PRAVI ODGOVOR IMALI PRIJE 17 MJESECI?

Antoniju Bilić su tražili na krivom mjestu: Dragan Paravinja istražitelje poslao na Brljan, a svi dokazi vodili u Fulaje!

‘Na jednom od odmorišta, čijeg se imena ne mogu sjetiti, zaustavio sam kamion i u jedan od kontejnera izbacio Antonijinu torbu koju nisam otvarao’, rekao je Dragan Paravinja policajcima u Banjoj Luci

Jesu li istražitelji pravi odgovor na pitanje gdje je Antonijino tijelo imali još prije 17 mjeseci? Tada je Dragan Paravinja u sobi za ispitivanje Centra za javnu bezbednost u Banjoj Luci priznao da je ubio maloljetnu Drnišanku. Iako je lagao da je tijelo odbacio u jezero Brljan, čini se da je u svom priznanju policiji ipak ostavio, sada se pokazalo, možda i ključni trag gdje je djevojčino tijelo.

Četiri važne činjenice

U iskazu je objasnio da je, nakon što je Antoniju ubio, odmah krenuo prema Ogulinu na istovar kamiona.

- Na jednom od odmorišta, čijeg se imena ne mogu sjetiti, zaustavio sam kamion i u jedan od kontejnera izbacio Antonijinu torbu koju nisam otvarao - rekao je. Nakon toga se uputio na istovar kod Ogulina.

POTVRĐENO Rezultati DNK analize: Posmrtni ostaci otkriveni kod Josipdola pripadaju Antoniji Bilić!

Istražitelji su Jutarnjem listu odmah nakon ispitivanja otkrili da su zaključili dvije stvari. Prvo, Dragan Paravinja govori istinu kad kaže da je Antoniju povezao, napao i ubio. I drugo, lagao je kad je rekao da je tijelo bacio u Brljan. Nije ih razuvjerila ni precizna karta koju im je sam nacrtao i na kojoj je označio jedan od tri mosta s kojeg je tijelo navodno bacio u vodu. A tijekom suđenja je potvrđeno da kod Brljana kamion nije zaustavljao.

Dakle, istražitelji su od tog 26. lipnja 2011. baratali s četiri važne činjenice: Paravinja se Antonijina mobitela riješio kod Modruša. Njezinu torbu bacio je kod Modruša. Na tom području, već tada je pokazivalo vještačenje kamiona, ugasio se tahograf na 22 minute. A priznanju da je tijelo bacio u Brljan, kako su nam sami otkrili, nisu u potpunosti povjerovali. Toj tvrdnji u prilog nisu išli ni nalazi vještaka.

Zašto su onda sljedećih sedam dana bespilotnom letjelicom i slovenskim vojnim sonarima pretraživali Brljan koji su na kraju isušili, a na Modruš su se vratili, prema priznanju GSS-a, tek u studenom?

Lov na bjegunca

Nakon toga timovi GSS-ovaca i policajaca to su područje pro češljali još samo jednom - pet dana nakon Antonijina nestanka. Zadržali su se deset dana, a onda je krenuo lov na Paravinju u Republici Srpskoj i pretraživanje Bilišana Donjih, sela u kojem je Paravinja s ocem Obradom gradio obiteljsku kuću.

Na takve i slične propuste upozoravao je i odvjetnik Vinko Ljubičić, koji je istaknuo Modruš i crnu rupu od 22 minute. U tom vremenu moga je stići na sve tri ključne lokacije - odmorište Modruš na autocesti, mjesto istovara za kamione kod Ogulina i Fulaje, kod kojeg je na ugibalištu pronađen kostur. Do svake od njih Paravinja je mogao doći u te 22 minute od odmorišta.

Potraga puna propusta

Umirovljeni istražitelji s kojima smo razgovarali kažu kako je policija konkretnije trebala provjeravati ključne 22 minute otkad se po tahografu gubi trag kamiona kojim je upravljao Dragan Paravinja. A prema vještacima, što je prihvaćeno i kao dokaz na sudu, taj se trag gubi baš oko odmorišta Modruš.

- Istražitelji su se trebali ravnati po materijalnim dokazima i zdravoj logici, a ne po izjavama čovjeka za kojeg su znali da je manipulator i lažljivac - tvrde naši sugovornici.

Potraga je puna propusta, uvjereni su i Bilići. Još 28. srpnja lani, na 50. dan potrage, sestra Ana Bilić uputila je dramatično pismo javnosti u kojem je tražila očitovanje od tadašnjeg ministra MUP-a Tomislava Karamarka.

- Policiji nije u interesu pronaći našu Antoniju, već samo osuditi Dragana Paravinju. Policija nam je davala lažne nade. Govorili su nam kako je Antonijin pronalazak prioritet. Svjedoci smo neuspjele potrage koja se provodila po Paravinjinom priznanju i nije donijela nikakve rezultate. Istraga je krenula u smjeru prikupljanja dokaza koji bi osumnjičenika osudili na zatvor. Javno pitam Karamarka: kuda plovi ova potraga? Jezera ste isušili, prešla se i ruta kretanja, bunari, špilje, škrape... Novac se potrošio, a Antonije nema - stajalo je u pismu.

Revizija istrage

Ministar MUP-a Ranko Ostojić danas je najavio reviziju istrage slučaja Bilić ako DNK analiza potvrdi da je doista riječ o Antoniji.

- Policija će provjeriti je li bilo propusta. Nakon provjere moći ćemo zaključiti jesu li oni koji su sudjelovali u akciji traganja nešto propustili - rekao je Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 09:38