BOKS-MEČ

'BACILI SU ME NIZ STEPENICE!' Otkazivanje apartmana završilo fizičkim obračunom: Ruskinja tvrdi da je napadnuta, a vlasnik stana da je nokautiran - on

 
Ilustracija
 Željko Hajdinjak / HANZA MEDIA

Odnosi između vlasnika i najmoprimaca u “doba korone”, nisu manje kompleksni nego inače. O tome svjedoči slučaj čije je finale bila deložacija, kako to tumači Sofia Efimova ili otkazivanje najma, po viđenju Joška Čudine, piše Slobodna Dalmacija.

– Najamnina je iznosila 700 eura. Odmah sam platila usluge agencije i polog. Plaćanje se obavljalo prvog u mjesecu. U ožujku sam platila za dva mjeseca unaprijed. Platila sam i 100 eura za komunalne usluge, ali račune nisam vidjela od useljenja – veli Ruskinja Efimova, koja se dva dana prije incidenta, nije htjela susresti s najmodavkom.

– Gazdarica je pokucala na moja vrata, no imala sam sat hrvatskog preko interneta. Pokazala mi je papir na kome su rukom bili ispisani neki brojevi i rekla da dugujem 4600 kuna za struju.

Mjesecima sam tražila da mi da račune koje sam dužna platiti, ali ih nije donosila. Napominjem da živim sama sa psom, i cijeli sam siječanj provela u Češkoj i Rusiji, za što kao dokaz imam vaučer iz hotela i žig u putovnici, no vlasnica je tvrdila da je iznos računa za sve mjesece bio jednak?!

Zatražila sam račun, ali ona je inzistirala da platim i prijetila isključenjem. Kako me je čekala učiteljica hrvatskog, odustala sam od rasprave i rekla neka to uzmu od pologa.

Naglasila sam da ću se iseliti deset dana prije roka, i da ću im tada platiti što sam potrošila – kaže Efimova, koja se predstavila kao kirurg-otorinolaringolog.

Žedna u postaji

– Na uskrsni vikend čulo se kucanje. U tom sam trenutku ponovno učila hrvatski jer se pripremam raditi kao liječnik. Preda mnom je stajala vlasnica. Bezobrazno mi je rekla da uklonim cvijeće koje je vjetar otpuhao s terase, što nisam znala. Pitala sam mogu li to učiniti za pola sata pošto imam hrvatski i moram se odjenuti.

Počela je vikati da je suprug jako ljut. Spustila sam se da to očistim. Izlazeći, vidjela sam muškarca kako žuri prema meni. Bio je izuzetno agresivan. Viknuo je da otvorim vrata.

Rekla sam da ću zvati policiju, na što je on odgovorio: “Zovi koga god hoćeš!” Uhvatio me za ruke, a žena mi je izbila mobitel koji je pao na pod... Pokušala sam se obraniti. Držao me za ruke, a žena vukla za kosu. Jako sam vrištala. Izveo me na stepenice i gurnuo dolje. Vlasnica mi je izbacila stvari.

Plakala sam i molila da mi vrate psa i mobitel, ali su me nastavili ponižavati uzvikujući da sam je..na Ruskinja – govori Efimova, koja je otrčala u postaju, gdje nije bila zadovoljna tretmanom jednog od policajaca, koji joj, tvrdi, nije htio dati vode.

– Glava me boljela, imala sam ogrebotine na vratu i tragove na rukama. Zamolila sam policajca da otvori prozor jer je bilo vruće, no on je odbio. Počeo je vršiti pritisak; tko sam ja da gnjavim liječnike dok se bore s koronavirusom, i kako me nije sram?

Kasnije me satima držao u postaji – veli sugovornica Slobodne Dalmacija, koja je tražila telefon kako bi nazvala rusko veleposlanstvo, što joj nije dopušteno.

Sve je, priča, završilo ozljedama. Natekao joj je gležanj, imala je hematom na stražnjici i ogrebotinu na vratu, što je potvrdio i liječnik. Jedva je, kaže, došla do stvari po kojima su vlasnici “čeprkali”, a nestao je i ugovor o najmu.

– Policajci koji su tada bili sa mnom ponašali su se kako treba – zaključuje.

Vlasnik Joško Čudina, sve demantira.

