, izvadio je 200 kuna, a ne 2000. Dražen mi prvo nije htio reći odakle mu novac, ali sam inzistirala pa je objasnio da je neki njegov prijatelj išao podignuti mobitel s popravka pa je dobio novac. Kći me upozorila da je Dražen možda potpisao neki ugovor pa sam počela istraživati. Otkrila sam i prenerazila se - opisala je okolnosti koje su dovele do toga da posumnja na prevaru i slučaj prijavi policajcima.

I doista, njezin sin Dražen potpisao je 28. travnja ove godine ugovor na 24 mjeseca. Ujedno je za 495 kuna “dobio” Sony Xperiju Z3 Cooper, koja u slobodnoj prodaji košta 5500 kuna, a koju si je zapravo prisvojio Antonio. Antonijeva priča o ugovornoj obvezi od 150 kuna mjesečno na dvije godine sasvim je drugog karaktera. Tvrdi da mu je baš Dražen rekao: “Ajmo dignut neke novce”.

Imao kupca za mobitel

- Odveo sam Dražena do teleoperatera nakon što mi je predložio da dignemo neke novce. Imao sam kupca za mobitel otprije pa sam telefon prodao za 1000 kuna. Draženu sam dao 400, a sebi zadržao 600 kuna. Tako smo se dogovorili. I nisam znao da je on lišen poslovne sposobnosti. Rekao sam da svojoj mami ništa ne govori jer će ona sve preuveličati i krivo shvatiti. Upravo to se i dogodilo. I samo da znate, Dražen može plaćati pretplatu jer ima prihode od socijale - pokušao se obraniti od optužbi Antonio P.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 15:44