ZA ŠTO SU OSUĐENI?

Bandić na tajnim snimkama Mili Horvat: ‘Zašto niste papak uzele u Louisu Vuittonu?‘

Miro Laco i Zdenko Antunović osuđeni za ustupanje službenog auta s vozačem poznatoj TV voditeljici

Mila Horvat, Milan Bandić, Sandra Perković i Miro Laco

 CROPIX

Na zagrebačkom Županijskom sudu nakon tri godine i osam mjeseci suđenja objavljena je nepravomoćna presuda u aferi Agram.

Presuda je izrečena za ukupno 12 okrivljenika, poduzetnike Petra Pripuza i Branka Mihaljevića te desetero bivših suradnika pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića iz struktura gradske uprave ili Zagrebačkog Holdinga.

Među njima su Željko Horvat, bivši posebni savjetnik gradonačelnika i glavni koordinator za otpad Grada Zagreba, Ivan Tolić, bivši član Uprave ZG Holdinga, Ivan Markus, bivši v.d. direktora Službe za nabavu ZG Holdinga, Filip Čulo, bivši referent za nabavu u Centralnoj nabavi ZG holdinga, Miljenko Benko, bivši voditelj podružnice Čistoće u ZG Holdingu, Ines Bravić, bivša pomoćnica pročelnika gradskog ureda imovinsko pravne poslove i imovinu Grada Zagreba, Koraljka Rožanković Uremović, bivša načelnica odjela za pravne poslove u gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba, Vidoje Bulum, bivši pročelnik stručne službe gradonačelnika, Miro Laco, bivši pročelnik Ureda gradonačelnika te Zdenko Antunović, bivši tajnik zagrebačkog Sportskog saveza.

image

Vidoje Bulum, Petar Pripuz, Miro Laco

Damir Krajac/Cropix

Ivan Tolić osuđen je na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 9 mjeseci. Miljenko Benko dobio je 8 mjeseci zatvora, a Vidoje Bulum 7 mjeseci zatvora. Miro Laco osuđen je na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 14 mjeseci. Zdenko Antunović dobio je uvjetnu kaznu od 8 mjeseci s rokom kušnje od dvije godine.

Svi okrivljeni oslobođeni su za prvu točku optužnice vezane uz namještanje posla zbrinjavanja glomaznoga otpada Pripuzovim tvrtkama. Naime, Pripuza, Horvata, Tolića, Markusa, Čulu i Benka teretilo se da su 2013. i 2014. posao namještali u dogovoru s Bandićem i bivšim predsjednikom Uprave ZG Holdinga Slobodanom Ljubičićem.

Svi su oslobođeni i po drugoj točki optužnice kojom se Ines Bravić, Koraljki Rožanković Uremović i Mihaljeviću stavljalo na teret da su u dogovoru s Bandićem pogodovali Mihaljevićevoj tvrtki Bramgrad pri zamjeni zemljišta.

Petar Pripuz je oslobođen i za točku u kojoj je optužen da je poticao Slobodana Ljubičića i njegove suradnike na nezakonito zapošljavanje Tihane Colić u zagrebačku Gradsku plinaru. Pripuz je tako oslobođen po svim točkama koje su se u aferi Agram odnosile na njega. Po toj je točki proglašen krivim Ivan Tolić jer je Tihanu Colić zaposlio na zahtjev tadašnjeg šefa Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića.

image

Petar Pripuz

Damir Krajac/Cropix

Krivim je proglašen pročelnik Miro Laco jer je po nalogu pokojnog gradonačelnika nezakonito pogodovao pri premještanju Roberta Ljutića unutar službi Grada Zagreba. Laco je proglašen krivim i za premještanje Marije Čabraje, također po nalogu Milana Bandića.

Vidoje Bulum također je proglašen krivim za nezakonita zapošljavanja Zrinke Majerović, Bandićeve rođakinje Milkice Macan, kao i Pavle Šušković, kćerke Bandićeve poznanice. Sve opet po nalogu Bandića.

