NEZAKONITO UŠLI U RH

Afganistanci lutali brdima oko Ogulina, dvoje djece prebačeno u bolnicu, lošeg su zdravlja

Svi su strani državljani izrazili namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj
Pronađeni migranti
 Mup

Grupa vidno iscrpljenih i prepadnutih državljana Afganistana, bez ikakvih dokumenata, zatečena je u nedjelju u pola bijela dana na području Gornjih Dubrava na području PU karlovačke. Strance, među kojima ima i nekolicina djece, i koji su na neutvrđen, ali svakako nezakonit način ušli u Republiku Hrvatsku, zatekli su policijski službenici Specijalne policije.

- Obavljenim razgovorima s ljudima je utvrđeno kako se radi o državljanima Afganistana te da je dvoje djece lošeg zdravstvenog stanja zbog čega je pozvana hitna medicinska pomoć te je majka s djecom odvezena u Opću bolnicu Ogulin.Svi strani državljani izrazili su namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj, stoga su tijekom ponedjeljka prevezeni u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite Porin - kažu iz PU karlovačke.

U Prihvatilištu Porin će im se, nakon otpuštanja iz bolnice potom pridružiti i žena s djecom koja se trenutno nalazi u ogulinskoj bolnici. Svi stranci će prvo, s obzirom na epidemiološke mjere, provesti u samoizolaciji neko vrijeme, a nakon toga će proći kroz standardnu proceduru kako bi im se omogućio dalje normalan život i uklapanje u zajednicu.

S obzirom da kod sebe nisu imali nikakve dokumente, u tijeku je provjera njihovih identiteta. Koja je bila krajnja destinacija ovoj skupini migranata i jesu li u Hrvatskoj završili zahvaljujući nekom krijumčaru koji ih je u kombiju prevezao preko granice, možda se nikada ne otkrije.

Podsjetimo, Hrvatska je u znak europske solidarnosti krajem kolovoza primila tri afganistanske obitelji s djecom i jednog samca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:58