TOP 100 HRVATA

Život i stil: Pobjednici

76. Sandra Perković

bacačica diska

Baš kao što je osebujni trener Ivan Ivančić najavio prije četiri godine, Sandra Perković danas suvereno vlada u svojoj disciplini. U 2012. godini samo na jednom mitingu nije pobijedila (bila je druga), a vrhunac je došao u Londonu. Na Olimpijskim igrama Sandra se poigravala i sa spravom i s konkurenticama. Prije olimpijskog zlata postala je i europska prvakinja, a nakon Londona trijumfirala i u Dijamantnoj ligi. Život ju nije mazio, na putu prema sportskom Olimpu morala je izvojevati nekoliko životnih pobjeda te zbog toga nije samo najbolja, nego i jedna od najomiljenijih hrvatskih sportašica.

77. Ratko Rudić

trener

Trebalo mu je sedam godina da ostvari ono što je naumio - da za Hrvatsku osvoji zlatnu olimpijsku medalju nakon što je dvije osvojio s Jugoslavijom i jednu s Italijom. U međuvremenu, onako u prolazu, hrvatskom je vaterpolu donio svjetsko zlato u Melbourneu 2007. i europsko zlato u Hrvatskoj 2010. Upravo onako kako je i obećao 2005. kad ga je Perica Bukić vratio u hrvatski vaterpolo nakon dugogodišnjeg “egzila”. Jedan, jedini i neponovljivi Ratko Rudić, najtrofejniji svjetski trener u povijesti loptačkih sportova. I najveći gospodin otkad je hrvatskog sporta.

78. Christian Cabalier

chef

Bistro Apetit, odnosno njegovi vlasnici chef Christian Cabalier i supruga Sanja, apsolutni su pobjednici izbora Dobri restorani 2012. u organizaciji Jutarnjeg lista i Saše Špiranca. Rezultati glasanja 300 anonimnih glasača doveli su Apetit do nevjerojatne pobjede u dvije kategorije - najbolji hrvatski i najbolji zagrebački restoran. Osim hrvatskih, priču o uspjehu prenijeli su austrijski mediji, a Christianu je na uspjehu čestitao i austrijski premijer. Nakon proglašenja pobjednika Dobrih restorana, gosti iz Hrvatske, ali i regije, preplavili su restoran, a neki su termin rezervirali godinu dana unaprijed.

79. Dr. Mirela Bušić

pomoćnica ministra zdravlja

Od začelja Europe Hrvatska je u nepunih desetak godina postala lider transplantacijske medicine u svijetu. Konstanta na tom putu je dr. Mirela Bušić. Od 2001. nacionalna je koordinatorica transplantacijskog programa. Potaknula je razvoj bolničkih transplantacijskih koordinatora i timova te osigurala 24-satno dežurstvo u koordinaciji transplantacija. Kruna njezina rada učlanjenje je Hrvatske u Eurotransplant i činjenica da smo danas vodeća zemlja po broju donora. Dr. Bušić primjer je kako predane i uspješne ne treba mijenjati s političkom promjenom.

80. Darko Kralj

bacač kugle

Olimpijski pobjednik u bacanju kugle iz Pekinga oplemenio je u Londonu svoj komplet odličja srebrnom medaljom i nakon toga zaključio profesionalnu karijeru. Bol se povećavala svakim hicem, ali junak iz Garešnice htio se oprostiti u stilu. Darka Kralja u međuvremenu su, zahvaljujući dirljivom dokumentarnom filmu “Kralj”, upoznali i oni koji se nikada prije nisu potrudili upoznati izazove koje prolaze paraolimpijci. Samo dva mjeseca nakon toga Kralj je završio na operacijskom stolu i to, kako kaže, “60. ili 62. put”. Kralj je predsjednik Atletskog kluba osoba s invaliditetom Grubišno Polje. Svaki dan je u klubu i svoju budućnost vidi samo uz obitelj i sport.

81. Mario Mandžukić

nogometaš

Najbolji hrvatski nogometaš godine proljetos je krenuo s lansirne rampe u Wolfsburgu, eksplodirao je u dresu nacionalne momčadi na Euru i odletio u stratosferu serijom golova za Bayern. U šali ističe da u zbirci najdražih trijumfa posebno mjesto zauzima kratki telefonski razgovor s ocem Matom koji ga nije prestajao koriti zbog deficitarne igre glavom. “Je li sada napokon bilo OK?”, upitao je tatu nakon što je u Poznanu dva puta glavom matirao irskog golmana. S devet bundesligaških golova u dresu bavarskog giganta, 26-godišnjak je natjerao navijače da brzo prebole Gomeza. Na proljeće dva SuperMarija čeka žestoka borba za jedan dres.