Za nezakonita zapošljavanja u tvrtkama unutar Zagrebačkog holdinga krivima su proglašeni Ivan Tolić, Miljenko Benko i Zdenko Antunović. Radi se o zapošljavanju Antunovićeve prijateljice Dijane Muhović u Podružnici Zagrebačkog holdinga - Upravljanje sportskim objektima, kao i o zapošljavanju sina tadašnjeg direktora Čistoće, Stjepana Benka, u istu podružnicu.

Miro Laco i Zdenko Antunović proglašeni su krivima i za više slučajeva neovlaštenog korištenja službenih gradskih automobila. Riječ je o ustupanju službenog automobila s vozačem poznatoj TV voditeljici Mili Horvat za putovanje u Beč. Automobil je neovlašteno dobila, smatra sud, i Antunovićeva poznanica Dijana Muhović za putovanja u Berlin i Tuzlu. Tu je uključen i prijevoz 'Bandićevih mesara' koji su službenim vozilima Grada Zagreba putovali u Poganu Vlaku u BiH radi svinjokolje za osobne potrebe Milana Bandića.

image

Miro Laco

Damir Krajac/Cropix

Laco je osuđen i da je po Bandićevom nalogu dao na raspolaganje službeni auto s vozačem Sandri Perković za prijevoz iz Medulina u Zagreb, kako bi prisustvovala sjednici Gradske skupštine u kojoj je bila zastupnica s Bandićeve liste. Laco je osuđen i za davanje službenog automobila Mariji Cahariji, tajnici u Uredu gradonačelnika, za privatno putovanje u Beč. Laco i Antunović proglašeni su krivima i zbog korištenja službenog automobila Grada Zagreba kojim je Antunović putovao u Njemačku i pritom uzeo dnevnice i pripadajuće troškove. Laco je proglašen krivim i zbog davanja službenog automobila Bandićevom šogoru Mili Macanu za put iz Zagreba u Poganu Vlaku.

Prisluškivanje telefona otkrilo pogodovanja

Tijekom istrage istražitelji su provodili posebne dokazne radnje nadzora i tehničkog snimanja telefonskih razgovora i drugih komunikacija na daljinu, odnosno prisluškivali osumnjičenike.

Kako je u aferi Agram tvrdio Uskok, Milan Bandić je nezakonito u tri navrata omogućio Mili Horvat, nekadašnjoj sportskoj novinarki HRT-a, službeno putovanje u inozemstvo autom Grada Zagreba. Ona to nije porekla nego je kazala kako nije znala da se radi o službenom vozilu Grada Zagreba, prenijela je Slobodna Dalmacija u veljači 2021.

Pojasnila je da joj je Bandić ponudio da joj osigura prijevoz iz Zagreba do Beča za potrebe liječenja, što je i prihvatila.

Dok je 13. siječnja 2014. s prijateljicom bila u Beču, u 8.25 sati sada pokojni gradonačelnik nazvao ju je i kazao: 'Neka vas Ivan otpelja u onaj centar gdje je državna opera i otiđite gore u Lois Vuitton te si kupite po jednu broj 39 što vam paše, a ja ću to refundirati'.

Ponovno je nazvao u poslijepodnevnim satima: 'Jeste li našle ono po što sam vas slao?'. Mila Horvat odgovorila mu je da je to malo preskupo za njihove gabarite te da nemaju one toliko para sa sobom. Bandić joj poručuje da ima karticu, a Mila Horvat odgovorila je kako nemaju, da su to sve po 3000 eura torbe te nemaju toliko novca sa sobom, na što Bandić odgovara: 'Zašto niste papak uzele u Louis Vuittonu?'. Horvatova mu je odgovorila da nisu jer je sve to skupo.

Njihov telefonski razgovor prenio je DORH u optužnici protiv Bandića i njegovih suradnika.

Prilikom pretrage Bandićeva mobitela nađeni su i SMS-ovi Mile Horvat Bandiću od 5. lipnja 2014. 'Koliki mi je budžet rođendanski, da znam? Čekam vas, ništa bez vas, bar dok ne dobijem korporativnu karticu'. Poruke su bile sa smajlićima.

Smajlići su bili i u SMS-ovima koje mu je poslala 20. kolovoza 2013. 'Šefe, odlučile. Može Makarska sutra. Čujemo se. Rodica još uvijek ne može vjerovati za posao. Hvala na svemu do neba. Pusa'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:32