– Ja sam napadnuta osoba, a ne ona – veli, i dodaje da je “pretučen završio na Hitnom kirurškom u Splitu”.

– Dogovor je bio da se stan plaća mjesec dana unaprijed plus režije. Gospođa nije platila režije od 2. prosinca 2019. do 13. travnja. Računi za potrošenu struju i vodu iznosili su više od pet tisuća kuna.

Prva uplata najamnine je išla agenciji, za prosinac, siječanj i veljaču Efimova je platila stanarinu, a za ožujak i travanj nije plaćen ni najam. Kako živimo u Makarskoj, trebali smo zbog koronavirusa ishodovati dozvolu za dolazak u Trogir.

Kad smo došli tamo, vidjeli smo smo da su pred kućom razbijene velike žardinjere. Supruga ju je na to upozorila, a ona je odgovorila da to nije žurno. Iza kuće je bio deponij smeća i opušaka koje je bacala. Kad sam se zaputio prema stanu, počela je galamiti.

Problematični Rusi

Tražio sam da otključa stan, no odbila je. Mahinalno sam uhvatio kvaku i vidio da su vrata otključana. Kad sam se okrenuo prema supruzi da je pozovem unutra, dobio sam šaku u obraz!

Da će me žensko udariti, nisam očekivao, no kasnije, kad sam u stanu našao sprave za treniranje boksa, sve sam shvatio. Žena je skočila u moju obranu... Nakon toga smo zvali policiju. Uvečer sam osjetio bol u predjelu rebra, a sutradan počeo povraćati – veli Čudina.

– Nije toliko bila stvar dugovanja, koliko ponašanja. Od policije smo tražili da budu tu prilikom iseljenja jer nismo željeli imati posla s agresivnom osobom – ističe Čudina, koji kaže da mu se Efimova prvo predstavila kao alternativna liječnica, pa prevoditeljica, da bi ispalo da se bavi nekretninama.

– Tužit ću je za zadobivene ozljede, za dvije nepodmirene najamnine i režije, te za štetu koja iznosi više od dvije tisuće eura. Uništila je novi kauč i kuhinju – kaže Čudina, koji za policiju ima samo riječi hvale. Efimovu opisuje kao osobu koja često putuje i vozi skupi automobil.

– I ranije sam s Rusima imao problema. Tražio sam da napuste moj posjed, nakon čega su mi automobilom prešli preko noge, a kasnije se žalili ruskom veleposlanstvu. Iznajmljujem sobe, nisam taj koji može birati goste, ali u ova dva slučaja sam imao loša iskustva, piše Slobodna Dalmacija.

Policija: Žena je ošamarila muškarca

Dana 13. travnja 2020. godine oko 15 sati, u policijsku postaju u Trogiru pristupila je 35-godišnja strana državljanka, koja je navela da ju je vlasnik izbacio iz stana u kojem je živjela kao podstanar, te da ju je gurnuo niz stepenice i izbacio joj stvari.

Policijski službenici su je odveli i na pružanje liječničke pomoći u HMP u Trogiru, gdje je utvrđeno kako osoba nema nikakvih fizičkih ozljeda, već joj je liječnica savjetovala da se smiri jer je bila vidno uzrujana.

Policijski službenici su isti dan obavili razgovor s 35-godišnjakinjom, ali i vlasnikom stana. Utvrđeno je kako je došlo do neslaganja oko održavanja stana, a tijekom svađe je ženska osoba ošamarila muškarca, nakon čega je napustila stan i došla u postaju.

U razgovoru s policijskim službenikom nije navela da ju je netko gurnuo niz stepenice, niti fizički napadao. U njihovu ponašanju nisu utvrđeni elementi prekršaja niti kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti.

Tijekom postupanja 35-godišnjakinja nije, a nije ni do danas, usmeno ili pisanim putem uputila bilo kakve primjedbe na rad policijskih službenika, a tijekom postupka nije tražila da se o navedenom obavijesti ili kontaktira veleposlanstvo.

Utvrđeno je kako živi u Trogiru, a nije u zakonskom roku prijavila promjenu adrese nadležnom tijelu, radi čega joj je uručen prekršajni nalog. Nakon što je uz nazočnost policijskih službenika, uz suglasnost vlasnika stana, preuzela stvari, prevezena je na adresu boravišta gdje je i prijavljena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:28