VARAO GODINAMA

Bankovni račun vjerske ustanove bio mu je privatni bankomat, uz pomoć članice obitelji uzeo 9700 eura

Policija prijavila 45-godišnjaka za zlouporabu položaja te krivotvorenje isprava, a članicu obitelji (51) za pomaganje

Ilustrativna fotografija

 Goran Mehkek/Cropix

Bankovni račun vjerske ustanove u kojoj je odgovorna osoba i ujedno jedini ovlašten za raspolaganje novcem, poslužio je 45-godišnjaku kao privatni bankomat. U svemu mu je pomogla, kako je otkrila zagrebačka policija i 51-godišnja članica obitelji pa su oboje u konačnici, po dovršetku kriminalističkog istraživanja, kazneno prijavljeni - on za zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje isprava, a ona za pomaganje u (ne)djelima.

Zagrebački kriminalisti su istražujući otkrili da je 45-godišnjak od 9. travnja 2019. pa do veljače 2021. s ciljem da se nepripadno okoristi, obavljao neosnovane isplate novčanih sredstava s računa ustanove. Ujedno je dizao novac sa bankomata, uplaćivao je novac s računa ustanove na vlastitu firmu ali i na račun tvrtke 51-godišnjakinje a nije se libio uplaćivati novac i na vlastiti račun za nepostojeće usluge.

- Sumnja se da je osumnjičeni, kako bi prikrio nezakonite radnje krivotvorio mjesečne bankovne izvatke o poslovanju ustanove, godišnja financijska izvješća kao i račun jednog trgovačkog društva za navodne usluge posredovanja. Takvu poslovnu dokumentaciju upotrijebio je potom u poslovanju ustanove kao da je istinita čime si je pribavio nepripadnu imovinsku korist u za sada točno neutvrđenom novčanom iznosu, ali svakako većem od 7 963,89 eura odnosno 60 000 kn, za koliko je oštetio vjersku ustanovu - kažu iz PU zagrebačke koja je protiv oboje osumnjičenih podnijela posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:30