JOŠ MU NIJE PRESUĐENO

AFERA BUNIKA Šaman Luka Hodak opet organizira plesove sunca i mjeseca: 'Plešu uz potok, sve me podsjeća na smrt mog muža'

Dolaze u manjim grupama i plešu uz potok, sve me podsjeća na smrt muža, žali se udovica Barić
 Ana Tuškan

Dok čeka suđenje za smrt susjeda Ratka Barića u poznatoj aferi bunika, bivši HDZ-ov načelnik Saborskog i šaman Luka Hodak obnovio je “ponudu” na svojem ranču te opet priređuje “plesove sunca i mjeseca” i “long dance”.

Vigvam smrti

Potvrdila je to Ankica Barić, njegova prva susjeda i udovica pokojnog Ratka, koja već sedmu godinu ima kuvertiranu privatnu tužbu protiv Hodaka, ali s njom ne može na sud, sve dok se protiv njega ne završi kazneni postupak, a on još nije ni počeo na Općinskom sudu u Karlovcu. Zapravo jest, dva puta, ali je oba puta presuda poništavana te se sada čeka i treće suđenje.

- Ne znam gdje sada živi, ali povremeno ovdje dolazi i organizira te svoje plesove. Nije to više naveliko kao prije, i nije u velikom vigvamu na vrhu brda jer ga je gore srušio snijeg. Dolaze u manjim grupicama, pa plešu niže, uz potok. Ne znam uzimaju li buniku - priča Ankica Barić. Dodaje da ne zna detalje jer joj je muka zagledavati prema vigvamima.

- Sjeća me na smrt. Luka je došao kod nas i pričao kako se sve dogodilo, rekao nam je da nije kriv. No mi to ne možemo prihvatiti. Svi u Saborskom znamo da je ta bunika otrov, a on im ju je dao. Nije moj Ratko bio bolestan, sa svojih 60 nikada nije bio kod liječnika, ali je bio iscpljen od radničkog života i slab. Ne znam zašto sve to stoji na sudu, a ne možemo se smiriti dok ne završi - govori udovica Barić.

Logorska vatra i rakija

Prvi put Hodaku se za ovaj slučaj sudilo prije pet godina u Ogulinu. Sutkinja Mima Mrvoš osudila ga je na uvjetnu kaznu od dvije godine zatvora s rokom kušnje od pet godina, obrazlažući da je društvu davao buniku na žlice lakomisleno smatrajući da neće biti štetnih posljedica.

Viši sud presudu je poništio i predmet prebacio u Karlovac. Sutkinja Sanda Janković zaprimila je predmet 2012., no šamanov odvjetnik Zvonimir Hodak zatražio je njezino izuzeće s obzirom na to da je njezin suprug bio financijski vještak na drugom suđenju Hodaku, vezanom uz zloporabu položaja načelnika Saborskog. U međuvremenu je predmet pripao sutkinji Mariji Garačić Turković.

Potvrdila nam je to Majda Marčeta s karlovačkog suda, objašnjavajući kako rasprava još nije zakazana jer u referadi sutkinje postoje spisi koji moraju biti zakazani prije predmetnog spisa. Podsjetimo, Hodak je, osim pokojnog Barića, uz logorsku vatru u svojem vigvamu ugostio Ivicu Hodaka, Marka Tomšića te Damira Štancla.

Završili na psihijatriji

Svatko od njih pojeo je po dvije žlice kompota spravljenog po šamanovu receptu od opasne biljke. Preživjeli su završili na psihijatriji zbog akutne intoksikacije koja je uzrokovala teške halucinacije.

‘Bunika nije zabranjena iako od nje haluciniraš’

Otrovne tvari iz bunike izazivaju širenje zjenica, crvenilo, žeđ, ubrzani puls, aritmiju, potrebu za brzim govorenjem, povraćanje, glavobolju, halucinacije, delirij, a moguć je i smrtni ishod. Bunika nije na popisu opijata ni sredstava čija konzumacija predstavlja kazneno djelo. Svjedoci kažu da su svi dobro znali što je bunika. Znao je i Barić. Ovdje je riječ o slučajnom otrovanju, i to čovjeka čije je opće zdravstveno stanje bilo vrlo loše - branio je odvjetnik Zvonimir Hodak rođaka Luku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:50