82. Igor Galaš

modni dizajner

Modni dizajner Igor Galaš živi na relaciji Peking - San Francisco - Zagreb -Pula - Križevci. Diplomirao je u Zagrebu na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu s kolekcijom na temu “Gospodar prstenova”, no baza mu je i dalje u rodnim Križevcima. U Puli često boravi jer u sklopu ambicioznog projekta “Fashion.hr industrija” surađuje s pulskom Arenom. Treća kolekcija Additive pokazana u ožujku na modnoj reviji Dovefashion.hra u Zagrebu (sezona jesen/zima 2012./2013.) predstavila je njegove gotovo skulpturalne modne forme u novom obliku. Najdraži mu je materijal vuna. Predviđa mu se velika međunarodna karijera.

83. Giovanni Cernogoraz

pucač na glinene golubove

Mirni dečko iz Novigrada, rođen u slovenskom Kopru, nastupa za velikogoričko Streljačko društvo Gord. Prije Olimpijskih igara u Londonu malo tko je znao za njega. Samozatajni mladić proslavit će 27. prosinca 30. rođendan i sve je te godine živio u sjeni. Tko bi mario za nekoga tko “gađa glinene golubove”?! Sve se to promijenilo nakon Londona, gdje je Giovanni izronio iz anonimnosti. U finalu trapa bio je sjajan: ukupnim rezultatom od 146 pogođenih meta izjednačio je olimpijski rekord. Unatoč osvajanju olimpijskog zlata, on i dalje svakodnevno radi u obiteljskom restoranu u Novigradu.

84. Luka Modrić

nogometaš

Dan uoči objave pregleda koji upravo čitate Guardian je smjestio Modrića na 80. mjesto u izboru top 100 svjetskih nogometaša (ispred njega je Mandžukić na 77. mjestu, iza njega Srna kao 84. na listi). Citira se Mourinhova ocjena “da posjeduje magiju svojstvenu najvećim talentima” i da ga svaki trener želi u momčadi “zbog njegova potencijala i velikog taktičkog znanja”. Osvježava se čitateljsko pamćenje i Redknappovim navodom: “Sir Alex mi je rekao da za njega ima mjesta u svakoj svjetskoj momčadi”.

U 2013. Realovi navijači očekuju da ugradi opipljiv, kapitalni doprinos u pohodu na Ligu prvaka.

85. Idis Turato

arhitekt

Riječki arhitekt Idis Turato autor je najbolje ovogodišnje kuće u Hrvatskoj, za koju je i dobio nagradu “Drago Galić”. Riječ je o kući Nest and Cave u Voloskom, za koju se čini kao da lebdi iznad padine. Vlasniku kuće je bila želja spojiti u arhitekturi rijetko spojene elemente, osjećaj zaštite i introvertiranost špilje, toplinu i sigurnost doma te, s druge strane, osjećaj lebdenja, boravka u ptičjem gnijezdu na vrhu stabla. Turato se pritom referirao i na Titovu špilju na Visu te Pierre Koenigovu studiju kuće 22 (kuća Stahl) u LA-u iz 50-ih godina. Turato trenutačno, sa Sašom Randićem, radi i na udomljavanju Apoksiomena u Malom Lošinju.

86. Nikola Bašić

arhitekt

Arhitekt Nikola Bašić upravo se, zadovoljan, vratio iz Pariza, gdje je u sklopu projekta “Croatie, le voici” otvorena njegova izložba u prostoru Cite de l’architecture.

Bašić, koji je Morskim orguljama, Pozdravom Suncu i bijelim građevinama nalik jedrima, oblikovao novo lice Zadra, ove nas je godine trebao predstavljati na EXPO-u u mjestu Yeosu u Južnoj Koreji, no odustalo se zbog financijskih razloga.

U studenom je dobio Grand Prix na 47. salonu arhitekture koji pokazuje trogodišnju produkciju na tom području. Nagradu je dobio za Spomen-obilježje stradalim vatrogascima na Kornatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 06:38