ANIĆ KUK

Akcija spašavanja HGSS-a: Penjač slomio kralježak i udario glavom u stijenu

Jedan od penjača je pao i ozlijedio oba koljena te glavom udario u stijenu, pri čemu mu je puknula penjačka kaciga
HGSS-ova akcija spašavanja ozlijeđenog penjača

Sedam članova HGSS-a i troje djelatnika NP Paklenica spasilo je iz stijene Anić kuka dvoje stranih državljana koji su tijekom penjanja doživjeli nezgodu.

Naime, penjački par je 18. lipnja išao prema smjeru Velebitaš te je iznenada, jedan od dvojice muškaraca, pao u 7. dužinu smjera koja se nalazi na 300 metara visine. Pritom je ozlijedio oba koljena te glavom udario u stijenu i tom mu je prilikom puknula penjačka kaciga.

image
HGSS-ova akcija spašavanja ozlijeđenog penjača

Drugi penjač je unesrećenog kolegu spustio do podnožja Velebitaša odakle je otrčao do kanjona V. Paklenice gdje je zatekao zadarskog spašavatelja HGSS-a i koji je odmah alarmirao sve raspoložive članove.

image
HGSS-ova akcija spašavanja ozlijeđenog penjača

- Ekipa od sedam spašavatelja HGSS Stanice Zadar i tri djelatnika NP Paklenica stigli su do unesrećenog, pružili prvu medicinsku pomoć i krenuli s transportom u vakuum madracu na nosiljci UT 2000 do bunkera u kanjonu V. Paklenice. Nakon toga je unesrećeni predan djelatnicima Hitne medicinske pomoći. Akcija je uspješno završena povratkom spašavatelja u Zadar oko 23 sata. Prema informacijama iz zadarske bolnice, unesrećenom je utvrđena fraktura kralješka c2, a ovim putem želimo mu brz oporavak - priopćili su iz HGSS-a.

image
HGSS-ova akcija spašavanja ozlijeđenog penjača
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:04