OPSJEDNUT PLANINAMA

ANDREAS LUBITZ BIO JE OPSJEDNUT ALPAMA Često je letio iznad planina u koje je srušio Airbus

Lubitz je još od malena sanjao postati pilotom i vrlo je često s roditeljima posjećivao jedriličarski klub koji se nalazi samo 50ak kilometara od mjesta gdje je srušio Airbus A320.
 FOTO: Twitter

Kopilot Andreas Lubitz imao je opsesiju s Francuskim Alpama i često je znao zmajem znao letjeti iznad planina među koje je u utorak srušio zrakoplov Germanwingsa i u svoje samoubojstvo povukao još 149 duša, javljaju strani mediji.

Lubitz je još od malena sanjao postati pilotom i vrlo je često s roditeljima posjećivao jedriličarski klub koji se nalazi samo 50ak kilometara od mjesta gdje je srušio Airbus A320.

Na letovima zmajem prolazio je iznad provincije u južnim francuskim Alpama, a tamo je i položio tečaj za jedriličara. Bio je vrlo strastven oko Alpa i, ono najvažnije, upoznat s područjem na koje će, mnogo godina kasnije, okončati let Germanwingsa iz Barcelone za Düsseldorf.

- Bio je vrlo strastven oko Alpa, gotovo opsjednut. Sudjelovao je u tečajevima jedrenja s mojom nećakinjom koja mu je bila dobra prijateljica. Vjerujem da je odabrao ovo područje jer je zbog čestih letova jedrilicom znao svaki kutak - objasnio je Dieter Wagner, član aero kluba Luftsportclub Westerwald gdje je Lubitz naučio letjeti s 14 godina.

Klub, čije se sjedište nalazi u Lubitzovom rodnom gradu Montabaur u Njemačkoj, potvrdio je kako je kopilot samoubojica sudjelovao u treninzima u njihovom sestrinskom klubu Sisteron u mjestu Alpes-de-Haute-Provence u Francuskoj.

Član kluba Francis Kefer ispričao je kako je Lubitz od 1996. do 2003. redovito s obitelji dolazio u Alpe, a neko je vrijeme odrađivao i pripravničke poslove u Sisteronu.

Inače, Sisteron je vrlo popularno mjesto za pilote jedrilica zbog brojnih planinskih vrhova i masiva te impresivne panorame. Nalazi se 50-ak kilometara od mjesta pada Airbusa.

Jedan od Lubitzevih prijatelja naglasio je kako mu je rekao da će 'radije biti mrtav' nego da nije položio pilotske ispite. Čak je postao stjuardom dok je čekao početak treninga. Na kraju je 2013. postao kopilotom u Germanwingu, no obuka mu je zaustavljena zbog depresije. Teško se nosio s percepcijom da nije sposoban za obavljanje pilotskih dužnosti.

Vijesti o njegovoj opsesiji s Alpama pojavila se nakon što je u petak objavljeno da je možda srušio zrakoplov jer se bojao da će izgubiti dozvolu zbog zdravstvenih problema.

Kopilot Germanwingsa, osumnjičen da je namjerno srušio zrakoplov u francuskim Alpama tajio je tvrtki da je bolestan i imao je liječničku potvrdu za bolovanje, objavili su njemački istražitelji u petak. Potvrda mu je omogućavala da uzme bolovanje na dan leta.

Prema spoznajama istražitelja, Lubitz se zaključao u pilotsku kabinu Germanwingsova zrakoplova kada je pilot otišao na zahod i potom namjerno oborio Airbus A320.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 18:12